Vermogen(?) verlengsnoer vaststellen

Erik/Sjors

  • #1
Beste forumleden,

Even een vraagje over het gebruik van een verlengsnoer bij een electrisch kacheltje. Ik ben van plan op korte termijn zo'n kacheltje aan te schaffen (vermogen 2000 of 2500W).
Het probleem bij dit soort kacheltjes is bijna altijd het (te) korte snoer. Ik denk dan ook niet dat ik eraan ontkom om een verlengsnoer te gaan gebruiken. Nu heb ik al van diverse kanten gehoord dat electrische kacheltjes en verlengsnoeren eigenlijk wordt afgeraden. Het schijnt iets te maken te hebben (en daar komt mijn onkunde om de hoek kijken) met het bij elkaar optellen van Wattages (optellen waarvan? Kacheltje en???). Hoe dit nu precies in elkaar zit kan men mij eigenlijk ook niet vertellen naar er wordt gesproken over oververhitting en dergelijke.
Kan iemand een volslagen leek op dit gebied in begrijpelijke taal duidelijk maken of je nu wel of niet een electrisch kacheltje aan een verlengsnoer mag hangen? En zo ja, zijn er dan nog bepaalde voorwaarden waaraan moet worden voldaan?
Het lijkt me ergens wel stug dat dit niet zou mogen want er zijn toch al legio van deze apparaten verkocht waarvan er beslist heel veel zijn die een te kort aansluitsnoer hebben gehad waardoor er naar een oplossing (verlengsnoer?) gezocht is.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #2
De verhalen die je hebt gehoord gaan hoogstwaarschijnlijk over het koppelen van stekkerblokken; dat kan inderdaad gevaarlijk zijn - zeker aangezien veel stekkerblokken relatief dunne kabels gebruiken.

Een verlengsnoer zonder extra aansluitingen hoeft echter geen probleem te zijn, maar gebruik er liefst wel een die zo kort mogelijk is en dat vermogen kan hebben. Zeker geen opgerolde haspel of iets dergelijks gebruiken. Het beste is natuurlijk de aansluiting zelf vervangen zodat het één kabel is, maar dat is niet voor iedereen mogelijk en/of verstandig.
 

Erik/Sjors

  • #3
Bedankt voor deze reactie. Is mij nu voldoende duidelijk.
Topic kan gesloten worden.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Niet helemaal eens met Impie: Het toverwoord is de hoeveelheid weerstand.

Goedkope verlengkabels hebben vaak dunne aders van slechte kwaliteit. En dus een hoge weerstand. Vaak staat ook aangegeven dat het maximaal aan te sluiten vermogen 1360W is.

Een electrisch kacheltje kan zomaar een vermogen van 2000 W hebben. En daar kan het fout gaan: Door de hoge weerstand én het grote vermogen wat gevraagd wordt, wordt de draad in het verlengsnoer te warm. Met kans op smelten van het omhulsel, kortsluiting en brand.

Ook kunnen opgerolde kabels minder goed de warmte afgeven. Dus daarom het advies om haspels altijd helemaal af te rollen, ook al heb je maar 1 meter nodig.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Probleem zit hem vaak in de weerstand in de stekkerverbindingen
 

Erik/Sjors

  • #6
Eind goed, al goed. Ik heb net een kacheltje van 2500 W gekocht en bij dezelfde leverancier een verlengsnoer van 3500W (3 meter). Ik denk wel dat dit veilig genoeg is.
Iedereen nog bedankt voor het meedenken.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Walker schreef:
Een electrisch kacheltje kan zomaar een vermogen van 2000 W hebben. En daar kan het fout gaan: Door de hoge weerstand én het grote vermogen wat gevraagd wordt, wordt de draad in het verlengsnoer te warm. Met kans op smelten van het omhulsel, kortsluiting en brand.
En het zal niet de 1e keer zijn dat na het opruimen van de verlengkabel je precies kunt zien waar die over de vloerbedekking heeft gelegen omdat die daar ook ter plekke gesmolten is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu