Ik wil juist af van gas. Idee realistisch?

Geus

  • #41
Ik kan sowieso 5, max 7 pv-panelen (1,65 x 1m) kwijt op mijn dak. Zeker als ik een wtw en goede spaarkop toepas, moet ik makkelijk rond kunnen komen met de kleinste pv-boiler van Intech Energy, dat is 125 l. Ik verwacht dan dat de panelen (op goede dagen) maar een fractie van de dag (~2 uur) bezig zijn met het opwarmen van de boiler en verreweg het grootste deel van de dag elektra produceren. De dagelijkse douche zal het grootste beroep doen op de boiler, het overige gebruik (incl. hotfill voor de wasmachine) zal wel meevallen. Op deze manier denk ik mezelf redelijk te kunnen bedruipen, kan de complete cv eruit en zal de energierekening ongeveer op 0 moeten komen. Ook de investering (boiler + panelen) is dan te overzien, ik schat tussen de 5000 en 6000 euri.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #42
Ik zie het voordeel van een PV boiler eigenlijk niet. Wat is het verschil met een gewone boiler icm met een gewone omvormer? Die combinatie is veel voordeliger. Eventueel kun je ook hierbij de boiler pas vrijgeven zodra de opwekking boven het boilervermogen komt (dmv een lastrelais).
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #43
Het kan zelfs nog mooier, opwekking en verbruik meten, bij overschot de boiler dmv een dimmersturing het overschot laten gebruiken.
Neemt het eigen verbruik toe dan gaat de boiler minder hard verwarmen, neemt eigen verbruik af dan gaat de boiler harder stoken.
Nadeel is dat er een inverter tussen zit, en die kan stuk en heeft rendement verlies.

Directe omzetting in een pv boiler is verliesvrij.

Nadeel een pv paneel doet ongeveer 300watt/m² en thermisch paneel 1000w/m²

Je zou ook een Solar freezer kunnen plaatsen, kunnen de panelen ook aan de noordzijde.
 

Geus

  • #44
Ik heb een concrete offerte binnen voor een pv-boiler en 5 hoogwaardige 300 Wp-panelen. Hier probeer ik nog een korting op te bedingen met het argument dat ik de boel zo voorbereid dat het voor hen een snelle installatie wordt.

De keuze voor de pv-boiler is vooral geïnspireerd op het verlopen van de salderingsregeling. Deze loopt nog tot 2020 en in de Kamer bespreken ze binnenkort verlenging tot 2023, maar heel lang houdbaar is deze regeling niet, want hij houdt ook nieuwe ontwikkelingen tegen. Zoals de implementatie van de thuisaccu. Nu al lopen ze tegen problemen aan van veel productie bij veel zon en de moeilijkheid van het opslaan hiervan.

Voor mij persoonlijk kan ik met dit voorstel voorzien in mijn warm tapwater en is het grootste deel van mijn elektra-verbruik gedekt. De cv en radiatoren kunnen dus de deur uit. Een optie is om op termijn mijn schuur nog te voorzien van enkele panelen, zodat ik mijn verbruik volledig gedekt heb.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu