Theoretisch 4600 watt en een 10A smeltzekering

Superkees

  • #1
Van het weekend had ik een feestje in mijn ouderlijk huis. Om het geheel van friet te voorzien hadden we twee friteuses. De vraag was al of dat wel op één groep kon, maar proberen maar. Zelf schatte ik de stekkerdoos aan het eind als grootste risico, maar met de hand voelende, liep het qua warmteontwikkeling wel los. Ook de smeltzekering hield het in eerste instantie goed vol.

Op enig moment gaf die er toch de brui aan. Bij vervanging bleek dat het om een 10A zekering ging en nog wel van het snelle type. Afgaande op specificaties van de twee identieke friteuses, heeft die zekering toch zeker een half uur lang 4600 W doorgelaten. 2x zoveel als waarvoor die bedoeld is.

Kan iemand dit verklaren?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Dat kan wel ongeveer kloppen, meestal gaan ze er bij een stroom van 1,5 x de waarde (in dit geval 15A) er na ongeveer een half uur uit. Bij 2 x de stroom na ongeveer 20 minuten.
 

Superkees

  • #3
De frituurpan schakelt uit, wanneer deze op temperatuur is, dus dat het nog wat langer heeft geduurd dan 20 minuten kan dan ook wel kloppen. Raar maar waar. Al moet ik zeggen dat de warmteontwikkeling van het stekkerdoosje waar beide pannen op zaten, me alles mee viel. De onderkant van mijn laptop wordt stukken heter.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Als het überhaupt al voelbaar warm wordt, is het al niet goed.
 

Superkees

  • #5
Ja?

Ideaal is het niet, maar als het even niet gaat hoe het moet, dan moet het maar even hoe het gaat.

Eigenlijk moet je helemaal geen 4600 W op een 10A groep zetten. Maar van te voren wisten we niet dat de zekering slechts 10A was.

Een opgerolde kabelhaspel kan stukken heter worden. De smeltzekering was ook te heet om lang vast te houden. De kabel van de stekkerdoos was warmer dan de omgeving, maar verre van heet.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Een opgerolde kabelhaspel mag helemaal niet zwaar belast worden, dan moet hij helemaal zijn afgerold. Hierdoor is al menig brand ontstaan.

Dat de zekering heet wordt, is volstrekt normaal en kan ook zonder gevaar.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
3
Gerelateerde onderwerpen
Inductieplaat 4600W op 20A 1-fase

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu