Uitbreiden groepenkast voor zonnepanelen

Millie70

  • #1
Goedendag,

Voor het plaatsen van een set zonnepanelen ben ik aan het uitzoeken welk vermogen ik zonder verzwaring van de hoofdaansluiting kan opwekken door die panelen.

Op dit moment zit er in de meterkast een 3*25A aansluiting die op een hoofdschakelaar van 40A binnenkomt.
Daarachter zitten drie aardlekschakelaars van elk 40A:
- 1 aardlekschalelaar 40A met 4 groepen 16A
- 1 aardlekschakelaar 40A met 3 groepen 16A
- 1 aardlekschakelaar 40A met 3 groepen 16A

De informatie die ik op verschillende websites tegenkom is niet erg consistent: zo zou ik volgens de één mag ik op een 1*25 fase tot maximaal 5620w aansluiten, maar een ander stelt weer dat meer dan 4500w alleen kan op een 1*35A of op 3*25A (waarbij de load bij de laatste via ofwel een drie fase omvormer ofwel twee één fase omvormers wordt verdeeld...)

Het liefst installeer ik 12 panelen van 380wp, waarmee het maximaal opgeleverde vermogen 4560w kan zijn.

De vraag is: kan ik inderdaad de aansluiting realiseren zoals ik voor ogen heb op het getekende schema? Of moet ik me beperken tot bijvoorbeeld 10 panelen waarbij ik maximaal 3800w aan vermogen naar de meterkast breng?

Ik ben geen deskundige op dit gebied en weet ook niet of hiermee alle relevante informatie duidelijk is. Mocht dat niet zo zijn, laat me dat dan even weten...

Alvast dank voor jullie inzichten!

Groet,
Marcel.

Uitbreiding zonnepanelen meterkast.jpg image0[1].jpeg image1.jpeg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Wat is het bezwaar tegen een 3-fasen omvormer?

Ik zie alleen maar voordelen...
- Is selectief af te zekeren.
- Lagere stroom dus minder spanningsval / verliezen
- Lagere stroom dus je hoeft je niet druk te maken over overbelasting van de verdeelinrichting.

Je schema is niet echt leesbaar, afbeeldingen worden verkleind bij uploaden.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Walker en Vonken_trekker

Millie70

  • #3
Hi XanderH,

Eens met de voordelen! En de grondkabel die ik heb getrokken tussen de garage (daar komen de panelen) en de meterkast is 4*4mm met aardschild, dus kan dat ook aan...
Een 3-fasen omvormer zou zo'n 1000 euro duurder uitkomen; vandaar mijn overweging. Ook het vermogen dat ik opwek zit volgens mij rond het punt waarbij je net wel of net niet voor een 3f zou kiezen. Een andere overweging is dat ik voor 10 panelen kan kiezen, waarbij het dan wel weer op één punt zou kunnen.

Hopelijk is onderstaande afbeelding wel leesbaar?

Groet,
Marcel.
1637673268762.png
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Met jouw voorstel:
- Ben je iedere vorm van selectiviteit kwijt. Sluiting in de groep van de omvormer betekent bijna zeker dat ook de hoofdzekering het begeeft. Dan kun je de netbeheerder gaan bellen... Deze komen een eerste keer vaak gratis, maar als jij je bewust niet aan de netcode houdt kun je waarschijnlijk een factuur verwachten.
- Moet je de verdeelinrichting aanpassen, want deze kun je nu in theorie overbelasten. Je hebt op fase 3 25A uit het net en 25A uit de omvormer beschikbaar, het is dan in theorie mogelijk om met de 3x 16A eindgroepen 48A te gebruiken, dat is te veel voor de 40A aardlekschakelaar.
- Heb je meer kans dat de spanning op die betreffende fase zo hoog wordt opgedreven dat de omvormer stopt met terugleveren.

Als je een 1 fase omvormer wilt plaatsen, beperk je dan tot 16A.

Ik zit zelf niet zo in de PV, maar wellicht zijn er 3,7kW omvormers waar je wel die 12 panelen op aan kunt sluiten. Je piekopbrengst is dan lager (deze wordt afgetopt), maar de piekopbrengst haal je toch alleen midden op de dag... De rest van de dag haal je gewoon al het mogelijke uit de 12 panelen.

De PV installateurs zouden dat moeten kunnen voorrekenen.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #5
Geen idee of het kostentechnisch interessant is, maar is 2 1-fase omvormers voor 6 panelen per omvormer een oplossing?
 

Millie70

  • #6
Technisch zou dat kunnen, maar qua kosten kan ik dan beter een 3-fase omvormer kopen...
Ik zie nu trouwens ook dat de 3-fase omvormers ook wel meevallen gezien de prijs...

Dat begint een reële optie te worden nu...
 

dennistd

  • #7
Bij een 4kW-omvormer van een drieletterige Duitse fabrikant is het verschil tussen 1-fase en 3-fase slechts €140. Voor dat verschil zou ik toch echt voor de 3-fase gaan.
 

PimKlus

  • #8
Je kunt ook kiezen voor een 1 fase 3680Wp omvormer (16Ampere). En daarop 12 panelen 380Wp aan te sluiten.
Alleen op zonnige koele dagen haal je niet het maximale vermogen uit je zonnepanelen. Maar die zijn maar heel zeldzaam in Nederland.

Het ligt ook sterk aan of je zonnepanelen pal op het zuiden liggehellingshoek en opstakels (boom). En je panelen verouderen en leveren jaarlijks minder Maar het is gebruikelijk in Nederland om omvormer tot 90% te dimensioneer van Wp van zonnepanelen.Bij oost west opstelling zelfs tot 80%.

Voordeel van 1 fase omvormer is goedkoper, kleiner, minder componenten waardoor in theorie minder kans op uitval en iets efficiënter dan 3 fase bij dit soort vermogens. Maar je zult iets meer kabel verlies hebben. Meer stroom over 1 kabel.

3 fase heeft weer het voordeel dat de stroom beter is verdeeld (netbeheerder vind dat fijn). En je kunt wellicht wat panelen bij plaatsen in de toekomst. Ook minder kabelverliezen.

Als jouw panelen redelijk op het zuiden liggen met goede hellingshoek zonder veel opstakels zou ik toch 3 fase adviseren met 12 panelen 380Wp in jouw geval.

Er zijn trouwens genoeg PV installateurs die in dit soort situaties 20Ampere automaat erin zetten met 25A hoofdzekering en dan 1 fase 4kw omvormer. Wat niet verstandig is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu