Ik wil juist af van gas. Idee realistisch?

DSR9500

  • #21
Hoe vrij woon je ...

domweg overstappen op "Pelletkachel als hoofdverwarming "lijkt me voor de buurt geen pretje.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #22
De PV-boiler werkt als volgt:

Als de zon schijnt op de zonnepanelen wekken deze gelijkstroom op. Deze stroom wordt rechtstreeks, zonder omvormer, ingezet om de boiler op te warmen. Zodra de boiler warm is, gaat de stroom via een omvormer het net op.

Voordeel: Geen omzetverliezen
Nadeel: Boiler is aanzienlijk duurder dan een gewone elektrische variant.

Persoonlijk vind ik een warmtepompboiler een slimmere keuze trouwens.
 

Geus

  • #23
@Hessie, wat zou het voordeel zijn van een warmtepompboiler t.o.v. een PV-boiler? Hebben we het wel over gehad, maar dan zou het aanschaf van een warmtepomboiler zijn met alsnog PV-panelen. Volgens mij was dat bij mij niet handig vanwege geen mechanische ventilatie en beperkte ruimte voor panelen.

@Drs9500, ik gebruik de pelletkachel al 4 jaar als hoofdverwarming. Ik woon in een rijtjeswoning en de pijp komt er gewoon door de gevel aan de voorkant uit, ter hoogte plafond BG. De voorkant is wel vrij en op het zuidwesten, dus het verwaait vrij makkelijk. Maar de kachel geeft alleen bij het opstarten even een klein minuutje een zichtbaar rookpluimpje. Daarna ruik je in de buurt van de pijp alleen een licht houtrookgeurtje. De buren vinden het allemaal prima, geen last van.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #24
Door de afvoer in de gevel is het af te raden om via dezelfde gevel ventilatielucht toe te voeren. Verbrandingsgassen kun je beter via het dak afvoeren voor betere verdunning en om te voorkomen dat je de gassen weer naar binnen trekt via de roosters.

Maar voor verwarming heb je dus al een oplossing. Nu nog het warm tapwater...

Heatpipes met een buffervat op zolder zouden meer dan genoeg warmte moeten leveren in zomer, voorjaar en najaar.

Voor meer rendement uit je ventilatie kun je een warmtepompje op de afvoer van de mechanische ventilatie zetten en aan hetzelfde buffervat koppelen. Immers in de winter moet je toch ventileren, en de warmte wordt aangevuld door de pelletkachel.

Echter is het zaak om vermogens en verliezen/verbruik door te rekenen, voor de verschillende seizoenen.
 

Geus

  • #25
Volgens mij is het advies van de installateur voor de PV-boiler voortgekomen uit de beperkte ruimte op mijn dak (5,5 m bij 5,5 m met daarop een flinke dakkapel met puntdak) en mijn wens om het strak te houden.

Ik wil geen gemozaïek op het dak, maar het liefst een strakke baan. Het is dan wel geen monument, maar wel een mooi historisch pandje dat ik met respect wil aanpakken.

Een argument van hem was ook dat als het salderen zou wegvallen, dat ik dan in ieder geval mijn tapwatervoorziening zelfvoorzienend en "gratis" heb.

Ik heb nu nog even gekeken naar warmtepompen, maar die hebben best een flinke aanschafprijs en dan gaat mijn stroomverbruik verdubbelen t.o.v. nu. Dat betekent ook weer extra PV-panelen om dat te compenseren.

Ik neem jullie opmerkingen zeker mee en ga er nog over nadenken en het bespreken!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #26
Google eens op "bakhuis" en "Erichem".
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #27
Als je renovatie-bakhuis-erichem bedoelt, daar staat: Het is zo goed geïsoleerd dat een gasaansluiting en radiatoren niet meer nodig zijn. Maar met een pelletkachel kan je lekker verspillen ;)

Bij weinig warmwater verbruik is een elektrische doorstroomapparaat (zonder buffer dus) ook een zinvolle optie. Liefst in combinatie met een terugwinapparaat op de afvoer. Voorbeeld.
 

Geus

  • #28
Ik troost mij met de gedachte dat de pellets CO2-neutraal zijn. (even vergeten dat ze met een vrachtauto uit Polen moeten komen) ;) Maar het is een kwestie van compromissen sluiten: ik kijk toch wel erg graag tegen een vlammetje aan.

Die doorstroomverwarmers heb ik ook bekeken, maar die vragen echt een vracht stroom. PV-boiler kan met hotfill-voorschakelapparaat ook richting wasmachine.

WTW-douchepijp heb ik ook bekeken. Aanschaf/ rendement van deze zijn volgens de installateur niet in verhouding. Ontwikkeld om de laatste duurzaamheidspunten in de nieuwbouw binnen te smokkelen. Volgens hem kan je beter een regenton aanschaffen, daar bespaar je meer mee.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #29
In nieuwbouw is die vaak niet optimaal geplaatst en inderdaad vooral om de epc te verlagen. Maar op de juiste plek heeft een douche wtw echt wel zijn voordeel, zoals je in die link kan lezen.
 

Geus

  • #30
Oké, interessant stuk met weer overwegingen vóór een WTW.

Hoe zou een WTW zich verhouden in combinatie met een PV-boiler? WTW dan koppelen aan zowel koud water douche als op de waterinlaat van de boiler.

Doordat het koud water al iets opgewarmd is, heb je dus minder warm water nodig bij hetzelfde doucheresultaat. Dat lijkt me duidelijk.

WTW op inlaat boiler? Zou betekenen dat er minder energie naar de boiler hoeft en er dus meer elektra wordt geproduceerd. Zou dat ook betekenen dat door de iets warmere inlaat de boiler minder snel "leeg" is? Daarbij opgemerkt dat ik praktisch altijd in de tweede helft van de morgen douche, dus het PV-element kan tijdens het douchen blijven opwarmen.

Klopt dit? Of zit ik nu echt naast? Als dit wel zo werkt, zou ik een maat kleinere boiler kunnen overwegen en ongeveer hetzelfde resultaat hebben. Met dus een lagere investering en hogere elektra-opbrengst (bij gelijkblijvend aantal PV-panelen).
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #31
Ik lees het niet echt terug op de website van die PV boiler, maar PV panelen hebben een zogenaamd 'Maximum power point' Daarom zul je ook zien dat de meeste omvormers zijn voorzien van 1 of meerdere MPPT's hebben. Hierdoor stijgt het rendement van PV panelen tussen de 10 en 40%.
Gewoon de weerstanden is zon boiler rechtstreeks aansluiten op een boiler lijkt me niet echt optimaal voor het rendement van PV panelen...
 

Geus

  • #32
Sorry, maar het ontgaat mij volledig wat je hiermee wilt zeggen..
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #33
Dat die PV panelen minder opleveren als je ze op zon boiler aansluit, dan wanneer je ze op het net aansluit dmv een omvormer.
 

Geus

  • #34
De installateur vertelde juist dat het rechtstreeks verwarmen van het water met DC efficiënt is en weinig vermogensverlies geeft. Je hebt al niet te maken met het rendementsverlies van de omvormer.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #35
Dat klopt, en het gaat ook niet kapot, das wel een voordeel.
Verlies in een omvormer is echter een procent of 3.

Mijn mening is dat het omzetten van elektrische energie met een weerstand in warmte nooit echt een goed idee(energetisch gezien).
 

Geus

  • #36
Nee, klopt. Dat bezwaar heb ik inderdaad vaker gehoord. Maar in mijn geval zal ik zo met een beperkt dakoppervlak qua tapwater zelfvoorzienend zijn en (op de slechtste dagen wellicht na) ook het grootste deel van mijn elektragebruik kunnen opvangen.

En als het salderen er af gaat, blijft de energie als de boiler opwarmt in mijn huis. In plaats van dat het voor een schijntje het net op gaat.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #37
Tegen die tijd zijn de huisaccu's ook veel beter betaalbaar.
 

Geus

  • #38
Dat is een mooi ideaal: een Tesla voor de deur en een Tesla aan de muur. ;)
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #39
Een goede zonneboiler lijkt me dan een betere investering. voordeel is dat het thermisch rendement van een zonnecollector veel beter is dan een PV paneel.
 

Geus

  • #40
Dat was ook mijn eerste idee, maar ik heb simpelweg geen ruimte op het dak voor een zonneboiler EN pv-panelen. Daarbij zit je met bijna alle zonneboilers nog met het probleem van naverwarming, dat heeft de PV-boiler geïntegreerd. Ook zijn zonneboilers gevoeliger voor slechte dagen, terwijl pv-panelen altijd nog wel iets doen. Ik weet het, het kan idealer en beter, maar voor mijn situatie lijkt dit me het best passend.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu