Kabel van meterkast naar buiten

Nick1979

  • #1
Hi,

Ik wil buiten een aansluitpunt voor screens gaan maken, waar vier wandcontactdozen op gaan komen. Hiervoor wil ik een kabel vanuit de meterkast naar buiten gaan trekken door de groene buis vanuit de meterkast (op dat creatieve deel geen advies nodig). Maar welke kabel kan ik het beste gebruiken? Over buitenkabel lees ik dat ik daar geen gewone stekker in de meterkast aan kan maken namelijk.

Bedankt
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Als de kabel (gedeeltelijk) onbeschermd onder de grond ligt YMVK-as of XMVK-as. Als de kabel bovengronds loopt of onder de grond is beschermd door slagvaste buis dan mag het gewoon YMVK of XMVK zijn.

Inderdaad niet aansluiten op een stekker, maar vast aansluiten in een lasdoos of kabeldoos of eventueel op een aparte eindgroep rechtstreeks in de verdeelkast.
 

Nick1979

  • #3
Klinkt dus bijna toch als een werkspot klus?? Weinig zin in een afgebrand huis omdat ikzelf een lasdoos in de meterkast heb gemaakt en iets net niet goed heb aangesloten.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Als je het aansluiten in een lasdoos niet ziet zitten moet je je misschien ook niet aan de wandcontactdozen buiten wagen.

En al helemaal niet aan het aansluiten van een stekker aan YMVK installatiekabel want dat is echt 10x meer geprul. Buiten het feit dat het er niet voor gemaakt is.
 

Nick1979

  • #5
Ik zal eens kijken, maar denk inderdaad dat het dan een werkspotje gaat worden. Bedankt!!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Zo ingewikkeld hoeft het allemaal niet te zijn, maar zonder enige ervaring is uitbesteden natuurlijk ook geen raar plan.

Je hebt al een contactdoos in de meterkast (waar je de stekker in had willen steken) en die zit op een groep waar de screens bij kunnen? Daar een lasdoos tussen plaatsen (als die er niet zit) en een extra leiding aansluiten is in principe een klusje van niets waarvoor de verdeelkast ook niet open hoeft.

Mocht je het toch zelf aan willen pakken zou je eens een foto van de situatie kunnen plaatsen, dan kunnen we even concreet mee denken.
 

Nick1979

  • #7
Ik heb deze vanuit de bouw in de meterkast zitten.
1655992364587.png
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Dat is al een lasdoos, onder de contactdoos.

Als je het netjes doet, installeer je het laatste stuk van de kabel netjes in (flex)buis welke je vastzet met beugels. Deze buis met kabel voer je door één van de beschikbare invoeren in de lasdoos in. De kabel strip je aan (daar waar deze de doos binnenkomt, of eerder al want het zit toch nog in buis), de aders strip je aan en kun je met een beetje mazzel zo in de bestaande lasklemmen erbij steken. Misschien zijn er 3-voudige lasklemmen gebruikt, dan moet je deze vervangen door grotere aangezien die al vol zullen zitten.

Natuurlijk wel van te voren even de groep uitschakelen.

Dit is in mijn beleving niet ingewikkelder dan een lamp ophangen en aansluiten ofzo.
 

Nick1979

  • #9
Top, ga ik in het weekend proberen. Bedankt!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu