Wasmachine aansluiten verlengsnoer

Petervandam

  • #1
Mijn dochter studeert in Amsterdam en heeft van een woningbouwvereniging voor ongeveer een jaar een kleine woning ter beschikking gekregen in het kader van anti-kraak.

Het is een schattig klein huisje met slechts twee groepen in de meterkast en alleen geaarde stopcontacten in de keuken. Nu wil ik de wasmachine aansluiten. Er is een speciaal hok voor de wasmachine (met kraan en afvoer) alleen is daar geen enkele electrische voorziening aanwezig. Ze kan alleen wassen door middel van een verlengsnoer door de gang te leggen maar een geaard stopcontact is te ver weg.

De meterkast is dichtbij maar daar is ook geen aansluiting.

Wat kan ik het beste doen? Veiligheid gaat voor alles maar het is maar voor een jaar...
 

Jeroneo

  • #2
Hallo Peter,

Qua stroom verbruik zou ik uiteraard aan moeten raden dat er een aparte groep met een aparte aardlek moet komen.

Nu dit niet kan zou misschien een zwaar rubber snoer gebruikt kunnen worden met speciale rubber stekker en contra stekker.
deze kunnen in theorie tot een max belasting van 3500 watt.

Ik zou dit even bij een electronica zaak na vragen.
In amsterdam zit ............ (sorry als ik reclame maak)

Succes
Jeroen
 

Petervandam

  • #3
Dank voor je reactie Jeroen.

Je stelt dus dat er een lange kabel door het huis naar een geaard stopcontact in de keuken moet.

Ik vroeg me af of het ook veilig is als ik de wasmachine zelf rechtstreeks aard op de waterleiding en dan aansluiten op een ongeaard stopcontact?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Dat laatste is zeker niet toegestaan en gevaarlijk. Ik denk dat je Jeroneo's suggestie meer moet zien in het kader; als het niet kan zoals het moet, moet het maar zoals het kan. Ik ben daar geen voorstander van.
Het beste breng je toch gewoon een geaard stopcontact in de wasruimte aan met een directe leiding naar de meterkast, liefst op een eigen zekering. Ik snap, dat je dat voor een jaartje misschien niet de moeite vindt maar veiligheid voor alles zou ik zeggen.
Desnoods tap je in de meterkast van een andere groep af, dat lijkt mij nog altijd veiliger dan knoeien met de aarde of verlengsnoeren door het hele huis.
 

Petervandam

  • #5
Hallo Sxnder je hebt natuurlijk gelijk. Ik kan het stopcontact en de leiding tot de meterkast natuurlijk zelf aanleggen en alleen iemand laten komen om de zaak in de meterkast aan te sluiten afgetapt van een bestaande groep. Wat zouden de kosten daarvan zijn?

Toch ben ik benieuwd waarom het aarden van de wasmachine aan de waterleiding niet toegestaan en gevaarlijk is. Kun je dat uitleggen?
 

StefanD

  • #6
Als er kortsluiting in de wasmachine optreedt, wil je niet dat er spanning op de waterleiding wordt gezet. Nog los van de vraag of de waterleiding wel goed geaard is.
Prijzen worden hier niet gegeven, maar als je zelf alles voorbereid hoeft het niet meer dan een half uur werk te zijn.
Je zou misschien de wasmachine in de keuken kunnen plaatsen?
 

Petervandam

  • #7
Dat laatste is geen optie maar een installateur voor een uurtje wel.

Dank voor de reacties en tips.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu