Meterkast ombouwen van 1 naar 3 fase - 2e stoppenkast ernaast

Majinchaos

  • #1
Hoi,

Een maat van mij wil graag 15 zonnepanelen (425WP per stuk) laten plaatsen. Volgens de installateur heeft hij daarvoor een 3 fasegroepen kast nodig. Hij heeft nu een 1 fase groepen kast. Dus hij wil nu graag zijn groepen kast upgraden naar een 3 fase.

Hij heeft zijn Electricien gevraagd om advies. Dit kreeg hij als voorstel:

2e groepen kast ernaast (3fase), installatie en aansluiten voor 300€. De zonnepanelen worden apart aangesloten en geschikt gemaakt voor eventuele accu pack.

heeft iemand hier ervaring mee? En wat vinden jullie van het voorstel? Is dit iets gangbaars om een 2e stoppenkast ernaast te zetten?

alvast bedankt voor jullie advies. Hieronder nog een aantal foto’s van de meterkast.

0C144796-388E-47C3-B77F-52DDE417520A.jpeg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Dit forum is voor doe het zelf klussen, niet om werk wat je wilt laten uitvoeren te beoordelen.

De bestaande groepenkast is voorbereid voor 3 fasen (je hebt al een 4-polige hoofdschakelaar), je mist dus alleen de 3-fasen aansluiting en een 3-fasen automaat voor de zonnepanelen.

De 3-fasen aansluiting kan alleen de netbeheerder realiseren. De kosten daarvoor zitten niet in het bedrag inbegrepen neem ik aan. Regel dit op tijd met de netbeheerder! Bij sommige netbeheerders lopen de wachttijden voor dit soort werkzaamheden behoorlijk hoog op en het is zonde als er straks zonnepanelen liggen welke je nog niet kunt gebruiken.

Een automaat voor de zonnepanelen / aanpassingen aan de groepenkast zitten vaak bij de zonnepaneelinstallatie inbegrepen. Een uitbreidingskastje omdat er geen ruimte meer is in de kast kan er vaak ook nog wel vanaf. Maar dat zul je toch met de installateur moeten bespreken.
 
  • Like
Waarderingen: Majinchaos

Majinchaos

  • #3
Bedankt voor je reactie Xander! Daar kunnen we zeker wat mee.

Als wij het goed hebben begrepen hoeven we nu alleen de netbeheerder (Liander) in te schakelen om de 3 fase aansluiting te realiseren.
Daarna kan de zonnepanelen installateur zijn werk doen correct?

We dachten dat we apart een Electricien moesten inhuren om de groepen kast nog om te bouwen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
De groepenkast is voorbereid op 3 fasen. De enige voorwaarde die de netbeheerder stelt is dat er een 4-polige hoofdschakelaar zit, die zit er al.

Het zou eventueel kunnen dat er bij installatie van de groepenkast niet is nagedacht over het feit dat er ooit 3 fasen zou worden aangesloten en dat de groepen niet netjes zijn verdeeld over de 3 fasen / aardlekschakelaars. Stel dat alle zware apparaten op dezelfde aardlekschakelaar zijn aangesloten, dan komen die ook op dezelfde van de 3 hoofdzekeringen, dat zou wel eens te veel kunnen zijn. Om dát op te lossen zou je een elektricien nodig kunnen hebben. Maar dat kan eventueel na de aanpassingen door de netbeheerder. Je hebt automaten als hoofdzekering dus mocht je merken dat een en ander niet goed verdeeld is en er een hoofdzekering uitschakelt dan hoef je in ieder geval niet in het donker te zitten, je kunt het zelf weer inschakelen terwijl je een oplossing regelt.

Ik weet natuurlijk niet wat je met de installateur van de zonnepanelen hebt afgesproken, maar veelal verzorgen deze ook de extra eindgroep voor de zonnepanelen.
 
  • Like
Waarderingen: Majinchaos

Majinchaos

  • #6
Bedankt voor je duidelijke uitleg Xander! We gaan ermee aan de slag :prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu