Nieuwe houten vloer over zwevende houten vloer op beton

Atuijn

 • #1
In mijn benedenwoning liggen massieve eiken planken zwevend op een betonnen ondervloer waar leidingen doorheen lopen (en dus niet in geboord kan worden). De vloer is erg lelijk geworden en ik overweeg er een nieuwe vloer overheen te leggen. Dit wil ik ondermeer graag omdat ik hiermee ook een hoogteverschil kan overbruggen naar de open keuken.
Ik heb begrepen dat ik niet zomaar een nieuwe vloer over de oude heen moet leggen. Dit omdat door werking van de oude zwevende vloer de nieuwe planken of lamellen uit elkaar geduwd kunnen worden.

Nu heb ik het volgende bedacht:

1
spaanplaat lijmen bovenop de oude (zwevende) planken.
Daarmee is in elk geval de onderlinge werking opgeheven.

2
Nieuwe vloer leggen op het spaanplaat.

Mijn vragen:

A
Is spaanplaat lijmen OP de zwevende vloer een goed idee?

B
Broodjes of grotere platen?

C
Kan ik de nieuwe vloer beter wel of niet verlijmen met het spaanplaat?
 

Fiesiekus

 • #2
Zal allemaal wel kunnen, maar zou toch alle oude lagen eruit halen en met een nieuwe ondervloer beginnen. Lijmen van spaanplaat op werkende oude delen....weet waar je aan begint.
 

Atuijn

 • #3
Normaliter worden werkende delen OP spaanplaat gelijmd. Het zou nu alleen andersom zijn. Maar het idee is hetzelfde: spaanplaat dat werkende delen in bedwang houdt.

Het echte verschil is dat de planken/spaanplaatlaag dan wel los op het beton ligt als 1 grote plak. Als dan de nieuwe vloer daar weer op verlijmd zou worden zou het dus een stijve driedubbele zwevende vloer worden. Zou daar wat op tegen zijn? Bijvoorbeeld uit het oogpount van geluid?

Of zou ik de nieuwe vloer beter zwevend op de planken/spaanplaat onderlaag kunnen leggen? En zo ja, kan ik dan niet net zo goed zachte groene platen los op de oude vloer leggen en alles dus zwevend doen ten opzichte van elkaar?

De reden dat ik het oude hout niet wil weghalen is dat ik de extra hoogte goed kan gebruiken.
 

Fiesiekus

 • #4
Hangt er natuurlijk vanaf wat de nieuwe vloer gaat worden en of de verkoper aanraadt om 'm al dan niet zwevend te leggen.

Maar je idee om een tussenvloer los van de oude eiken vloer te gebruiken, voelt intuïtief al een stuk beter.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #5
Ik heb begrepen dat ik niet zomaar een nieuwe vloer over de oude heen moet leggen. Dit omdat door werking van de oude zwevende vloer de nieuwe planken of lamellen uit elkaar geduwd kunnen worden.
Wanneer de nieuwe vloer dwars op de vorige gelegd wordt zie ik niet zo veel problemen wat betreft het uit elkaar drukken.
 

Houtmannetje

 • #6
Ik zou niet zwevend op zwevend doen
eerst een laag spaanplaat verlijmen over de bestaande en daar eventueel een zwevende maar beter een verlijmde vloer


als je verlijmt kun je ook direkt over de bestaande vloer heen mits je in de andere richting legt en een vullende lijm gebruikt en natuurlijk vernagelen
 

Atuijn

 • #7
Dus toch: er een grote dikke zwevende plak van maken?
 

Houtmannetje

 • #8
Ja waarom niet, als je toch omhoog wil met je vloer

je kan ook je eerste vloer er eerst uithalen en dan opnieuw leggen
maar dan verlijmd

maar de vloer die er nu ligt ligt zwevend als je daar 1 dikkere vloer van maakt gaat ie minder luid klinken dan een zwevende over het bestaande plus een verlijmde spaanplaat tussenvloer
 

Atuijn

 • #9
Ik las ergens dat een houten vloer enorme krachten uitoefent op de ondervloer waarop hij verlijmd is en dat je daarom (in een normale situatie van ondervloer direct op het beton) de ondervloer heel goed aan het beton moet vastzetten.

Als er geen houvast is aan de betonvloer, hoe denk je dat het geheel zich houdt? Gewoon een sterke strakke losliggende plak of zouden de twee houtlagen het spaanplaat uit elkaar kunnen trekken (als ze in tegenstelde richting gaan werken).
 

Houtmannetje

 • #10
Dat kan wel gebeuren maar de vloer die er al ligt is geaclimatiseerd
zorg dat de spaanplaat en de nieuwe vloer dat ook zijn

gewoon een paar dagen binnen leggen, hoe langer hoe beter natuurlijk
en dan gewoon leggen
gevallen dat een vloer zo extreem gaat werken zijn uitzonderlijk
en gebeurt bij extreme omstandigheden zoals bijvoorbeeld een lekkage
 

Atuijn

 • #11
Dat roept weer een nieuwe vraag op: de huidige vloer is geacclimatiseerd onder de huidie omstandigheden. Maar als hij door twee lagen wordt afgedekt, wordt de vochthuishouding vast anders. Er ligt wel een dampscherm onder de huidige vloer, maar in hoeverre er toch nog (een beeje) vocht via de zijkanten naar onderen kan gaan en dan niet meer wegkan...? Of is dit te ver gezocht?

.
 

Fiesiekus

 • #12
Ja, te ver gezocht. Overigens werkt spaanplaat niet. Je zit dus eigenlijk alleen met de nieuwe vloer, die moet acclimatiseren.
 

Atuijn

 • #13
Laatste vraag (en dan zou ik toch een verantwoorde keus moeten kunnen maken): ik hoor ook dat direct verlijmen van massief hout op de zwevende eiken vloer mogelijk is. Wat is jullie mening?
 

Houtmannetje

 • #14
Hier had ik al iets over geschreven en nog iemand


Ja dat kan maar dan moet je oude vloer redelijk vlak zijn en de nieuwe vloer
in de andere richting leggen dan de bestaande
de twee vloeren moeten wel goed op elkaar verlijmd worden anders wordt het niks
dit ook voor de spaanplaat tussenvloer er moet een hechte verbinding zijn tussen elke twee gelijmde lagen hier zijn heel goede systemen voor maar die zijn niet echt goedkoop
 

Atuijn

 • #15
Ontzettend bedankt voor al jullie antwoorden.
Met mijn laatste vraag bedoelde ik dat iemand (een houtleverancier) gezegd heeft dat het ook in gelijke richting kan (direct op het hout lijmen).
 

Houtmannetje

 • #16
Atuijn schreef:
Ontzettend bedankt voor al jullie antwoorden.
Met mijn laatste vraag bedoelde ik dat iemand (een houtleverancier) gezegd heeft dat het ook in gelijke richting kan (direct op het hout lijmen).
dat kan ook wel maar dan is de kans van kromtrekken wel aanwezig
als je de bestaande vloer op een of andere manier fixeerd (slagpluggen)
dan zal dat minder zijn

advies wat ik geef moet ook redelijkerwijs op te volgen zijn en ik zal in dezelfde richting niet adviseren,,,,, maar als ik het zich bij mijzelf voor zou doen zou ik de vloer in dezelfde richting over de bestaande vloer heen leggen

dit omdat ik weet waar en welke problemen zich voor kunnen doen en daar dan de goede maatregelen tegen neem
en als het bij mij fout gaat, is het mijn probleem, ik had beter moeten weten
als het bij jouw fout gaat door verkeerd advies kun je nergens op terugvallen

ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #17
Gezien de haken en ogen die er zitten aan het over elkaar heenleggen zou ik zelf maar een optie zien en dat is de oude vloer eerst verwijderen. Je kunt de nieuwe vloer dan op de juiste manier opbouwen en als er problemen optreden dan heb je bij het claimen van garantie een stuk minder gezeur. Zeker gezien de kosten die gepaard gaan met de aanschaf van een nieuwe vloer zou ik persoonlijk geen enkel risico willen lopen.

Ik werk zelf voor een woninginrichter en wij doen tegenwoordig helemaal geen concessies meer op dit gebied. De kans op problemen en discussies is te groot. Bij de geringste twijfel moeten oude onderlagen worden verwijderd. Voorkomt ergernis bij ons en teleurstelling bij de klant.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu