3 Fase automaat slaat regelmatig af

Ruud555

  • #1
Ik heb een warmtepomp aangeschaft, maar nu slaat de 3 fase automaat regelmatig af. Ik heb 3 x ABB-Haf B16 NA automaten erin zitten.

Bij het afslaan gaan er soms 1 en soms 2 blokken af. Het gebeurt alleen bij het starten van de pomp.

Weet iemand hoe ik dit probleem moet oplossen?
 

Harm

  • #2
Wat is het vermogen van het apparaat?

Als dat nét kan, dan kan het voorkomen dat de opstartstroom die het apparaat nodig heeft om te beginnen wel te hoog is. Een oplossing zou kunnen zijn van B16 naar C16 te gaan (is een tragere automaat) of naar de ouderwetse stoppen.
 

Gerrit

  • #3
Soms een, soms 2 blokken?
De blokken moeten gekoppeld zijn! Als er een blok afslaat en er dus 2 fasen in blijven staan zal de boel verbranden! :cry:
 

Ruud555

  • #4
De pomp heeft een aanloopstroom van 40 A . Als de pomp (compressor ) in gebruik is, dan is het nominaal gebruik 2.3 kW. Dit verklaart waarschijnlijk ook dat als er een fase uit is, ik geen brandlucht in de meterkast heb (gelukkig ).

Het rare is wel dat als er een fase afgeslagen is, de pomp door blijft lopen, maar als de compressor gestopt is, dan gaat die ook niet meer bij.

Ik zet de pomp dan helemaal uit, en als ik dan opstart, blijft de pomp draaien. Ik heb hier geen verklaring voor.
 

Gerrit

  • #5
Die brandlucht zal ook niet in je meterkast voorkomen. De motor zal verbranden.

Zorg dus voor alles dat de blokken gekoppeld zijn, amders gaat het absoluut mis. Is de motor overigens thermisch beveiligd? Behalve bescherming is het ook nog eens verplicht!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Als een 3 fasen motor een fase verliest tijdens het lopen kan deze blijven lopen met 2 fasen. Hiervoor is wel een hogere stroom nodig en de motor zal beschadigen.

Aanlopen op 2 fasen kan echter niet de motor zal dan alleen brommen en als het lang genoeg duurt roken.

Een 3 fasen automaat moet alle 3 de fasen gelijktijdig uitzetten.
Een motor boven de 1.6 kW moet voorzien zijn van een thermisch blok.
 

Ruud555

  • #7
Nou, ik denk dat er dan iets goed mis is met mijn aansluiting.
Er zit bij de automaten wel een plastieke brug, maar die zit zo, dat ik de 3 blokken in een keer uit kan zetten.

Ik heb vandaag geprobeerd om trage schakel automaten te kopen, maar helaas was dit een verkeerd type. Volgens de winkelier mag ik niet zomaar 20A of 25A plaatsen. Mijn huis is gezekerd met 3x35A.

Als dit zo is, zit er dan niets anders op dan 3 nieuwe trage 16A te plaatsen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Bij overbelasting of kortsluiting moeten ze allemaal tegelijk uitschakelen.

Ik denk dat er iemand heel creatief geweest is met een koppelstrip voor 16a smeltpatronen.

Vervangen door 20Aof 25A mag niet: je bedrading is daar te dun voor en je selectiviteit is dan niet meer gewaarborgd en daardoor knapt je hoofdzekering.

Jij hebt 1 nieuwe 3 fasen 16A C automaat nodig of een 3 fasen smeltveiligheden groep.

In ieder geval nooit 3 enkelfasige automaten mechanisch koppelen dat kost je een warmtepomp.

Overigens heb ik niet het idee, dat je echt door hebt waar je mee bezig bent en is het misschien verstandiger om een installateur even te laten kijken en indien nodig de boel te laten vervangen.

Normaal als 1 fase wegvalt zal het thermisch blok de boel afschakelen voordat schade ontstaat dus of deze is er niet of deze staat verkeerd ingesteld.

Kortom er klopt niets van.
 

Ruud555

  • #9
Het merkwaardige is dat mijn installatie begin dit jaar door een erkend installatie bureau is aangelegd. Er zijn 4 nieuwe hafonorm kasten met evenveel aardlekschakelaars geplaatst.

Ik heb dus geen reden om aan de kwaliteit van de installateur te twijfelen.
En anders ga ik even terug. Ze zijn met 2 man 2 dagen bezig geweest en dat geintje heeft 5000 euro gekost.

Het is inderdaad zo, dat ik niet veel van elektro afweet, maar het vervangen van de automaten is geen probleem voor mij. De kabel die naar het aansluitpunt loopt is een nieuwe 5 aderige kabel, die separaat naar de pomp gaat.

Ik weet echter nog niet of ik de automaten kan verzwaren naar 20 A. Het is uiteindelijk alleen de aanloopstroom die overbrugd moet worden.
 

Harm

  • #10
Als je hoofdzekering 3 x 35 A is mag je naar 20 A. Mits je bedrading voldoende dikte heeft (min. 6 mm²). En je moet er voor zorgen dat de motor thermisch beveiligd is of, indien de motor dat al is, dat ie op een lagere waarde wordt ingesteld (als deze dan al variabel is).

Wat sowieso moet is dat de drie fasen tegelijkertijd worden afgeschakeld.
Als je van de hoge aanloopstroom afwilt kun je er ook nog een ster/driehoekschakeling voor zetten. :wink:
 

Ruud555

  • #11
In overleg met de installateur is er inderdaad besloten dat ik er 3 x 20A traag erin zet. Nu blijft er nog meer 1 ding over.

Een ieder zegt dat als er een automaat afslaat, de andere 2 ook zouden moeten afslaan. Ik ben weer naar de "speciaal zaak" gegaan en hier een oplossing voor gevraagd. Deze kwam met een brug voor een fornuisgroep, maar deze is alleen voor de bediening.

Bestaan er dan ook speciale bruggen om de spanning volledig af te schakelen?
 

Harm

  • #12
De installateur moet toch op de hoogte zijn van het feit dat er automaten in de handel zijn met 1 bedieningsstrook die alle drie de fasen en eventueel de nul tegelijk in- of uitschakelen. Dat is toch wel noodzakelijk.
 

Ruud555

  • #13
Ik ga hier maandag dan ook over bellen, ik zou het toch wel zonde vinden als de pomp defect gaat omdat de installateur een foutje heeft gemaakt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
Een ymvk kabel van 5x2,5 of 4x2,5 +as mag idd zonder problemen op 20A.
Echter is het beter om 16A C te plaatsen.
Daarbij vind ik het wel een hele slappe instalateur als deze zegt zet er maar 20A voor en er gewoon aan voorbij gaat dat hij de verkeerde automaat berekend heeft.En geplaatst heeft.

En die speciaal zaak moet toch weten dat er gewoon een automaat is voor 3 fasen en dat er helemaal geen strips gebruikt mogen worden bij automaten om van 3 enkel fase automaten een 3 fasen automaat te maken.Ik heb hier helaas geen 3 fasen automaat liggen dan liet het wel zien.Misschien kan jij een foto posten van de automaat zoals hij er nu zit.

Gewoon die installateur laten komen en hem de boel goed laten maken.
 

Chathanky

  • #15
Hier (url helaas offline) is een verwijzing naar de verschillende karakterestieken van zekeringautomaten.

Of je nu naar 20 ampere moet gaan vind ik een beetje ver gaan aangezien de nominale stroom 10 ampere is. Overgens hoort de fabrikant een zekering advies uit te geven in de installatievoorschriften, hiervan afwijken kan gevolgen hebben voor je garantie.

Ik denk dat 16 ampere met een C karakterestiek beter op z`n plaats is.
 

Co de Witgoedman

  • #16
Misschien een rare opmerking hoor, maar worden zware 3 fase motoren niet via een ster driehoekschakelaar gestart? Dit voorkomt toch een te hoge aanloopstroom ?
 

Chathanky

  • #17
Lang niet altijd, dit geldt vaak voor motoren met een hoop vermogen of een zwaar aanloopkoppel door een zware belasting van z'n plaats te krijgen.

Dit zou dan in de warmtepomp aanwezig moeten zijn, eveneens als een thermisch blok, dit zou je in de technische handleiding terug kunnen vinden.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #18
Dit is een 3 fasengroep


Dit is een enkel fase automaat


Dit is een kracht groep met smeltpatronen


De eerste zou voor je pomp moeten zitten.

De laatste afbeelding word je door een speciaalzaak aangeraden.

Voor beide geldt dat de motor voorzien moet zijn van thermisch blok of motor beveiligingsschakelaar.
 

Harm

  • #19
Nog snel even in de boeken gedoken.
B karakteristiek kan 3 x I nominaal hebben en de C karakteristiek max 5 x I nominaal. (als aanloopstroom uiteraard), dus sluit ik me bij Chathankey aan om voor een C 16 te gaan.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #20
B = minimaal 3 tot maximaal 5 maal Inom.
C = minimaal 5 tot maximaal 10 maal Inom.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu