Zwevende houten vloer verlijmen in mes en groef?

Pvdkraan

  • #1
(Ik weet dat deze vraag al een paar keer langs gekomen is, maar omdat iedere houten vloer toch weer anders is, stel ik 'm toch nog maar een keer specifiek voor mijn situatie.)

Ik heb een paar maanden geleden een houten vloer gelegd van massief houten planken (vuren) van zo'n 20cm. breed in een kamer van 3x5m (de planken liggen in lengterichting, dus 3m breed).

Ik heb de vloer zwevend verlegd. Als ondervloer heb ik op de houten constructievloer spaanplaattegels geschroefd in baksteenverband en daarop geluiddempende softtegels gelegd, los eveneens in baksteenverband. In de randen heb ik spanveren geplaatst.

Nu vind ik dat de vloer heel erg werkt, her en der naden van 5mm. Ik vermoed dat dit in ieder geval deels komt omdat ik de vloer heb geverfd nadat ik 'm gelegd heb (dus alleen de bovenzijde). Hierdoor is het hout natuurlijk aan één kant vochtig geworden, met gevolgen. Dom natuurlijk, maar goed... Achteraf is alles makkelijk.

Ik heb besloten om de vloer maar opnieuw te leggen, omdat aanttikken onvoldoende werkt. Nu overweeg ik om dan maar meteen ook de groef/mes verbinding te verlijmen (kopse kanten had ik al gedaan) door om de 30cm een drup lijm aan te brengen. Gewoon voor de zekerheid, zodat ik niet nog een keer aan de gang hoef.

Nu lees ik op internet hele gevarieerde meningen over dit plan en blijf ik dus twijfelen of dit handig is. Ik wil uiteraard geen scheuren, maar heb anderzijds geen zin om hierna nog meer omkijken naar de vloer te hebben. Wat vinden jullie?

Dank voor je mening alvast.

Groet,
Pier
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Waar ligt de vloer, begane grond eerste verdiep? Damprem?
 

Pvdkraan

  • #3
Op de eerste verdieping. Ondervloer is gewoon helemaal van hout, het is een huis van rond 1890.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik zou nooit de veer en groef lijmen bij vuren, het werkt teveel en bij de lijmverbinding gaat het hout scheuren.
Vooral bij lage luchtvochtigheid krimpt het hout behoorlijk, dat wordt een stuk minder als er niet meer verwarmd wordt, wordt de luchtvochtigheid hoger dan zetten de planken weer uit, dat is normaal en zal altijd doorgaan.
Gewoon opnieuw leggen, verder niets.
 

Pvdkraan

  • #5
Ter info: ik heb de vloer afgelopen zaterdag opnieuw gelegd, gewoon zwevend met enkel een drupje lijm op de kopse kanten. De vloer ligt nu een stuk netter.

Her en der zit nog wel een spleet, idealiter zou ik dat nog willen verminderen. Zodoende heb ik nog twee vragen:

- helpt het wanneer ik meer spanveren op de lange kanten plaats dan pak 'm beet om de 50cm (de aangeraden afstanden variëren)? Ik heb ze nu bijna tegen elkaar aangelegd, maar als dat niks uitmaakt dan is het zonde.
- ik heb op de kopse kanten om de plank een spanveer geplaatst, zoals her en der wordt aangeraden. Is het echter niet zo dat de druk die deze van boven en onderaf uitoefenen op de planken er juist voor zorgt dat het effect van de spanveren aan de lange zijdes verminderd?

Groet,
Pier
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik zou de spanveren mooi zo laten, de spanveren op de kopse kanten doen niets want hout werkt niet in de lengte, u kunt ze laten zitten om naden bij de kopse kanten te voorkomen want die lijmverbinding is zo weer los geknapt.

Spleten horen bij een houten vloer van planken, dat is nooit helemaal te voorkomen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu