Mogelijk elektra geraakt

Check

  • #1
Bij het werken aan een nieuwe afgewerkte muur twijfelen we of er een schroef door de elektrabuis of kabels is gegaan. Er is een zelfborende schroef ongeveer ter hoogte van de elektrabuis ingeschroefd die ook de lengte heeft om de buis en mogelijk de draden daarin te raken. De elektra is nog niet aangesloten.

Is er een mogelijkheid om te checken of er een kabel is geraakt, zonder de muur open te halen of de kabels er uit te trekken? Gezien de elektra nog niet was aangesloten kon er ook niets uitspringen bij mogelijk contact...

En wat is het gevaar als het toch geraakt blijkt te zijn, terwijl dit bij aansluiten nu niet direct naar voren komt?
 

Lampje45

  • #2
Ik zou een paperclip halvemaanvormig buigen en de schroef eruit halen en kijken of de paperclip vast loopt in het gat of dat hij in een leiding terecht komt.
En dus weinig weerstand tegenkomt.
Je zou ook een stuk massief dun koperdraad kunnen gebruiken.
Je zou ook de leiding onder spanning kunnen zetten en dan met een contactloze spanningstester kijken waar de leiding exact loopt.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #3
Als je weet waar de kabel begint en eindigt is het ook niet zoveel werk om de kabel er uit te halen en visueel te inspecteren.

Bevestig een nylon trekveer aan het draad, trek de draden er dan aan het andere uiteinde uit. Als ze goed zijn trek je ze meteen weer terug met de trekveer, en anders vervangen.
 

Sander 1972

  • #4
De spanning erop zetten met bvb een losse stekker. Dat doe ik ook regelmatig om te kijken of ik het goed aansloten heb en ook spanning heb op alle licht punten. Dop wel de fase af.
Veel mensen willen het liefst geen centraaldozen, op eigen risico uiteraard.
 

Check

  • #5
De schroef er uit halen wordt lastig, omdat deze is weggewerkt.

De optie om de draden er uit te halen en na te kijken lijkt me op zich wel een prima optie, alleen ben ik bang dat ik de draden er niet meer terug in krijg of ze juist beschadigd door ze er uit te trekken...Het betreft nl. een flexibele voorbedrade buis van 16mm met 3x2.5 en 1x1.5. Wat zijn daar de ervaringen mee?

En @Sander 1972, als de spanning met een losse stekker er op blijft staan, heb ik daarmee zekerheid dat de kabels niet bloot liggen of geraakt zijn? Ik zou denken dat ik dan alleen weet of er geen kortsluiting is (momentopname).
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Als je spanning erop zet en je krijgt geen kortsluiting. Dan kun je vervolgens met een leidingzoeker uitzoeken of de buis onder je schroef langsloopt. (Als je tenminste nog weet waar die schroef zit.)
 

Check

  • #7
@Tom345 het is metalstud dus dat gaat niet lukken ben ik bang. Ik denk dat het voorzichtig de kabels er uit trekken wordt en ze er opnieuw doorheen doen. Hopelijk beschadigen ze daarbij niet!
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #8
Let op dat als je gaat testen je niet alleen de fase draad test.
Maar eigenlijk maakt het niet uit. Een schroef mag niet door de buis, ook niet als ie de draden niet geraakt heeft. (en al helemaal niet als de schroef ook in de metal stud zit)

Je zit aan de max grens met het aantal draden. Hopelijk heb je het netjes aangelegd, niet teveel bochten en alles goed vast.
 

Check

  • #9
Jawel alles zit goed en weinig bochten. Dat zit allemaal wel goed. Enige is dat ik twijfel of er een schroef in is gegaan en dat hoop ik uit te sluiten. Meer voor de gemoedsrust. Tenzij iemand zegt dat zolang er geen kortsluiting is na aansluiten dat het goed zit natuurlijk.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #10
Kortsluiting zegt niks.
Dan zou je het minimaal moeten meggeren. (Dit weet ik ook niet precies)

Stel: Stel de schroef zit door en tegen de fase. Niet in het metaal van de studs, alleen in het gips.
Zet er stroom op en er gebeurt niks totdat je de schroef aanraakt..
 

Check

  • #11
Is er nog een manier om die draden er heel uit en in te krijgen? Hoef ze max 1/3 er uit te halen.
 

Lampje45

  • #12
Dan moet je minimaal een trekveer met een trekkous bevestigen en meetrekken.
Flexibele pijp staat er niet om bekend dat draden trekken erg soepel gaat.
 

Sander 1972

  • #13
Als het voorbedraad flex is. Zou ik kijken of er geen sluiting in zit en er geen draden eruit trekken.. ik gebruik in muren altijd harde buis dan kun je nog iets
 

Check

  • #14
Kan ik de draden / buis het beste met een kabelglijmiddel of silliconenspray insprayen voor een mindere weerstand bij trekken? Of maakt het niet uit welke van de 2?
 

Sander 1972

  • #15
Je gaat er in voorbedraden flex niks erin krijgen vrees ik. Dus als het geen sluiting geeft. Afblijven
 

Check

  • #16
Bedoeling is meer om de kabels er een stukje uit te trekken, eerst aan andere zijde trekveer maken, en als ik zie dat kabel niet beschadigd is met de trekveer alles weer terugtrekken. Kabels hoeven er maar 1/3 uit.
 

Kaajee

  • #17
Dan probeer je dat toch?
Met alle mitsen en maaren die al genoemd zijn, tis jouw eigen huis, klus en keuze uiteindelijk.

Je kunt ook eerst even proberen of je überhaupt een beetje draden eruit kunt krijgen, of er überhaupt beweging/ruimte in zit, paar centimeter en je voelt het al.

Persoonlijk zou ik het advies uit #15 opvolgen.

Als het nut heeft (want je krijgt het glijmiddel nooit helemaal in de buis), dan wel speciaal spul voor leidingen/draad gebruiken.

(Ps als je nog wat wilt testen, kun je ook op de verschillende draden een piepjes test loslaten. Ene pen multimeter op de ene draad, de andere pen multimeter op de schroef en meten/hopen dat ie niet gaat piepen. Zo alle draden langslopen)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu