Bruin en blauw in verlengsnoer?

Jacoba

  • #1
Dankzij dit forum weet ik nu wat de 'L' en 'N'-draden zijn, en kan ik een snoerdimmer juist monteren. Ik wil de lamp daarna echter met een verlengsnoer aansluiten op het stopcontact. Moet ik dan zorgen dat ik een verlengsnoer met blauwe en bruine draad heb, en moet je er ook nog rekening mee houden hoe je die in het stopcontact steekt, of komt dat vanzelf goed?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Als het goed is moet een snoerdimmer altijd werken, ongeacht hoe de stekker in het stopcontact of de verdeeldoos zit. Immers zijn euro en Schuko stekkers in Nederland zo uitgevoerd dat je ze op 2 manieren in kunt steken. In België past een Schuko stekker maar op 1 manier, omdat de aarde daar op een andere plaats zit.

Ieder verlengsnoer heeft een mantel, met daarin tenminste een blauwe en een bruine draad. En liefst ook een aardedraad (geel/groen).
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Verlengsnoer heeft normaliter inderdaad altijd al bruin en blauw. Hoe je het in de wcd steekt maakt niet uit.
 

Jacoba

  • #4
Hallo Walker, dankjewel ! Ik was wel van plan om zelf een verlengsnoer te maken, met een simpele 'tweelingdraad' (? zo'n draad zonder kleuren), of wat stukken draad (wel bruin-blauw) met platte stekker eraan, die ik nog heb liggen. Maakt het dan ook niet uit hoe ik dat snoer maak..? Een contactstekker moet ik nog gaan kopen.
 

Jacoba

  • #5
En Vonken Trekker ook bedankt. Ik vraag me dus wel nog af hoe het dan automatisch goed komt: als je het verlengsnoer 'verkeerd om' aan de snoer van da lamp steekt, of in het stopcontact..?
 

Jacoba

  • #6
Misschien toch maar kant en klaar verlengsnoer kopen...?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Dat mag niet. Kabels moeten uit veiligheidsoogpunt altijd dubbel geïsoleerd zijn. Dus de aders hebben zelf een isolatie en zitten ook nog samen in een mantel (= tweede isolatie).

Bij de blauw witte budgetwinkels verkopen ze prima verlengsnoeren voor enkele euro's. Ga hier aub niet zelf mee knutselen.

Hoe dat goedkomt met die wcd? Dat heet nu wisselstroom... is online zeer veel over te vinden.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Jacoba

  • #8
Dank ! Dan ga ik naar de blauw-witte winkel:prima: (Helaas is het blauw-gele familiebedrijf hier onlangs gesloten..)
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #9
Jacoba schreef:
Hallo Walker, dankjewel ! Ik was wel van plan om zelf een verlengsnoer te maken, met een simpele 'tweelingdraad' (? zo'n draad zonder kleuren), of wat stukken draad (wel bruin-blauw) met platte stekker eraan, die ik nog heb liggen.
Een veelgehoord 'argument' om maar wat aan elkaar te braaien, het mag dan in de meeste gevallen ook geen stuiver kosten, dat komt de veiligheid vast en zeker ten goede. :-|
Iets werkend krijgen en het veilig doen zijn 2 heel verschillende dingen.
Om iets werkend te krijgen zou men ook luidsprekersnoer kunnen gebruiken, ik maak het mee hoor, en raad het zeker niet aan, om zulke dingen te doen!
En verschillende verlengsnoeren aan elkaar knopen lijkt me ook niet verstandig.
Dan liever één snoer met vinylmantel op lengte, met de welbekende blauwe en bruine ader, met een snoerdimmer, tussen lamp en contactdoos.
Wat Vonkentrekker aangeeft, hoe je de stekker erin steekt maakt voor de lamp en dimmer niets uit, alleen is het raadzaam om de stekker eruit te trekken als je een lamp wilt vervangen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu