1 fase gebruiken van 3 fase aardlekautomaat?

Boukehj

  • #1
Hallo, ik heb een vraagje. Ik ga zonnepanelen leggen op mijn tuinhuisje.

In de meterkast komt de Ymvk-as kabel uit (4-aders + aardlitze). Initieel had ik bedacht om op drie fasen terug te leveren, maar omdat er uiteindelijk maar 6 panelen komen te liggen, zijn de plannen wat veranderd en wordt het invoeden op één fase.

Ik had al een aardlekautomaat 3P+N B16 30 mA gekocht. Is het mogelijk (en toegestaan) om die te gebruiken als een éénfase aardlekautomaat? Aan de onderzijde heb ik 'm volledig bedraad (3P+N), maar ik zou dan alleen één fase en de nul aansluiten vanaf de omvormer.

Oh, en ik weet dat 30mA mogelijk niet genoeg is voor PV-panelen, maar dat wil ik toch graag proberen. Mocht die er vaak uit springen, ga ik wel heroverwegen. Ik begrijp da 65mA al dodelijk kan zijn; daarom liever geen 300mA.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
De kosten voor een 1P +1N 300mA zijn nu ook niet zo groot, en dan doe je het wel goed. De overige draden wel voorzien van een steekklem aan beide zijden.
 

Boukehj

  • #3
Het ging mij eigenlijk niet om de kosten, al is de gekte rondom zonnepanelen inmiddels zodanig geworden, dat de 300mA alamats slecht leverbaar zijn. Ik vind 'm nu online voor EUR 250 (en nee, dat is geen grap).

Belangrijker vind ik eigenlijk het punt van de aarding. Ik begrijp dat zowel de installatie als de omvormer geaard moeten worden. Zeker als het om de installatie gaat, dan zie ik gewoon niet in waarom het zinvol zou zijn om dit met 300mA te doen. Dus het leek mij sowieso beter om het eerst met 30 mA te proberen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Ik heb hier 6 panelen al geruime tijd op een eigen 30mA alamat draaien en tot nu toe geen enkel probleem gehad.
 

dennistd

  • #5
Boukehj schreef:
dat de 300mA alamats slecht leverbaar zijn. Ik vind 'm nu online voor EUR 250
Ik vind bij bijvoorbeeld een grote online elektrogroothandel uit de Twentse metaalstad een aardlekautomaat 1P+N 16A 300mA B-karakteristiek voor €67,29 en een 3P+N voor €123,42. Toch een flink stuk goedkoper dan die €250.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu