Wasautomaat/droger in de badkamer

MartinM

 • #1
Ik wil graag een wasautomaat en een droger kopen en boven elkaar plaatsen in mijn badkamer. Daarbij loop ik tegen een aantal problemen aan.

1. Iemand vertelde mij dat de wasmachine en droger minstens 1,8 mtr van de douche af moeten staan. Dat zou bij mij niet het geval zijn, er zou hooguit 50 cm tussen zitten (en een douchegordijn). Er is mij verteld dat dit niet ongebruikelijk is en dat je dan maar een vloerkleed o.i.d. over de wasmachine moet gooien. Dit lijkt me eigenlijk niks. Is het inderdaad onverstandig?

2. Wegens de plaatsing dicht bij de douche moet de wasmachine/droger in een lekbak worden geplaatst. Water uit de douche dat niet meteen in de afvoer wegvloeit zou anders onder in de wasmachine stromen. Wordt de wasmachine daardoor instabiel bij het centrifugeren? Is er een alternatief voor een lekbak? (De wasmachine die ik wil kopen heeft een waterstop en in beginsel dus geen lekbak nodig)

3. De wasmachine (en dus de droger) zou niet direct bij de wateraansluiting, waterafvoer en trekschakelaar worden geplaatst (dat past niet) maar er circa 3 mtr vanaf. Kan dit? Kun je alle aansluitingen verlengen?

4. In de badkamer zit een trekschakelaar. Wasmachine en droger kunnen niet op één groep. Een wasmachineverkoper stelde een soort combicontactdoos voor maar wasmachine en droger kunnen dan niet tegelijkertijd draaien. Bovendien wekte hij de suggestie dat een dergelijke contactdoos niet zo betrouwbaar is. Is er een alternatief?

Alle suggesties/opmerkingen zijn van harte welkom!

Martin
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wajang

  • #2
  De wasmachine staat niet op een jofele plaats zo naast de douche. Wat daar de voorschriften van zijn, dat weet ik niet meer.
  De kabel vanaf de trekschakelaar moet ook aan bepaalde afmetingen voldoen, drie meter is te veel.

  Droger en wasmachine op één groep, met een verdeler gaat alleen als je een mechanische droger hebt. De droger schakelt dan af, wanneer de wasmachine stroom vraagt en gaat weer verder met zijn programma als de wasmachine minder stroom vraagt.
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  Volgens mij mag je die combinatie-doos helemaal niet gebruiken in jouw situatie. Want die komt dan toch als stopcontact ergens in de buurt van het natte gedeelte te liggen.

  Het enige wat toegepast kan worden is een gecombineerde trekschakelaar voor wassen/drogen, waar dus beide machines op aangesloten kunnen worden.

  Gelijktijding wassen en drogen is dan uitgesloten!

  Over die maximale afstand: dat weet ik helaas niet.
   

  Co de Witgoedman

  • #4
  Ik raad in ieder geval een plaatsing op de plaats zonder meer af.
   

  Pjotr

  • #5
  Richtlijnen voor elektra in de bad/doucheruimte

  Er zijn 3 zones in deze ruimte waarmee men rekening moet houden:
  • Zone 1 is de ruimte boven het bad/de douche tot 2m25 boven de grond (daarboven wordt het zone 2), hierin mogen geen schakelaars of stopcontacten aanwezig zijn. Verlichting alleen met lage spanning van max. 12 volt (spotjes ed).
  • Zone 2 betreft de ruimte tot 60 cm vanaf badrand of douchebak, ook hiervoor geldt geen schakelaars en stopcontacten. Verlichting alleen met dubbel geïsoleerde armaturen.
  • Zone 3 is alles wat ligt buiten zone 2, hierin mag al heel wat meer, maar een stopcontact moet wel op een groep zitten met een aardlekschakelaar.
   Verlichting met geaarde armaturen.
  Ik hoop dat het begrijpelijk overkomt. Succes ermee!
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu