10A stopcontact

Lida2

  • #21
Sorry, toch nog heel even een vraagje. Is het nou zo dat de groep waarin het koffieapparaat zit ook maar tot 16A belast kan worden? Op die groep zit nml. ook de koelkast, tv, computer, video, dvd, lampen, telefoon, modem enz. Volgens mij ben ik dan allang over 16 A heen en nog is de groep er niet uitgeknald.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #22
Alles staat toch niet tegelijk aan. Je koffie machine bv zal alleen 8.7A trekken als hij water opwarmt daarna komt hij in een soort sluimerstand, en trek mischien nog 0.5A. Verder trekken een koelkast en de andere apparatuur die je opnoemde niet zoveel.
Als de zekering niet springt is er niets loos.
 

Lida2

  • #23
De koffiemachine warmt constant op en verbruikt minimaal 1700 watt. Klereding. Verder weet ik niet hoeveel een laptop en tv verbruiken maar onder de laptop staat dat er uitgaat iets van 6.3A DC 19V. Ik neem aan dat dat 6.3A is? De tv kan ik niet vinden (het wattgebruik) en van de koelkast en de rest ook niet. Alleen al als de pc, de koelkast, modem, lampen beneden aanstaan en de koffiezetter in standby dan is het al veel. Koffieding 7, computer 6.3. Dat is al 13.3. De koelkast, tv etc nog. Pffff, erg veel. Maak ik nou een denkfout of maak ik me gewoon veel te druk?
 

Fiesiekus

  • #25
Lida2 schreef:
Maak ik nou een denkfout of maak ik me gewoon veel te druk?
Ja, veeeel te druk. Die kofiemachine warmt niet continu, alleen als je koffie zet. Ga nou maar lekker slapen, morgen is er weer een dag.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #26
Ik begin me af te vragen wat de reden van al die ongerustheid is. :?
Ik neem aan dat je al een tijdje op deze aardkloot rond loopt, en dat het gebruik van electriciteit je ook niet vreemd is. :-|

Dus brand een los en vertel je verhaal. :wink:
 

Lida2

  • #27
Sinds ik 2 kleine kinderen heb en sinds die brand van afgelopen kerstavond ben ik toch wel eens goed op gaan letten eigenlijk. Vooral omdat veel apparaten 's nachts ook stroom gebruiken, en vooral op deze groep. Koelkast, koffieding, modem, videorecorder en telefoon.
Nog heel even over die koffiemachine: die is constant heel warm dus. Dat moet om het water op warmte te houden ivm bacteriën.

Nou, ik zal me proberen minder zorgen te maken.
 

Gerrit

  • #28
Die brand is kennelijk het gevolg geweest van overbelasting van (verleng)leidingen.
Dat is een punt waar je even op moet letten.
Een toestel dat regelmatig een forse stroom vraagt moet je niet op een dun snoertje aansluiten.
Neem daarvoor een snoer met minimaal dezelfde aderdikte als het snoer wat aan het toestel zit.
Voorbeeld: boiler, koffiezetter, enz.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #29
Nee voor die apparaten regel je een vaste aansluiting, een verlengsnoer is voor tijdelijke oplossingen.
 

Gerrit

  • #30
Zeker waar, maar helaas komt het vaker voor dan we denken....
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #31
Ik kom het dagelijks tegen Gerrit, meestal nadat de toko is uitgebrand en Salvage aan de gang mag.Wij maken meestal tijdelijke voorzieningen zoals wcd's voor werklicht en schoonmaak machines.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #32
Lida2 schreef:
die is constant heel warm dus. Dat moet om het water op warmte te houden ivm bacteriën.
Ik kan me vergissen, maar het lijkt me toch wel erg onwaarschijnlijk dat de koffiemachine voortdurend met 1700 W staat te verwarmen.

Ik denk dat het element maar heel af en toe aan gaat om het water op een temperatuur te brengen zodat de bacteriën gedood worden, en dan nog zal het verwarmingselement alleen maar een heel klein beetje water verwarmen. Dat gebeurt dus kort, daarna gaat het element op een thermostaat of (ingebouwde) tijdklok weer uit.

Of, indien het koffiezetapparaat van een echte boiler is voorzien, zal deze zodanig"(warmte-)geïsoleerd zijn dat hij niet constant 1700 W gebruikt, maar het dmv een thermostaat op de juiste temperatuur houden.

Want als het apparaat wél voortdurend zou verwarmen, heb je een heel erg dure stroomvreter in huis gehaald, die zou per dag 24 x 1,7 = 40 kWh gebruiken, dat is per jaar bijna 15000 kWh...

Overigens ben ik het met voorgaande sprekers eens dat je zo'n apparaat niet met een verlengsnoer moet aansluiten.

Daarnaast lijkt me de hoeveelheid aangesloten apparatuur op één groep gewoon wat te ruim, je zou kunnen overwegen om er een of meerdere groepen bij te laten aanleggen om de zaak wat beter in evenwicht te brengen.

En als laatste: heb je eigenlijk wel rookmelders hangen? Want als je je zorgen maakt over eventuele brand: elektra is één van de oorzaken van brand, maar er zijn er beslist nog veel meer. Zeker wanneer je kleine kinderen hebt is het tijdig kunnen signaleren van brand absoluut noodzakelijk en geeft daarnaast ook een veiliger gevoel!
 

@rie

Specialist Elektra
  • #33
Voor je gemoedrust raad ik je aan om eens een installateur door je huis te laten lopen.
Hij kan je beveiligingen testen op goede werking en je adviseren om bepaalde zaken eventueel aan te passen.

Vgr @rie
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu