Van meterkast naar keuken voor inductie

Knijntje

  • #1
Hi allemaal,
Tijdje terug alweer dat ik hier wat postte. Binnenkort laat ik krachtstroom (3 fasen) aanleggen hier in huis. De meter wordt dan aangepast/uitgebreid door mijn netbeheerder. Vervolgens moet ik zelf nog van de meterkast naar de keuken met die stroom om op inductie te kunnen koken. Ik hoop heel erg dat die draden getrokken kunnen worden zodat het niet zo ingrijpend is. Hoe kan ik er zelf evt. achter komen of dat kan? Uiteindelijk zou ik als leek zeggen dat het iig zou moeten kunnen omdat er nu tenslotte ook draden van de meter naar de keuken lopen. Die draden kunnen dan gebruikt worden om te trekken niet waar? Theoretisch dan... Maar wil het in de praktijk vaak gebeuren dat het trekken tóch niet wil lukken? Of valt dat wel mee meestal?
Alvast bedankt!
 

ABCDE

  • #2
Heb je een kruipruimte? Zo ja.. dan heb je iig die makkelijke route.

Heb je geen kruipruimte kun je soms buitenom.

En er zijn tientallen jaren woningen gebouwd met een lege 19mm buis met exact dit doel; elektrisch koken mogelijk maken.
 
  • Like
Waarderingen: Freakie

Knijntje

  • #3
Het is sowieso een oude woning. Geen kruipruimte helaas. Buitenom is helaas uitgesloten. Het is een keer gerenoveerd. Toen is er een laag plafond in de keuken gekomen. Daar loopt alles dus achter het plafond. Je ziet in de keuken van achter het plafond de electra komen en dan met een kabelgootjes langs de muren naar beneden voor de stopcontacten.
 

ABCDE

  • #4
Ja, in dat geval is over het plafond waarschijnlijk het makkelijkste.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Knijntje schreef:
Die draden kunnen dan gebruikt worden om te trekken niet waar?
Let er wel op dat je voor elektrisch koken 5 draden nodig hebt en dus een 19mm buis. De standaard leidingen voor wcd's of een oven of vaatwasser zijn 16mm en kun je dus niet voor de kookplaat gebruiken.

Als er nog geen 19mm leiding aanwezig is dan moet je die eentje aanleggen of je moet met een ymvk kabel via een koof o.i.d. naar de groepenkast kunnen komen.
 

Knijntje

  • #6
Hopen dat het gaat lukken, kijken wat dat me gaat kosten. Zelf doen lijkt me niet handig. Zeker niet met krachtstroom... Kwestie van electricien laten komen en kijken wat het oordeel wordt :). Mag hopen dat hij gaat zeggen dat het gewoon achter het pladond kan! Thanks :)
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Een electricien kan dit ter plaatse in ieder geval beter beoordelen dan wij via een forum.

Laat je de net aansluiting speciaal aanpassen voor het koken? Dan zou ik eerst even de electricien laten bepalen of er überhaupt een acceptabele mogelijkheid is om de bedrading naar de keuken te leggen. Mocht het echt niet kunnen, bespaar je de kosten van aanpassen door de netbeheerder.
 
  • Like
Waarderingen: Knijntje en XanderH

Knijntje

  • #8
Dan weet ik wel zeker bijna dat hier 16 mm buis achter het plafond loopt :(

Das een goeie. Tóch eerst de electricien he? Lijkt me een goed advies. Ga ik opvolgen :):)
Dank jullie wel!
 
Laatst bewerkt door een moderator:
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

ABCDE

  • #9
Als je laat ombouwen naar die 3-fase moet je ook vooraf al een 4P hoofdschakelaar hebben, dus die electricien heb je sowieso al nodig
 

Bademutze

  • #10
Kijk of je in de meterkast een lege of loze leiding hebt liggen, die loopt waarschijnlijk naar de keuken, die is te gebruiken voor je kookgroep
 

Knijntje

  • #11
Ach waarom ook niet gewoon foto's posten. Dan is het toch wat duidelijker... Moet ik deze meter vooraf al laten aanpassen voordat Liander er twee fasen van maakt? Heb je met twee fasen ook het probleem dat je 19 mm buis nodig hebt?

Ik heb een kookplaat gezien die twee fasig is. Dat lijkt genoeg voor veel goeie inductiekookplaten... Dus zit daar aan te denken. Ik heb gezien dat platen die 3 fasig zijn vaak ook maar miniem meer vermogen bieden. Dacht eerst dat je met twee fasen slechts een rottig inductieplaatje kon kiezen. Maar dat blijkt niet zo te zijn.

IMG_20210325_101257.jpg IMG_20210325_101313.jpg IMG_20210325_101337.jpg IMG_20210325_101403.jpg IMG_20210325_104805.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #12
Liander levert jou 1 fase (zoals je nu hebt) of 3 fasen. Een 2 fasen aansluiring bestaat niet maar je kunt in sommige gevallen wel maar 2 van de 3 fasen gebruiken.

Wanneer ze bij kookplaten praten over 2 fasen dan is dit doorgaans in Nederland een kookgroep die 2x dezelfde fase gebruikt in een 1 fase aansluiting. Je hebt dan 2 fase draden en 2 nul draden dus je hebt net zo veel draden naar de keuken lopen als met een 3 fasen krachtgroep.

Let wel, de Nederlandse kookgroep is in andere landen niet gebruikelijk dus er zijn maar weinig kookplaten die hiermee overweg kunnen. Daar moet je echt specifiek op letten.

Daar tegenover: bijna alle kookplaten kunnen werken op een 3 fasen krachtgroep en heb je dus een zeer ruime keuze in kookplaten.

De meter vervangt Liander, mag je zelf niet aankomen.

Je moet voordat Liander komt een 4polige hoofdschakelaar plaatsen ipv. de huidige 2polige versie (zit helemaal links in de groepenkast). Liander moet de extra draden namelijk wel ergens op kunnen aansluiten anders draaien ze meteen weer om.

Je gaat ook een grotere groepenkast nodig hebben want je krijgt een brede hoofdschakelaar van 4 modules ipv. 2 en minimaal een aardlekautomaat van 4 modules voor de kookplaat. Die ruimte heb je niet in de kast die er nu hangt.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Knijntje

Knijntje

  • #13
Die grotere groepenkast zit in bij de €324,- die ik aan Liander betaal toch?
Ik was er inmiddels achter dat ik inderdaad gewoon een 3 fase aansluiting moet kiezen :).
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #14
Liander doet helemaal niets aan jouw groepenkast. Hoogstens de aansluiting daarin maken vanaf de meter naar de drie fasen op de hoofschakelaar in die groepenkast. Dat bedrag betaal je uitsluitend voor het overzetten van 1 naar 3 fasen.

Alle wijzigingen aan de groepenkast, of dat nu vergroting van die kast betreft en/of nieuwe indeling tbv. 3 fasen, zul je vooraf moeten laten doen door een installateur. Waarbij deze de enkelfasige draad die nu vanaf de meter komt zal aansluiten op alle drie ingangen van de hoofdschakelaar. De monteur van Liander vervangt deze dan door drie draden. De nul wordt in beide gevallen natiuurlijk ook aangesloten.

Dat dit dus extra kosten met zich meebrengt mag duidelijk zijn. Hoeveel kosten dat zijn hangt af van de situatie, vraag daarvoor een offerte bij je installateur.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en Knijntje

ABCDE

  • #15
Knijntje schreef:
Die grotere groepenkast zit in bij de €324,- die ik aan Liander betaal toch?
Nee
 

Knijntje

  • #16
Lekker dan...., het wordt steeds prijziger, dat grapje van mij om even elektrisch te koken.... Ik zal het gauw genoeg weten als ik de offertte aanvraag. Zal wel wat kosten....
Thanks voor je verduidelijking!
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #17
Als je gewoon een 4-pits inductiekookplaat wilt aansluiten, dan kan dat ook met een 2x230 V kookgroep. Die past net nog in je huidige groepenkast en je hoeft je aansluiting niet te laten omzetten naar driefasen.
Je bent dan wat beperkt in de keuze van je kookplaat, maar er zijn genoeg modellen op de markt die geschikt zijn voor een 2x230 V-aansluiting.
 
  • Like
Waarderingen: Knijntje en Jackd

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #18
Om elektrisch te koken heb je geen 3 fase aansluiting nodig.
Zeker als je het niet al te duur wilt maken. Ook is er in deze kast plek voor een kookgroep en dat is een redelijk eenvoudige aanpassing. Andere aanpassingen zijn dan niet nodig.

Let wel op dat veel kookplaten niet overweg kunnen met een Nederlandse kookgroep. Geen probleem want er zijn er genoeg die dat wel kunnen, maar let hier goed op. Koop niet zomaar een kookplaat, ook verkopers begrijpen er soms weinig van.

ps. Tom345 was net iets sneller met schrijven.
 
  • Like
Waarderingen: Knijntje en Vonken_trekker

Knijntje

  • #19
Tom345 schreef:
Als je gewoon een 4-pits inductiekookplaat wilt aansluiten, dan kan dat ook met een 2x230 V kookgroep. Die past net nog in je huidige groepenkast en je hoeft je aansluiting niet te laten omzetten naar driefasen.
Je bent dan wat beperkt in de keuze van je kookplaat, maar er zijn genoeg modellen op de markt die geschikt zijn voor een 2x230 V-aansluiting.
Serieus? Dat klinkt op zich goed. Zo niet, geniaal zelfs! Maar schiet dat qua koken/vermogen wel een beetje op? Welke term moet ik op zoeken om de juiste kookplaten daarvoor te vinden? Zijn dat de platen die geschikt zijn vooor 2 fasen?

volgens mij is de plaat die ik in gedachte heb gewoon geschikt!
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #20
Zoek hier op het forum eens naar de term 'kookgroep' of 'fornuisgroep' dan vind je waarschijnlijk tientallen topics over welke kookplaat wel of niet op een kookgroep werkt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu