Houten vloer zwevend plaatsen mbv spanveren

Mvdsteen

  • #1
Wij gaan voor onze verbouwing (woonkamer op de begane grond) een houten vloer leggen (grenen met tand en groef), en zijn ons aan het informeren ivm de legwijze.

Wij vinden referenties naar het volledig zwevend leggen van een houten vloer, met behulp van spanveren. Er wordt echter ook vermeld dat dit slechts kan bij een breedte van maximaal 6 m, maar dat in de lengterichting geen beperkingen zijn.

Betekent dit de breedte van de kamer? De ruimte waarin de vloer moet komen is 5.20 m breed, en heeft een L-vorm (lengte is tussen 7 m en 10 m). Wij dachten (zoals meestal gebeurt) de houten vloerdelen dwars te leggen (dus in de breedterichting van de kamer). Dit wil zeggen dat de spanveren de planken in de lengterichting zouden gaan samenduwen. Anderzijds lees ik ook dat planken het meeste in de breedte werken. Hoe kan je dat rijmen met elkaar?

Waar kan je trouwens zo'n spanveren kopen?

Alvast bedankt voor alle info!

groetjes,
Mieke
 

Pepjo

  • #2
Verstandig is om de planken zo te leggen, dat er zo min mogelijk in de breedte liggen. Dit omdat hout inderdaad in de breedte werkt, en niet in de lengte. Deze spanveren kun je bij een beetje houten-vloerenzaak wel kopen.
 

Mvdsteen

  • #3
Pepjo schreef:
Verstandig is om de planken zo te leggen, dat er zo min mogelijk in de breedte liggen. Dit omdat hout inderdaad in de breedte werkt, en niet in de lengte.
Bedoel je dat we in onze ruimte van 10 m x 5 m de planken zo moeten leggen dat we 5 planken (van 2m lengte) achter elkaar leggen om zo aan de 10 m te komen? Dan lijkt de kamer toch nog net extra lang en smal te worden? Want wij dachten net omgekeerd (2.5 planken achter elkaar om aan 5 m lengte te komen)...

Je ziet, enige verwarring omtrent de uitdrukking "in de breedte leggen"...

Bedankt voor het alsnog even verduidelijken...

groetjes,
Mieke
 

Pepjo

  • #4
Ja, dat is voor de houtwerking het beste. Tenzij je een houtsoort hebt die practisch niet werkt. Laat je daarover informeren.
 

Mvdsteen

  • #5
We gaan grenen leggen (planken van 2m lengte x 15 cm breedte)...

Schijnt wel nog wat te werken, niet?

Dus toch maar in de andere richting leggen (of anders vast leggen, wegens te grote afmetingen van de kamer).

Groetjes,
Mieke
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu