Aansluiten extra toilet nieuwe aanbouw. Huidige beluchting voldoende?

Frenk buildmaster

  • #1
Goedemorgen,

Ik ben nieuw op het forum in de zin van dat ik een vraag stel. De afgelopen jaren veel gelezen op het forum en heel veel tips gebruikt en kunnen toepassen. Echter nu krijg ik iets niet helemaal helder.

In ons bestaande huis functioneer onze riolering prima. Lijkt dus allemaal goed aangesloten. Nu wordt er een stuk huis aangebouwd en hierin moet een toilet komen. (zie foto). Echter vraag ik mij nu af of de beluchting die wij in huis hebben en uitkomt bij het dak voldoende is

Enige uitleg bij de foto. Bij het rode pijltje zit een hwa, deze was altijd al op deze 110 leiding aangesloten. Oranje is de stroomrichting naar het hoofd riool bij de straat. Bij geel komt onze huidige afvoer aansluiting het huis uit. En stroomt dus naar voor aan de weg.

Blauw komt nog een afvoer van 50 aangesloten.

Mijn vraag is eigenlijk of dit kan? Krijg ik problemen met de beluchting?

IMG_20230110_101902.jpg
 

ADDave

  • #2
Ja dat gaat goed. De huidige beluchting volstaat hiervoor.

Let wel even op de volgorde van aansluiten. Het toilet moet wel het laatste punt op de pijp zijn. Als je de hwa van de aanbouw ook op deze buis gaat aansluiting niet vergeten om een hwa sifon toe te passen i.v.m. stank.
 

Frenk buildmaster

  • #3
Thanks voor je snelle antwoord!! Je bedoeld dit punt? Ja hier wordt de toilet op aangesloten. De 50 mm afvoer zit lager in het t stuk

De hwa van het nieuwe gedeelte ga ik niet op het riool aansluiten.

IMG_20230110_114624.jpg
 

ADDave

  • #4
Ho wacht even, dan heb ik hem verkeerd begrepen.

Het t stuk met de 50mm aansluiting mag daar niet zitten. Dan zuigt het toilet de sifon leeg van wat je op de 50mm wil aansluiten. Deze zal je apart moeten aansluiten op de liggende leiding.

Wat zit er allemaal op de aansluiting van de hwa? Is dat een open verbinding met een dakgoot of bijvoorbeeld een tuinput?
 

Frenk buildmaster

  • #5
Ah, ik dacht omdat ik een stroom t stuk gebruik het wel kon. Maar jij zegt dus dat ik hem op de bestaande liggende leiding moet aansluiten?

Alles is bij ons buiten het huis op 1 systeem aangelegd. Dus de hwa zit op het rioleringsysteem aangesloten. Ik weet dat het tegenwoordig niet meer gebeurd maar zo is de situatie.

De hwa heeft dus een open verbinding bij de dakgoten.
 

ADDave

  • #6
Frenk buildmaster schreef:
Maar jij zegt dus dat ik hem op de bestaande liggende leiding moet aansluiten?
Ja klopt.
Met de beluchting gaat het verder goed.
 

Frenk buildmaster

  • #7
Oké top. Laatste vraag voordat ik het ga fixen. Maakt het nog uit in welk stuk ik het doe? Zie rode lijn.

En hoe kan ik dit het best doen? Een Y stuk zoals de aansluiting van de wc bij de muur?

IMG_20230110_150534.jpg
 

ADDave

  • #8
Bij voorkeur minimaal 55 cm (5xdiameter) vanaf het andere y stuk op de liggende leiding. Inderdaad een y stuk gebruiken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu