2 vragen: oude vloerverwarming vullen en verwarmingsysteem slim maken

Vector

  • #1
Beste klussers,

Ik heb twee afzonderlijke vragen. De eerste:
-In onze nieuwe oude woning ligt een vloerverwarming als hoofdverwarming in de badkamer. Het is een apart systeem dat op zolder gekoppeld is aan de CV-leidingen (zie bijgevoegde foto's). Als ik de thermostaat open draai en de pomp aanzet, begint er wel iets te lopen en te draaien, maar op de een of andere manier blijft de vloer in de badkamer gewoon compleet koud. Het systeem zelf wordt wel warm. Wat me sowieso opvalt is dat de waterdruk erg laag is (minder dan 0,5 bar). Mijn eerste oplossing is dus om het systeem te vullen. Maar, het is me niet duidelijk waar en hoe ik dat moet doen. Er lagen twee nippels bij het systeem, maar geen idee waar deze op passen. Ik heb ook een normale CV-vulslang. Hoe doe ik dit correct? En: is er nog iets anders wat ik kan of moet verstellen om de boel goed werkend te krijgen?

Mijn tweede vraag:
Naast de vloerverwarming in de badkamer, hebben we beneden een apart nieuw vloerverwarmingssysteem als hoofdverwarming. Daarnaast zijn er nog een paar radiatoren verspeid over de kamers boven. We gaan binnenkort de CV-ketel vervangen, en ik wil eigenlijk gelijk het hele systeem slim maken. Dus: slimme radiatorknoppen per kamer. Hier zijn natuurlijk bekende systeem voor. Echter, hoe combineer ik dit slim met de vloerverwarming beneden? Moet ik dan een slimme zonneklep plaatsen vlak voor de vloerverwarmingspomp beneden? Tips zijn welkom.

Dank allen!

Screenshot 2021-01-06 at 11.57.00.png
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #2
"Slim" vind ik dit niet aangelegd: m.i, een beetje houtje touwtje aanleg. Zonder meer te weten over hetgeen nog meer op de cv-ketel is aangesloten en hoe de leidingen verder in de woning lopen, zou ik hier geen zinvol advies kunnen geven. Door een regeling krijg je dit ook niet "slim" (wat je ook onder slim verstaat...).
 

Vector

  • #3
Ik begrijp dat dit niet persee slim aangelegd is. Wat je op de foto ziet is wat reeds in het huis aanwezig was als verwarming voor de badkamer en daar moet ik het dus voorlopig even mee doen. Die hele badkamervloerverwarming staat in principe los van mijn tweede vraag over het slim maken van de radiatoren en de hoofdvloerverwarming beneden.
 

PixelMarlon

  • #4
De vloerverwarmingsverdeler is gescheiden van je CV installatie, omdat dit een tyleen slang is welke zuurstof doorlaat. Vandaar dat je dit systeem apart moet vullen, kijk dat expansievat eens na, wellicht moet deze vervangen worden en vul bij tot 1.8 bar. (via de zwarte vulkraan rechtsboven op de foto)

Een quote is overdreven als de tekst r net boven staat, mod.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Vector

  • #5
Ja, klopt inderdaad. Rechtsboven is dus de vulkraan, thanks. Ik ga eens kijken of ik hem met de juiste druk aan de gang kan krijgen. Dank!
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Vector

  • #6
Ik heb de zaak gisteren gevuld en vervolgens tot nu aan gehad. Lijkt toch alsnog iets niet goed te gaan, want de vloer blijft echt ijskoud. De bovenste thermometer geeft 35 graden aan, de onderste 40. Dat zou toch een indicatie zijn dat de boel netjes werkt? Iemand enig idee wat ik kan checken of doen?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
Als beide zwarte slangen iets warm aanvoelen, is het gewoon een kwestie van geduld. Als de slangen diep liggen kan het zeker een tijd duren voordat je effect voelt.
 
  • Like
Waarderingen: In gedachten

Vector

  • #8
Voor mijn gevoel voelen de slangen niet warm, maar de (metalen) aansluiting van de slangen op de installatie zijn zeker warm. Gewoon geduld hebben dus?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu