Overstort ventiel

Niek-bcn

  • #1
Hoi Forum,

korte vraag betreffende overstort ventiel in de verwarmingsinstallatie. Ik zie bij bijna alle foto's een overstortventiel net naast het expansievat.

Bij mij zitten er twee overdrukventielen in de leiding in de badkamer, maar moet ik er ook nog eentje hebben naast het expansievat? Hierheb ik namenlijk geen overdruk/overstort ventiel.

Alvast bedankt voor de hulp

groeten

Niek
 

JeffreyD94

  • #2
Officeel dient de veiligheidsventiel (overstort) in de aanvoerleiding direct onder de cv toestel geplaatst te worden. Dit omdat het heetste water het meeste uitzet, als dit water als eerste word geloost zal de druk ook sneller zakken. Tevens is het ter bescherming van het toestel om overdruk met alle gevolgen van dien te voorkomen.

Een overstort op het expansievat is afgeraden gezien de druk bij het expansievat gestabiliseerd word, dit houd in dat de druk daar geen invloed heeft van de pomp, het zou dus kunnen zijn dat de druk bij het toestel al 3,2 bar is en bij het overstort(Expansievat) pas 2,9 bar.

Overstorten op andere plaatsen in het systeem worden vaker toegepast, het ligt echter aan de situatie of deze ook benodigd is... En uberhoud een meerwaarde leveren aan de veiligheid van de installatie.


Notitie:
Sommige Cv toestellen hebben al een ingebouwde veiligheidsventiel(overstort) hierdoor hoeft er geen extra bijgeplaatst te worden.
 

Marcn88

  • #3
@jeffreyD94 ik heb nog nooit zulke klink klare onzin gelezen/ gehoord , de plaats van het overstort ventiel word bepaalt door de toestel fabrikant klein voorbeeld intergas geeft aan overstort monteren in de aanvoer binnen 0,5 mtr van t toestel.
Nefit geeft voor de ecomline aan overstort monteren in retourleiding zo dicht mogelijk bij toestel oftewel je kunt nietbij voorbaad zeggen daar moet ie zitten, dit heeft te maken met de plaats van de 3wegklep in de ketel zoals bij nefit
Dan nog over de druk in de installatie, statische druk versprijt zich alle kanten evenredig op dus d druk bij het ex vat is net zo hoog als aan de aanvoerleiding mits deze zich op de zelfde hoogte bevinden

@ niek kijk in het installatie voorschrift van uw ketel hier staat in waar het ventiel geplaatst hoort te worden
 

JeffreyD94

  • #4
@marcn88

Bij het veiligheidsventiel is standaard de regel dat deze in de aanvoer gaat, uitzonderingen op de regel niet meegerekend. De enige reden dat hij eventueel in de retour zit is omdat de aanvoer afgesloten worden door de driewegklep bij omlopen. De functie is ook dat deze het cv toestel beschermt tegen een tehoge druk.
Omdat ik misschien iets vergeten was erbij te zetten betekend niet gelijk dat ik onzin uitpraat.

Over het expansievat heb ik wat informatie opgezocht zodat je het even kan bestuderen, je bent nooit te oud om te leren :)

Link verwijderd, gaat niet over de vraag van TS, mod.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Er is geen enkele reden er een expansievat bij te halen, wilt u zich beperken tot reacties op de overstort?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu