Overstort opent na sluiten warmwatervraag

Littlegamer

  • #1
Beste vakmannen, kan iemand een techneut (maar een beginner met CVs) adviseren hierin

Probleem is dat mijn overstortventiel openklapt na het douchen, niet tijdens, terwijl de druk 1.7bar aangeeft. Hierdoor moet ik steeds bijvullen.

Het is een Thermomaster 3HR uit 2004, zat al in dit appartement toen ik het kocht. Verwarming was sowieso flink verwaarloosd en heb ik flink aan moeten klussen. Alle roest uit de dikwandige stalen buizen is eruit gespoeld, vervangen zijn de ketelontluchter (lekte), druksensor (klopte niks van de meting), expansievat (kapot), thermostaat en alle radiatorkranen, en Fernox protector F1 in het systeem gespoten. Driewegklep is volgens mij in orde: De actuator zat los maar kon ik prima opnieuw bevestigen. Klepasje voelt zeer soepel, ik voel alleen de weerstand van het water, en hij schakelt volgens mij ook goed want met warmwatervraag wordt de aanvoerleiding *niet* warm. Verwarming werkt zoals het hoort.

Dus ik snap niet dat de overstort kan openklappen met de druksensor stabiel op 1.7 bar. Nou zit de druksensor direct binnen de ketel op de retourleiding en de overstort direct buiten de ketel op de aanvoerleiding, maar volgens mij is alleen de driewegklep wat daar tussen zit.

Wat wel relevant kan zijn is dat ik binnen die ketel een klein lek heb geconstateerd aan de waterleiding, kennelijk vlak voor het doseerventiel (punt 27 in de handleiding op blz6). Dit probleem snap ik wel, als ik in de keuken het warm water sluit hoor ik een klap op zolder bij de ketel, dus die waterleiding krijgt kennelijk flinke drukklappen en dit zou dus op te lossen moeten zijn met een waterslagdemper. Maar volgens mij is er geen relatie want die waterleiding staat niet in verbinding met het verwarmingssysteem

Wie helpt mij uit de brand? Want ik wil het probleem snappen. Zo lastig zijn die ketels naar mijn idee niet.

Bedankt!
 

JeffreyD94

  • #2
Normaliter adviseer ik altijd het expansievat i.c.m. de veiligheidsventiel (overstort) te vervangen. De kans is groot dat de veerbelasten klep niet meer voldoende krachtig is.

U heeft niet dat de circulatiepomp tegen dichte radiatoren, convectoren etc zit te douwen?

Als u de voordruk van het expansievat meet terwijl de installatie gevuld is meet u niet de voordruk maar de installatie druk, op deze manier kunt u nagaan hoeveel de digitale drukmeter afwijkt van het toestel.

Iets zegt mij in de herinnering dat de drukmeter van deze toestellen aardig konden afwijken. Misschien dat iemand anders dat kan nog kan bevestigen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Even voor de duidelijkheid, met de overstort bedoeld u die in het c.v. circuit zit?
Of de inlaatcombinatie in de aanvoer van water naar de ketel?
Plaats even een foto van de aansluitingen op de ketel.
 

Littlegamer

  • #4
Dank voor de reacties. Expansievat en overstort zijn al vervangen, dus dat kan het niet zijn. En ik bedoel de overstort van 3 bar, niet de inlaatcombinatie.

Maar het drukken tegen gesloten radiatoren klinkt plausibel, ik heb evohome en die draait alle kranen dicht als de verwarming uit staat. Dat zal ik eens testen met de radiator in de badkamer open tijdens het douchen. Als dat het probleem is, dan moet ik een bypass laten aanleggen?
 

Freekcv

  • #5
Als u nog geen avdo heeft, lijkt me het sowieso wijs om deze als nog te plaatsen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Die had er al in moeten zitten bij toepassing van evohome
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu