Hulp bij aansluiten watertoevoer toilet

Marsam

 • #1
Goedemiddag dames en heren,

Ik heb dringend jullie hulp en advies nodig bij het aansluiten van de watertoevoer naar het toilet. De aanvoer van het water komt schuin boven het toilet uit en moet worden aangesloten op de hoekstopkraan. Dat wil ik doen door een soldeerknie op de aanvoer te solderen en deze op de hoekstopkraan aan te sluiten. Ik had twee manieren in gedachten. De eerste manier is door middel van een zogeheten L-vormige koperen buis. Indien ik voor deze aanpak kies, blijft de hoekstopkraan in verticale positie staan. De tweede manier is door middel van een Z-vormige koperen buis. Indien ik echter voor deze aanpak kies, komt de hoekstopkraan in horizontale positie te staan. Zijn deze aanpak goed? Zo nee, welke methode of aanpak raden jullie mij aan? Ik heb enkele foto's toegevoegd om het geheel te verduidelijken.

Alvast hartelijk dank voor jullie reacties en hulp.
afbeelding 1.jpg
afbeelding 2.jpg
aansluitingen.JPG
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
 • #2
Ik neem aan dat de aanvoer in de ruimte hetzelfde blijft, dat je niet een nieuw gat in de tegels gaat boren.
Met de kraan horizontaal wordt het erg moeilijk de bocht achter de kraan te maken, de ruimte tot de muur is krap.
De eerste, een L of omgekeerde J-vrom, lijkt mij dus veel beter uitvoerbaar.
 

Marsam

 • #3
Beste AvDijk,
Bedankt voor de bijdrage! Eerlijk gezegd zit ik er aan te denken om die ene tegel voorzichtig weg te halen. Een draadfitting te laten solderen en daar een hoekstopkraan met buitendraad op te monteren (zie de afbeelding). Ik ben alleen bang dat ik niet genoeg ruimte heb om de boel goed te solderen. De huidige oplossingen vind ik niet echt mooi, maar heb helaas niet veel andere keuzes.
afbeelding 3.jpg
 

Evenwatanders

 • #4
Ik zou het zo doen:

afbeelding-3.jpg


Op de leiding uit de muur een puntstuk haaks knel 15 mm (ik neem aan dat die leiding 15 mm is).
Met de vlakke aansluiting naar beneden, dus anders dan op het plaatje, lukte me niet dat goed te krijgen.

Het kraantje aan de bak met de aansluiting naar beneden.

En dan een flexibele (gepantserde) slang van de juiste lengte met aan de ene kant een aansluiting geschikt voor het puntstuk en de andere kant geschikt voor aansluiting aan het kraantje. Welke maten dat exact zijn heb ik niet bij de hand, maar puntstukken en daarop aansluitende slangen zijn er in elk geval in diverse maten. Kwestie van even goed kijken bij een bouwmarkt of sanitairbedrijf.

Is ook veel makkelijker voor de toekomst, als je de bak moet vervangen door een andere, waar het krantje net weer op een andere plek zit.
 

Marsam

 • #5
Beste Evenwatanders,
Bedankt voor de bijdrage. In het verleden hebben wij van flexibele slangen gebruik gemaakt. Beide slangen zijn tot twee keren toe opengesprongen en voor enorm veel waterschade gezorgd. Bovendien vind ik het helaas niet mooi uitzien.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #6
neem een recht kraantje voor aan de stortbak en dan met een haaks knelverloop 15-12 en een stukje koper 12 met een haakse bocht eraan gebogen naar je kraantje
 

Marsam

 • #7
Beste allen, hartstikke bedankt voor jullie reacties. Ik vind de huidige situatie echter dermate lelijk, dat ik besloten heb om voorzichtig twee tot drie tegels weg te halen, de boel open te breken en een verbinding tot vlak bij de spoelbak te maken. Mijn voorkeur gaat uit naar een soortgelijke situatie zoals te zien is op onderstaand afbeelding. De oude bewoners hebben gelukkig nog wat oude tegels laten liggen, welke ik later kan gebruiken om het geheel te herstellen. Voor ik hieraan begin wil ik graag van jullie weten of deze aanpak haalbaar en uitvoerbaar is.
wc aansluiting.JPG
 

robdeb

 • #8
Dat moet lukken, maar blijf je altijd zien. Evt nieuwe tegels zijn moeilijk in hetzelfde vlak als de oude te krijgen en voegkleur zal afwijken. Ik zou gewoon een stukje koper nemen zoals voorgesteld en die van een mooie witte lak voorzien.
 

Marsam

 • #9
O jee! Het zit vandaag echt niet mee. Ik ga bij nader inziens toch maar met eerdere voorstellen aan de slag. Bedankt heren (dames) voor de bijdrage. Het is mij duidelijk wat er moet gebeuren. Fijne avond en tot de volgende keer. Succes verder met deze fantastische site
 

Evenwatanders

 • #10
Ik wil je er in elk geval nog op wijzen, dat flexibele waterleidingen op elke wastafel- en keukenkraan worden toegepast.
Een andere aansluitmogelijkheid is er gewoon niet, de kranen worden daar standaard mee uitgerust.
Zelf heb ik in huis alle aansluitingen (behalve de douchekraan) met dergelijke leidingen gedaan en al tientallen jaren geen centje pijn.
Misschien heb je gewoon een slechte kwaliteit flexibele leidingen getroffen.

Waarbij ik me best kan voorstellen dat zo'n lange flexibele kabel geen sieraad zal zijn.:wink:
 

Robbie's

 • #11
Ook overwogen om een inbouw toilet te plaatsen?
 

Haplo

 • #12
Je kunt ook een knel hoekstopkraan monteren. Van die dunne chromen buisjes zijn ook langere varianten te koop, weet niet hoe lang hij bij jou moet zijn. Dan aan het reservoir koppelen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu