3 fase groepenautomaat voor keramiek-oven

MattF

  • #1
Beste klussers!

Ik heb een 3-fase meterkast laten installeren, maar iets ging mis in de levering van de groepenautomaat dus ik probeer mijnzelf te informeren en oplossen.

Ik heb 3 groepen dat eist meer dan 1-fase groepenautomaat:

A) 3-fase voor (eventueel) jacuzzi (5 & 12). De electricien heeft de draden aangesloten aan 2x 1-fase groepenautomaat in aparte plekken. Dit lijkt mij heel raar omdat ik zie bij Googlen quad-groepenautomaat met gekoppeld handeltje. Is dit een redelijk normaal installatie of eist dit zo'n 3 of 4 polige groepenautomaat?

B) 3-fase voor keramiek oven. De perilex stekker en draden zijn geplaatst, maar het is totaal niet gemarkeerd op het groepenlijst. De beneden-rechts groep in de foto blijkt deze 3-polige automaat te zijn maar is helemaal niet gemarkeerd - is deze de juiste soort automaat voor een 3-fase? En hoe zou ik dit testen zonder mijn keramiek-oven opblasen?
(anders ben ik bang dat het zoals de jacuzzi is, op 2x 1-fase automaten zonder goede markering op de groepenlijst. Hopelijk niet)

C) 2-fase voor kookgroep (10 & 11). De elektriciën heeft dit geleverd met 2x 1-fase groepenautomaat naast elkaar. Het lijkt een beetje raar want ik zie bij Googlen dubbel-groepenautomaat met gekoppeld handeltje. Het kookgroep doet het gewoon prima. Dus laat ik het staan tenzij jullie aanraden dat het gevaarlijk is!

Communicatie loopt helemaal verkeerd met de electricien, dus probeer ik dit zelf op te lossen, of tenminste met duidelijk eisen terug aan mijn hoofdaannemer gaan.

Graag hoor ik jullie meningen!

IMG-20210924-WA0003.jpeg PXL_20210926_180149206.jpg
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dit forum is niet voor beoordeling van werk van anderen.
Rechtsbijstand of op een andere manier een second opinion vragen helpt je misschien dit te verduidelijken of te corrigeren. Het is daarbij belangrijk na te gaan wat vooraf aantoonbaar afgesproken is.
Als dit nieuwbouw is niet zelf hieraan klussen zonder aantoonbare toestemming van je (hoofd)aannemer.
 

Bademutze

  • #3
Beltravo ??
 

Sander 1972

  • #4
Vraag degene die het gemonteerd heeft, is zo toch niet te zeggen.
 

MattF

  • #5
Hoi bedankt AvDijk, sorry dat mijn vraag komt over wat fout (ik zoek niet zo een beoordeling, meer advies over hoe de situate te corrigeren als nodig)

-Het is geen nieuwbouw, iets uit jaren '50 waar ik heb gerenoveerde. half mijn eigen werk, half met aannemeers.
-Goed idee over "second opinion" te vragen, misschien is dat beter hier. (Liever niet Rechtbijstand, hopelijk kan ik dit oplossen met enkele groepenautomaat en geen grote gedoe).
 

Sander 1972

  • #6
Je hebt toch degene die het geplaatst heeft, bel of mail die morgen even op een normale tijd.
Dan zal je vast antwoord krijgen.

Een keramiek oven kan wel 250 ampere zijn, we hebben geen glazenbol die jou machine ziet, en die het met minder af kan maar hoeveel???
 

MattF

  • #7
Vraag degene die het gemonteerd heeft, is zo toch niet te zeggen.
Helaas daar gaat het communicatie verkeerd. Degene die heeft het gedaan is weg van de bedrijf, en de bedrijfeigenaar doet moelijke te komen en vragen antwoorden. Daarom kom ik hier mij beter te informeren.

Hopelijk het zelf op te lossen, of tenminste op hetzelvde niveau mijn gesprek met de aannemer uit te voeren.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
A) 2x 1-fase groepen is natuurlijk iets heel anders dan een 3-fasen groep. Of dit zo voldoet kun je zonder meer info weinig over zeggen... Om een jacuzzi met aparte aansluitingen voor een verwarmingselement (max 3,7kW) en pomp (max 3,7kW) aan te sluiten zouden 2 aparte groepen helemaal prima kunnen zijn. Maar het is geen 3-fasen. En 2 groepen mogen natuurlijk ook niet door dezelfde kabel / leiding.

B) Dat is wél een 3-fasen automaat ja. Maar daarbij vallen er wel 2 dingen op:
- Deze groep is niet beveiligd door een aardlekschakelaar. Afhankelijk van de aardverspreidingsweerstand kan dit wel eens levensgevaarlijk zijn! (Maar afhankelijk van de aardverspreidingsweerstand kan het dus ook prima zijn.)
- De groep is met 20A zwaarder dan de normale 16A groepen. Wat is het aansluitvermogen van de oven, meer dan 11kW? Waarschijnlijk kom je met een 20A automaat in de knoop met de selectiviteit ten opzichte van de hoofdzekeringen. Daarnaast vraag ik me af of er wel voor 20A geschikt materiaal is gebruikt om de oven aan te sluiten (bijvoorbeeld: De stekker, contactdoos, aansluitsnoer etc.)?

C) De 2 hendels van een kookgroep moeten mechanisch gekoppeld zijn zodat je ze in één handeling kunt uitschakelen. Daarnaast is een kookgroep in een 3-fasen installatie niet ideaal, omdat je het gehele vermogen van de kookplaat op één fase achter één hoofdzekering aansluit. Met een 7,4kW kookplaat kun je een 25A hoofdzekering al overbelasten. Beter plaats je ook hiervoor gewoon een krachtgroep zodat het vermogen over 2 of 3 fasen is verdeeld.
 
  • Like
Waarderingen: MattF en Vonken_trekker

Sander 1972

  • #9
Is ook lastig als je een bedrijf en personeel hebt die het voor de eigenaar gemonteerd heeft, om jou een antwoord naar tevredenheid te geven. Het is in de techniek momenteel erg druk, en er lopen vele dingen door elkaar.
Vraag die man langs te komen, als die een gaatje heeft. Maar hou rekening dat je met een wcht tijd te maken hebt. Hebben ze bij mij ook.
 

MattF

  • #10
Een keramiek oven kan wel 250 ampere zijn, we hebben geen glazenbol die jou machine ziet, en die het met minder af kan maar hoeveel???
@Sander 1972 Belangrijk vraag :) Wat ik weet van Keramikos, "de oven heeft 3x16a 400V met neutraal en aarde nodig. Deze meet tussen de fasen en de nul 230V en tussen de fasen 400V. Dit is inderdaad een krachtstroom aansluiting."

(en ja, hopelijk is het meer over drukheid dat ik krijg geen goede antwoord... ik ga hun verder jagen, je heb gelijk dat dit is de beste oplossing)
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
Als die oven 3x16A nodig heeft is er dus geen enkele reden om een 20A automaat te plaatsen.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

MattF

  • #12
@Xander25 heel nuttig, bedankt.

A) Jacuzzi: Goed te weten er is geen "straightforward" aansluiting. Dus het lijkt mij beter het zo te laten tot volgende jaar wanneer ik (hopelijk!) een jacuzzi kopen, daarna weet ik precies wat is nodig en kan het aanpassen.

C) Kookgroep: Heel handig, ik ga het vervangen naar het juiste soort krachtgroep

B) Keramieke oven: Ik ben nu ook in de waar over dat 20A groep, misschien is het niet voor de oven. Morgen schakel ik de stroom uit and volg de draden om het te analyzeren, ik kom terug met een duidelijker beeld.

Bedankt alles voor het ideen/suggesties/informatie, ik leer veel :)
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #13
Let wel op als je de kookgroep vervangt voor een krachtgroep, dat je ook de aansluiting in de contactdoos, stekker en/of kookplaat zult moeten aanpassen.

Doe dit voordat je er weer spanning op zet! Anders kun je de kookplaat beschadigen.

De handleiding van de kookplaat of eventueel opschriften op de plaat zelf geven meer info over de verschillende opties.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #14
Even terugkomend op de kookgroep: Waarom zou dit altijd over 1 fase moeten gaan? Bij mij zijn af installateur 2 stuks automaten (1P+N) naast elkaar gekoppeld met het verplichte koppelingshendeltje voor de fornuisgroep op het busboard tot een 2P+2N fornuisgroep. En dus staan deze op L2 en L3...

busboard 2x6 3-fasen.jpg

Als 1 fase eruit ligt (wat onlangs is gebeurd...) werkt de helft van de kookplaat nog.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #15
Maar bij @MattF zit de kookgroep achter een 2-polige aardlekschakelaar en dus op één fase.

Jouw situatie met 1-fase eindgroepen achter een 4-polige aardlekschakelaar wordt sowieso afgeraden.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #16
Excuses voor het kapen...
Dat is idd de wijziging in de NEN1010:2015. Woning is opgeleverd in 2012.

Ombouwen zou betekenen van L1-L2-L3-L1-L2-L3 etc naar L1 (4x) - L2 (4x) - L3 (4x) en ipv 2x aardlekschakelaar 3P+N naar 3x aardlekschakelaar 1P+N.
busboard 3x4 3 fasen.jpg


Met als verschil dat je door de extra aardlekschakelaar dus minder snel aan de 30 mA lekspanning komt.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #17
@Walker Misschien loop je in die nieuwe situatie wel méér kans dat je 30mA aardlekschakelaars trippen. Achter een 4-polige aardlekschakelaar kun je de lekstroom van de verschillende groepen immers niet zomaar optellen, door de faseverschuiving moet je het dan vectorieel optellen. Een lekstroom van 30mA op iedere fase telt dan op tot 0mA.

Dat is nu net het probleem, en de achterliggende gedachte van dit advies.
 
  • Like
Waarderingen: Walker en Vonken_trekker

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #18
Dan laat ik het voorlopig zo... Ik las dat het miv 2016 niet meer toegestaan is, maar met een wijziging sinds 2017 enkel afgeraden wordt...

Enige voordeel zou voor mij zijn dat ik meer ruimte (6 posities) vrij kan maken door de smallere aardlekschakelaars (3x2 ipv 2x4) en hierdoor alle 12 posities voor eindgroepen kan benutten.
 

MattF

  • #19
Even ge-update informatie voor @XanderH (of anderen): ik heb de draden van de 3-fase automaat gevolgd, deze gaat wel naar het perilex stopcontact voor het keramiek oven. De aarde-draad is gebonden aan de aarde rail van de groepenkast (dus geen ALS bescherming in het module self).

Van jouw vraag:
XanderH schreef:
- De groep is met 20A zwaarder dan de normale 16A groepen. Wat is het aansluitvermogen van de oven, meer dan 11kW? Waarschijnlijk kom je met een 20A automaat in de knoop met de selectiviteit ten opzichte van de hoofdzekeringen.
Volgens de de oven leverancier: "de oven heeft 3x16a 400V met neutraal en aarde nodig. Deze meet tussen de fasen en de nul 230V en tussen de fasen 400V". Dus maximaal 12kW als ik het juist snapt.


XanderH schreef:
Daarnaast vraag ik me af of er wel voor 20A geschikt materiaal is gebruikt om de oven aan te sluiten (bijvoorbeeld: De stekker, contactdoos, aansluitsnoer etc.)?
Goede vraag. Perilex stekker en draden zijn nieuw, ik ga dat controleren voor gebruik..

Voor extra veiligheid ga ik de oven leverancier bellen :)

PXL_20210928_095553045.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #20
Zoals eerder gezegd: Afhankelijk van de aardcircuitweerstand moet deze groep achter een aardlekschakelaar. Hier kunnen wij op afstand niet over oordelen (we kunnen misschien gokken als we weten of het een TT of TN stelsel is).

Als de oven volgens de leverancier 16A nodig heeft, moet je 16A plaatsen, geen 20A.

Standaard Perilex materiaal (met de aardpen horizontaal) is geschikt voor maximaal 16A en mag je ook niet zwaarder beveiligen dan met 16A (dus geen 20A). Er bestaat ook Perilex materiaal geschikt voor 25A (met de aardpen verticaal).

images.png


Ik zou de automaat mooi uitwisselen voor een B16 aardlekautomaat.
 
  • Like
Waarderingen: MattF

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu