Elektra schema - opbouw installatie op horizontale balk

Moer

  • #1
Hoe leg ik onderstaande aan?
Het gaat om een opbouw installatie op horizontale balk. Van de meterkast omhoog naar de horizontale balk met 3 dubbele stopcontacten voor de verlichting met 1 schakelaar voor alle lampen en dubbele stopcontacten naar beneden op 2 staanders.
Ik wil hiervoor dubbele stopcontacten zoals bv ABB Haf deksel 3640W2 op opbouwdozen gebruiken en montage via YMVK kabel in slagvaste elektra buis.

Welke kabel is het beste? En hoe is dit het handigste aan te sluiten.
3 aderig of 5 aderige kabel of 2 aparte 3 aderige kabels, dus 1 kabel voor de stopcontacten en 1 kabel voor de stopcontacten voor de verlichting. Dan zou er een dubbele kabel komen te lopen vanaf het eerste stopcontact.

 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
In principe zijn vier aders voldoende om dit te schakelen. Bruin voor vaste spanning en zwart voor geschakelde spanning plus uiteraard nul en aarde. Binnen zou je ook draad in buis kunnen toepassen. Buiten idd stevige Ymvk.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Zet een streepje voor elke draad die je nodig hebt op de buis en dan tellen wat je nodig hebt.
 

Peter_H

  • #4
Ik ben nog even creatief bezig geweest.

 

Tomtom87

  • #5
Vier aderige kabel bestaat wel maar wordt niet zoveel toegepast. Meestal wordt er dan gewoon 5x2,5mm2 toegepast. Dit is ook gewoon verkrijgbaar in de bouwmarkt vier aderige hebben Ze alleen bij een speciaalzaak/ groothandel.

Met vijf aders kun je hem eventueel ook nog dubbelpolig schakelen.
 

Moer

  • #6
Dank voor de reacties,

Ik zie weinig (prijs)verschil tussen XMVK en YMVK dus lijkt me YMVK de beste keuze.
Montage in pvc buis wil ik omdat dit strakker is te monteren maar hier en daar heb ik lastige hoekjes op de balken die ik makkelijker met een ymvk kabel dan met pvc pijp en installatiedraad kan overbruggen. Vandaar mijn idee om het waarschijnlijk te gaan doen zoals ik heb geschreven.

Ik heb geprobeerd om het in een plaatje te zetten, dat lukt beter als opschrijven. Ik hoop dat het duidelijk is en ik hoor graag of ik het goed zie zo.

 

Peter_H

  • #7
Ziet er prima uit.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu