Verlengsnoer wasmachine

PdW

  • #1
Vandaag is onze nieuwe wasmachine bezorgd maar het electriciteitssnoer is niet lang genoeg om bij de trekschakelaar te komen (ca. 10 cm tekort).

Om de wasmachine toch te kunnen aansluiten wil ik een geaard verlengsnoer van circa 1,5 meter lang en 1,5mm2 dikte gebruiken. Het wasmachinesnoer en het aan de trekschakelaar te verbinden snoer wil ik met een spatwatervaste stekker en contrastekker aan elkaar koppelen.

Ik vraag me af of het kwaad kan dat de wasmachine nu wordt gevoed door een electriciteitssnoer dat circa 1,5 meter langer is (i.v.m. weerstand etc.)? De lengte van het snoer van de wasmachine wil ik in verband met het behoud van de garantie in principe liever niet inkorten.
Hoop dat iemand me kan adviseren of mijn handelswijze correct is.
Bedankt!

Patrick
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #2
Is een goede veilige oplossing, je heb ook nog een trekschakelaar.

De kabel is dik genoeg.

Spatwaterdicht, staat in de douche blijkbaar.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Het is niet (alleen) een kwestie van te veel stroom voor de betreffende afstand, het gaat er vooral om, dat die trekschakelaar er niet voor niets zit.

Die zit er, omdat er blijkbaar een situatie is, waar een geaard stopcontact niet toegestaan is in de badkamer. En dat betekent, dat het aanbrengen van een verlengsnoer een gevaarlijke situatie kan veroorzaken, ook indien dit een "waterdichte" uitvoering is.

De enige toegestane methode is één voldoende lang snoer direct van wasmachine (dus de aansluiting binnenin) naar de trekschakelaar.
Met zodanige lengte dat hij niet de vloer raakt, maar dat de wasmachine bij servicewerkzaamheden nog verplaatst kan worden.
 

PdW

  • #4
Wasmachine staat inderdaad in douche.
Bedankt voor antwoord, ga het snel installeren zodat we weer kunnen wassen!

Patrick
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik zou het maar niet doen!
Het advies van Utreg is niet volgens de NEN1010 en kan gevaar opleveren!
 

PdW

  • #6
Ik had de bovenkant van de wasmachine al verwijderd maar zag al dat het nogal wat voeten in aarde heeft om het snoer ook in de wasmachine te vervangen. Er zitten bijvoorbeeld aan de 3 verschillende aders kwetsbare stekkertjes aan die ik moet vernieuwen en solderen als ik het snoer vervang.

Vraag me af of het een veilige optie is om in de wasmachine het oorspronkelijke snoer af te knippen (voordat het zich splitst in drie aders) en door middel van de spatwaterdichte stekker en contrastekker te verbinden met het nieuwe snoer. Op deze wijze komt alleen het nieuwe snoer buiten de wasmachine.

Patrick
 

PdW

  • #8
Nog een laatste vraag, om er zeker van te zijn of ik het probleem inderdaad maar beter door een vakman kan laten doen of dat ik wellicht tóch zelf de spatwatervaste stekker/contrastekker kan monteren (buiten de wasmachine).

Had namelijk verzuimd te melden dat wasmachine is aangesloten op aparte stroomgroep met aardlekschakelaar en staat op circa 2 meter afstand van de douche.

Bedankt voor het antwoord en fijn weekend!

Patrick
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
In dat geval mag je de d.m.v. een (spatwaterdichte) lasdoos op de plaats van de schakelaar een ymvk kabel (laten) leggen naar een spatwaterdichte wandcontactdoos op een plek in de buurt van de wasmachine, en kun je dus de originele aansluitkabel met stekker gebruiken.

Een verlengsnoer is ook dan (officieel en voor zover mij bekend) niet toegestaan.

Voorwaarde is trouwens dat de aardlekschakelaar een exemplaar is van 0,03 A.
Bij sommige oudere installaties is die waarde hoger, ik dacht 0,5 A, daarop mag het niet!
 

PdW

  • #10
Fijn om te horen!

Wat is nu het verschil tussen een 1,5mm2 verlengsnoer en een YMVK-kabel?

Hartelijk bedankt!

Patrick
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
Een Ymvk kabel is een installatiekabel, die in vochtige ruimten (verplicht) gebruikt wordt in plaats van PVC buis met daarin 3 installatiedraden van 2,5 mm².
In de installatiekabel zitten dus ook deze 3 draden van 2,5 mm², maar dan beschermd door een waterdichte mantel.

Vaak wordt die kabel dan toch weer voor een deel door een (liefst grijze) pvc-pijp gelegd, omdat dat makkelijker te leggen is dan met een heleboel speciale ("Som") zadels.

Zowel de lasdoos, als de wandcontactdoos, hebben speciale (spat-)waterdichte invoeren voor die kabel.

Indien je (zoals het me lijkt) niet zo vertrouwd bent met het aanleggen van dergelijke elektra, is het misschien toch verstandig er een installateur bij te vragen, of een kennis die meer van weet!

In elk geval is de oplossing met een verplaatste wandcontactdoos een wat practischere, omdat je er maar één keer een wijziging voor hoeft aan te (laten) brengen, en er elke standaard wasmachine op aangesloten kan worden, zonder gerommel in de wasmachine zelf.
 

Chathanky

  • #12
Een wasmachine mag alleen dmv een wcd worden aangesloten als de groep achter een aardlek zit. De reden dat jou wasmachine achter een trekschakelaar zit zal zijn dat er geen aarlek op die groep zit en mag alleen met een vaste aansluiting aangesloten worden en dus ook niet onderbroken door een verlengsnoer of een andere wijze achter een wcd.

Een verlengsnoer is in de badkamer niet verstandig omdat je de mogelijkheid hebt deze te verleggen in zones waar geen wcd aanwezig is.

Kijk bij het gebruik van een verlengsnoer wat de maximale toegestane belasting is, dit is vaak niet meer dan 2300 watt en er zijn wasmachines die daar onder blijven maar ook types die meer verbruiken.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #13
PdW schreef:
Had namelijk verzuimd te melden dat wasmachine is aangesloten op aparte stroomgroep met aardlekschakelaar en staat op circa 2 meter afstand van de douche.
Patrick had inmiddels dit genoemd.
Als ik ervan uitga dat dat klopt, dan zou het wel mogen.

Maar gezien de inmiddels gebleken niet erg grote elektrakennis kan het zijn dat hij zich vergist, en dat de wasmachine-aansluiting tóch niet op een aardlekschakelaar zit.

Een installateur die ter plekke de zaak bekijkt is toch wel de beste oplossing!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
Utreg dat zijn heel foute adviezen welke dodelijke gevolgen kunnen hebben!

Een stekker/contrastekker mogen nooit in een badkamer ook niet achter een aardlekschakelaar.

99% van de wasmachine aansluitingen in een badkamer welke achter een trekschakelaar zitten zitten niet achter een aardlekschakelaar van 30mA.
Of de aardlek is 500mA of deze groep ligt buiten de aardlek om. Dit is nl. de reden van een trekschakelaar.
Nu kan natuurlijk dit al zijn aangepast maar vaak niet. De vaste aansluiting heeft als doel de aarding van het apparaat te garanderen dit kan niet met een wandcontactdoos/contactstop combinatie.

De garantie op je toestel vervalt niet als het snoer juist wordt vervangen door een langer exemplaar.
De stekkertjes moet je niet solderen maar persen dit kunnen ze bij een onderdelen handel zo voor je doen.
Een soldering is niet de juiste verbinding en gaat tot problemen leiden.
 

Co de Witgoedman

  • #15
Als regelmatig aansluiter en reparateur van machines ben ik het met de collega specialisten eens.
 

Gerjan3

  • #16
Dit is niet toegestaan.

Als een wasmaschine door middel van een trekschakelaar is toegestaan
dient men een vaste verbinding te hebben met de trekschakelaar.
Een stekker verbinding is niet toegestaan deze zal dan ook in de zone komen. (beter is om een langer snoer aan de wasmachine te monteren.
 

Co de Witgoedman

  • #17
Resumerend:

Vaste aansluiting met 3 aderige kabel, geen verlengsnoer!!
 

Gerjan3

  • #18
Drie aderige kabel ymvk
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #19
Ik geloof niet dat Gertjan3 in de gaten heeft waar het over gaat. :?

Sinds wanneer sluit je een wasmachine aan met een 3 aderige ymvk?

Als je het over een aansluiting van een lasdoos naar een wandcontactdoos hebt, is het correct. Maar in dit geval gaat het om de verbinding tussen wasmachine en trekschakelaar, en daar gebruik je beslist geen ymvk voor, dat is namelijk massieve kabel!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu