2e groepenkast voor knx componenten

Larser

  • #1
Hallo,

Ik heb al wat zitten speuren naar nen 1010 voorschriften rondom dit onderwerp maar niets kunnen vinden, dus vandaar hier maar even de volgende vraag;

Voor het installeren van knx schakelcomponenten (tbv. domotica) wil ik op een centrale locatie in m'n woning een 2e groepenkast installeren (deze componenten zitten in een din-rail behuizing). Naar dit punt kan ik gemakkelijker electra leidingen brengen dan naar de meterkast locatie. Vanaf de meterkast zullen dan wel verschillende afgezekerde groepen naar deze schakelkast gaan lopen, en via de knx componenten geschakeld worden.

Mijn vraag is of dit toegestaan is (dus verschillende groepen weer bij elkaar in 1 din-rail kast). In de standaard groepenkast gebeurt dit natuurlijk feitelijk ook, maar daar kun je alles afsluiten met de hoofdschakelaar. Hier kan dit natuurlijk niet (of ik moet de boel weer opnieuw gaan afzekeren wat niet echt gewenst is ivm. ruimte en kosten).

Alvast bedankt voor jullie reactie.

Groet, Lars
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Als je dat gewoon netjes doet is er niets mis mee.
Zorg wel dat je de minimale isolatie afstand van de buskabel tov de 230v voedingen houd.


Je kan ook kokertjes tussen de componenten door leggen waarin je de bus en de 230v van elkaar scheid.

De groepen moeten wel apart naar die kast toe, ik heb geen idee hoeveel groepen het moeten worden en hoeveel functies/modules maar je zou ook een kastje per groep kunnen doen.
 

Larser

  • #4
Ok, bedankt voor de snelle reacties. Hier kan ik wat mee. Had het andere topic nog niet gevonden, maar dat is inderdaad zo ongeveer wat ik voor ogen had!

@headhunter; ik plaats een 550x220 kast in een vaste kastenwand op de 1e verdieping voor ongeveer 20 schakelpunten verdeeld over 3 tot 4 electragroepen (dus kan 1 rail per groep aanhouden). In de kelder zit de verdeelkast (ook dat formaat), en daar komt zo'n zelfde kast naast voor de regelingen op de begane grond, domotica sturing (loxone), en de knx voeding.

Ik hou de groepen buiten de kast inderdaad gewoon gescheiden.

Dank! Gr. Lars
 

Larser

  • #5
Nog even een aanvullende vraag (kan hier helaas ook niet echt duidelijke info over vinden);

Voor het aanschaffen van al het benodigde materiaal ben ik aan het kijken wat ik ongeveer aan aktoren nodig ga hebben, en het lijkt erop dat het het handigst is (voor ruimte en totale kosten) om bv. een 8-voudige dimaktor en een 8-voudige schakelaktor in de verdeelkast te zetten, en daarmee de verschillende functies te schakelen.

Ik twijfel alleen of ik door 1 aktor verschillende afgezekerde groepen mag laten lopen (ik krijg de indruk dat dit wel kan), en hoe het met de belasting van de aktor zelf zit (bij kortsluiting/ overbelasting).

Als ik dit met bijvoorbeeld een aktor als de ABB SD/S 8.16.1



zou uitvoeren, kan ik dan dus ook stroomkringen van verschillende afgezekerde groepen door de geschakelde uitgangen van de aktor laten lopen? De groepen zijn overigens afgezekerd op 16A en de maximaal toegestane stroom door een uitgang van deze actor is dat ook. Is dit dan toegestaan of moet dit anders opgelost worden?

Alvast bedankt weer! Lars
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Er mogen meerdere groepen over 1 actor lopen.

Als je het goed doet is overbelasting uitgesloten, je automaat/zekering grijpt op tijd in.

Kortsluiting is een extreme vorm van overbelasting, er is geen enkele schakelaar die dat leuk vind.
De kortsluitstroom hangt af van de circuitweerstand, deze is te meten met een installatietester.
Vanaf die waarde kan je dan uitrekenen of de actor daar tegen kan.
Maar ga er maar van uit dat deze dat niet vaak overleven, 1 a 2 keer gaat vaak wel goed.
Was je van plan de uitgangen kort te sluiten?
 

Larser

  • #7
Ok,

Wederom dank, kan ik mee verder!

Ik was overigens niet van plan de boel te gaan kortsluiten maar het leek me wel handig om er even bij stil te staan wat er dan met de aktoren zou gebeuren (pleit overigens wel voor het toepassen van aktoren met wat minder kanalen, maar goed het zal idd niet veel voorkomen).

Gr. Lars
 

Erik49

  • #8
Ik loop met de zelfde plannen. Loxone icm KNX en verdelers per verdieping. Kun je al iets zeggen over je ervaringen?
 

Larser

  • #9
Hallo Erik,

Ik ben de boel nu aan het aanleggen. Heb de loxone aangeschaft en even snel getest op communicatie met ETS (je kan hem als ip-interface gebruiken naar je KNX bus) en de configuratiesoftware zelf. Ziet er allemaal goed uit. Heb de KNX bus zelf nog niet operationeel want moet nog wat onderdelen (mn. de voeding) binnen krijgen.

Ik heb 2 verdeelkasten van 3 x 12 DIN posities. Eentje in de kelder aan de groepenkast (zo'n zelfde kast) en eentje in het midden van het huis. Dit is genoeg voor wat ik nu gepland heb maar heeft al niet eens heel veel ruimte over. Vrij snel vol dus. Ik laat de electragroepen door de 2e verdeelkast lopen en vanaf de verdeelkast dubbele leidingen naar iedere centraaldoos. Zo kan ik meerdere schakeldraden naar de plek laten lopen waar ik dat uiteindelijk mogelijk nodig ga hebben.

Ik ga de loxone gebruiken voor de visualisatie (naar smartphones), sturing van ventilatiesysteem, regelingen voor verschillende verwarmingszones en wellicht alarm en muziekintegratie. Stuur me anders een PBtje als je zaken wilt doorspreken dan stuur ik je m'n telefoonnummer wel even.

gr. Lars
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu