Toilet en badkamer aansluiten op gietijzeren leiding

Dyla_n

  • #1
In mijn huis wil ik het vrijstaande toilet vervangen voor hangend exemplaar. Het toilet bevindt zich op de eerste verdieping. Daarnaast wordt de badkamer op de tweede verdieping verplaatst (naar boven het toilet) en uitgebreid (bad, douche en twee wastafels). In de huidige situatie gaat de afvoer van de badkamer via de buren weg in een buis van 50 mm. In de nieuwe situatie moet de badkamer gaan afvoeren via de riolering onder het toilet. De afvoer van de oude badkamer bevindt zich aan de andere kant van het huis en trapgat en is daarom geen optie.

Hieronder heb ik een foto van onder het toilet op de begane grond. De buis lijkt mij een gietijzeren buis (huis bouwjaar 1925) waarop ik een rubber kan zetten met een pvc mof (is dit correct?). Echter moet er een sprongbocht geplaatst worden om een hangend toilet te realiseren zonder deze erg ver van de muur te plaatsen. Hierbij moet dan ook nog de afvoer van de badkamer komen. Daarnaast zit er nu geen ontluchter (lijkt mij wel nodig?). Iemand een idee of ervaring bij deze situatie? Op de foto is ook nog een stukje (loden) pijp te zien van een putje dat in de badkamer zit.

IMG_0569.JPG
 

Sander 1972

  • #2
Als je een hoop geld investeert in een mooie nieuwe badkamer, kun je toch ook de afvoer geheel vervangen? En er een riool van pvc er voor in de plaatst te gebruiken, en dit te verwijderen dit is op
 

ADDave

  • #3
Eens met Sander. Trek die oude rommel eruit als je toch aan de slag gaat. Plafond ligt al open.

i.p.v een twijfelachtige aansluiting moeten maken met sprongbochten/rubbers, op een leidingen van 100 jaar oud is een nieuw stuk pvc een stuk betrouwbaarder.
Ook een beluchtingsleiding heb je zeker nodig.
 

BJVR

  • #4
Doe jezelf een plezier en haal het helemaal weg. Liefst zo ver mogelijk. Heb je de komende 53,7 jaar plezier van.

Ik liep een tijdje geleden met ongeveer dezelfde gedachte om een aansluiting te maken op een bestaande gietijzeren mof - nadat ik deze netjes had schoongemaakt. Alles zag er weer goed uit. Toch gekozen om alles weg te halen, wat achteraf de beste keus bleek. Toen ik vorige week het laatste stukje gietijzer uit de fundering kapte zag ik pas hoe slecht de buis achter deze mof in de muur was.

Extra kosten van het PVC waren nog geen €250.

IMG_1252.JPG IMG_2598.JPG
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
Ook zit hier nog loden aan sluiting in.
Ook is iedere gietijzeren leiding anders dit is een dikwandige gietijzer 1,5cm en deze is heel zwaar.
Je zei een je wilt een sprong bocht maar binnen 1 m van de wc mag geen andere aansluiting komen.
Achter de muur zit een standleiding dan zal je deze ook open moeten maken.
Mijn advies is laat een loodgieter komen die terplekke de boel bekijkt wat mogelijk is.

En @BJVR in jou situatie is het geheel anders.
Dat dun wandige is in beton gestort
Naamloos.jpg
 

Dyla_n

  • #6
Dank voor de antwoorden. Heb vandaag de situatie nog beter bekeken zie aan de buitenkant een ontluchter dus er zal zoals Henk zegt inderdaad achter de muur een standleiding zitten die ik deel met de buren. Die zijn toevalliger wijs ook aan het verbouwen dus ik zal eens kijken of inderdaad de gehele standleiding vervangen kan worden. Dan kan de badkamer ook gewoon boven aangesloten worden. Betekent wel wat breekwerk.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu