Toilet aansluiten op 80mm keukenafvoer?

AdviesGevraagd

  • #1
Mijn bovenbuurman wil een toilet en badkamer aansluiten op een leidingsysteem dat in het hele huis slechts voor keukens gebruikt wordt. Huidige leiding is volgens hem een 80mm hemelwaterafvoerbuis wanddikte 1,5mm.

Als ik niet bereid ben een dikkere en beter geïsoleerde afvoer buis (dus grotere koof) door 2 etages van mijn huis te laten lopen, geeft hij aan dat het volgens zijn loodgieter ook wel op huidige leiding moet kunnen. Na overleg met 2 andere loodgieters vandaag heb ik daar grote twijfels over. Nadelen volgens de loodgieters zijn dat 80mm te smal is, dus meer kans op verstopping, dus kans op rioolwater dat terug mijn keuken in stroomt.

Mijn vragen:
1. Kunnen zijn badkamer en toilet wel/niet worden aangesloten op de genoemde bestaande afvoer voor keukens?
2. Zo nee, is er een richtlijn of wet die hierover adviseert?

Dank alvast!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Schakel de v.v.e. of de verhuurder in.
 

AdviesGevraagd

  • #3
Ik ben zelf voorzitter van de VvE. Ik ben wel van plan dit in de groep te gooien, maar de vraag is aan mij als onderbuur gericht.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #4
Neen dit is niet toegestaan.

Ten eerste omdat je volvulling gaat creëren in de standleiding wat voor borrelende geluiden in de overige appartement veroorzaakt.

Ten 2de doordat je volvulling gaat creëren ontstaan er geluidsklachten en is er ook geen juiste ontspanning meer mogelijk.

Een en ander staat beschreven in den NEN3215 (2018).

Maar waar zit de huidige badkamer nu op aangesloten dan?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Op zich al vreemd dat een hemelwaterafvoer systeem gebruikt wordt voor riool. Vraag me af bestaan de juiste hulpstukken, aanluiting pot op een buis van 80, om alles degelijk uit te voeren.
Zelf denk ik als de stevige zaken uitsluitend recht naar beneden vallen zou het wel kunnen.
Mocht je overstag willen gaan zorg ervoor dat er gemakkelijk bereikbare ontstoppings stukken worden geplaatst.

Ja sorry, was de bouw zo uitgeknepen dat ze voor hemelwater in plaats van riool hebben gekozen.
 

AdviesGevraagd

  • #6
Ons huis is uit 1880 ongeveer en in 1978 helemaal verbouwd door oa mijn ouders. Snap die hemelafvoer ook niet goed maar mijn vader kan ik t niet meer vragen.
Ik zou niet weten hoe ik delen makkelijk bereikbaar kan houden, de koven lopen dwars mijn huiskamer en slaapkamer door ( langs de muur).

Die NEN kwam ik tegen maar kan de volledige tekst niet vinden, ik ga bellen met contactpersoon van ben.
Mijn buurman wil zijn appartement (is heel breed) splitsen in 2 appartementen. De badkamers zitten in hele pand allemaal onder elkaar. Daar willen ze dus een keuken op gaan aansluiten voor het tweede appartement. En bij de huidige keuken voor het eerste appartement willen ze dus een badkamer en toilet gaan aansluiten.

Alvast enorm bedankt voor jullie adviezen !
 

Marcn88

  • #7
Normaal is 90mm de minimale afvoermaat, ik vraag me ook af als een grote boodschap een paar verdiepingen naar beneden valt of de dunwandige 80 mm leiding hier stevig genoeg voor is
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Dat hoef je je niet af te vragen, dat is gewoon niet stevig genoeg. Echter als afvoer van een keuken zal het altijd wel gefunctioneerd hebben.

Je kunt onder voorwaarden toe staan dat de standleiding wordt vervangen. Bijvoorbeeld dat de buurman volledig aansprakelijk is voor de kosten van herstel bij lekkage. Of je kunt de gehele splitsing tegenhouden als je dat niet wilt.
 

AdviesGevraagd

  • #9
Hoi Walker, inderdaad als keukenafvoer zijn er sinds 1978 nooit problemen mee geweest.
De standleiding vervangen betekent nu juist dat ook de buizen die mijn huis doorlopen vervangen moeten worden door bredere buizen toch? Of bedoel je iets anders?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #10
Neemt hij toch een wc vermaler kan op 32mm.
 

AdviesGevraagd

  • #11
Ik dacht ook aan vermaler, maar kreeg te horen dat die best wat herrie maken, wat je dus (langs de nit geïsoleerde koof) in mijn slaapkamer wel zal horen, of valt dat mee?
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #12
Eigenlijk is het nog simpeler je bovenbuurman wil zijn appartement splitsen zeg je.

Dus hij wil er 2 van maken voor de verhuur waarschijnlijk, nou wat ga jij nou ff doen zou ik doen iig.

Neem ff contact op met de gemeente afdeling bouwvergunningen en vraag de bouwvergunning op van het desbetreffende appartement, deze zijn openbaar en je kunt hier dus zo een kopie van krijgen als deze aangevraagd is.
Of zoek het op op de site van de gemeente.

Je buurman kan wel willen en eisen en dreigen maar van zulke mensen word ik zo moe die willen niet luisteren nou dan maar op de harde manier aanpakken zou ik zeggen net boven de knieën afhakken.

En door de bouwvergunning op te vragen weet je gelijk of er iets staat te gebeuren te ja dan te nee, is er geen aanvraag gedaan dan stel je hem voor het blok.

Hij mag een nieuwe afvoer op zijn kosten aan laten leggen door jou appartement (wel volgens jou eisen dus degelijke koven en goede akoestische en thermische isolatie en dit is geen glaswol of steenwol)of heel het feest gaat niet door.

Maar denk 100% dat er geen vergunning is aangevraagd en wil hij nog niet meewerken dan laat je de gemeente handhaven.

Of zoals henk reeds opperde een vermaler.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #13
Ik zou eens beginnen met de akte van splitsing van het complex. Daarin is een en ander geregeld over de splitsing van het gebouw in appartementsrechten. Verder is daarin ook opgenomen welke delen van installaties gemeenschappelijk zijn, welke wijzigingen zijn toegestaan en wie dat moet goedkeuren.

De buurman lijkt jou nu voor het blok te zetten, of je gaat akkoord met het plaatsen van een aangepaste leiding door jouw appartement of hij gaat aansluiten op het bestaande leidingwerk, met alle mogelijke problemen van dien. Zo werkt dat niet.

Ik zou eerst eens nagaan of het opsplitsen van het appartement wel is toegestaan. Als het ook nog gaat om een officiële splitsing, dus afzonderlijk te verkopen, dan is een aanpassing van de akte van splitsing zelfs noodzakelijk. Beter nu ingrijpen, dan achteraf als er al een hoop gezeur is.

Hetzelfde geldt voor leidingwerk. Zo vanzelfsprekend is dat niet dat het aangepast moet worden voor de plannen van de buurman.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #14
Hm, ondertussen hebben we het hier meer over een juridische kwestie dan over zelf klussen. Het laatste is het doel van Klusidee, het eerst niet. Er is volgens mij genoeg input gegeven en dus maak ik er vanwege de forumregels nu een eind aan en zet er een slotje op.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu