Afvoer handenwasser aansluiten aan wasbak toilet?!

Ndesch

 • #1
Ik wil een handenwasser plaatsen in een kleine toiletruimte. Daar loopt een PVC buis (110mm) waarop het toilet boven/douche & lavabo boven zijn aangesloten. De afvoer van het benedentoilet gaat door de vloer.

De afvoer van de handenwasser kan ik op twee manieren doen zonder ingrijpende werken:

- Optie 1: Op die PVC buis een Y stuk 40/110 plaatsen, zodat ik de afvoer op die buis kan aansluiten, in een hoek dus, zodat er geen drek op die nieuwe aansluiting kan vallen, evt. met een overgangsmanchet 40x32.

Nadeel: Wat bij een hete zomer, als het water in de sifon verdampt, of bij onderdruk in de leiding? Een beluchter plaatsen op een lager geleden punt, ingebouwd in een kolom (die de leidingen verbergt) is niet aan te raden.

- Optie 2: Het toilet heeft twee aansluitpunten voor toevoer water: links en rechts. Da's één onbenut gat van 20mm; lijkt mij voldoende voor de afvoer van een kleine handenwasser. In de bak zit trouwens een overloop dus zelfs al is ie vol, dan kan het water van de handenwasser weg, rechtstreeks in het toilet.

Voordeel: Vieze luchtjes vermijden, water hergebruiken, zonder combi WC te moeten aankopen. Nadeel: Misschien loopt dit niet onmiddellijk door, en kunnen de plastieken onderdeeltjes in de bak niet goed tegen zeepresten.

Wat denken jullie?
Foto van de situatie als bijlage.

20221228_130029.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  De standleiding loopt door naar het dak daar komt dan de beluchting vandaan.
  Je moet een T-stuk 90 graden plaatsen en geen Y-stuk.
  Zo gauw verdampt het niet of je gebruikt hem nooit.
  Bij vakanties adviseer ik altijd giet er wat zonnen bloem olie bij dan kan het niet verdampen.
  aansluiting standleiding.JPG
   
  • Like
  Waarderingen: Ndesch

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu