Perilex ombouwen naar dubbel wcd, 1 groep ?

Ge-jo

  • #1
Ik tref in een woning enkel een 2x220V perilex-contactdoos aan terwijl men daar graag een koelkastje met daarop een kookplaatje (2250W) wil plaatsen. De perilex is in de meterkast aangesloten op 2 gekoppelde automaten. Nu lees ik op dit forum dat de ombouw naar 2 losse "220V" aansluitingen niet zo mogen omdat je dan 2 groepen door 1 buis zou krijgen. Maar geldt die (begrijpelijke) beperking ook als je beide automaten gekoppeld laat en dan de respectievelijke bedrading (f+N) op het het ene of andere stopcontact van de dan dubbele wcd zou aansluiten?
Ik vraag dit omdat ik gelezen heb dat je ook 1 automaat in het perilex zou kunnen afdoppen en dan de koppeling in de meterkast zou verbreken maar in de meterkast hangt deze "kookgroep" met 3 andere groepen achter een aardlekschakelaar. Zou je dan door het verbreken van de koppeling nu dan geen 5e groep creëren wat dan ook weer niet is toegestaan?
Wat is wijsheid?

NB: op de verpakking van de dubbele kookplaat staat " 2250 én 1900 Watt" maar wordt met een 16A 220V stekker geleverd. Nederlands fabrikaat en CE-keurmerk.
 
Laatst bewerkt:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Je hebt toch aan 1 groep voldoende? Vervang de kookgroep door een gewone automaat en sluit enkel 1 set bedrading aan. Andere overbodige draden verwijderen. Dan ben je er al.

Let wel dat er in een perilex inbouwdoos geen normale inbouw wcd past.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
De kookplaat (2250W) en koelkast kunnen met gemak samen op een normale 16A eindgroep worden aangesloten. Je kunt het dus gewoon ombouwen naar een normale eindgroep met normale (dubbele) contactdoos. Inderdaad wel even op de afwijkende inbouwmaat, maar daar hebben ze montageplaten voor (zoek maar op "montageplaat uniek").

Ik zie eigenlijk ook het bezwaar niet om de groepenkast onaangepast te laten en alleen de contactdoos te vervangen, de 2 ongebruikte draden afdoppen met een lasklem en ze zitten niemand in de weg toch?
 

Klussen.

  • #4
Ik zou er twee aparte WCD's van maken zodat je twee groepen in de keuken hebt. Je moet er wel op letten dat de twee gekoppelde automaten achter een aardlekschakelaar zitten. Vaak is het zo dat een fornuisgroep (2x230v) niet achter een aardlekschakelaar zit omdat er toch geen andere apparaten op kunnen worden aangesloten dan de kookplaat/oven. Als er geen aardlekschakelaar achter zit, kun je de automaten vervangen door automaten met ingebouwde aardlekschakelaar.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Janklusser schreef:
zodat je twee groepen in de keuken hebt
Dat mag dus niet, 2 groepen door 1 leiding. TS kan prima af met 1 groep dus dat is het probleem niet.
 
  • Informatief
Waarderingen: Klussen.

Klussen.

  • #6
Vonken_trekker schreef:
Dat mag dus niet, 2 groepen door 1 leiding
Okay. Maar die lopen er nu toch ook al?
 

Klussen.

  • #7
btw: De elektrabuis voor de fornuisgroep is dikker (3/4" en geschikt voor 5 installatiedraden) dan normaal (5/8" geschikt voor 3 installatiedraden).
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Ja die lopen er nu ook maar dan als gekoppelde kookgroep. Dat zou je dan moeten handhaven. Al zie ik niet in waarom TS dat zou doen.

Krachtgroepen en kookgroepen hebben altijd een 19mm buis ja, maar dat is niets nieuws. Het aantal draden dat door een buis mag ligt wel hoger dan je noemt. Dit wordt tegenwoordig in de norm niet meer gelimiteerd.
 

Ge-jo

  • #9
@ XanderH
Ik ga denk ik voorbij aan het feit dat (vaak) op een dubbel wcd maar 1 set draden kan worden aangesloten en dan intern doorverbonden zijn naar beide stopcontacten. Ik ga het volgens uw aangeven manier aansluiten. Maar puur ter lering: zou je de sets bedrading op de respectievelijke te plaatsen stopcontacten mogen aansluiten (als dat zou kunnen) ?

@Jan Klusser
Geen aardlek op een kookgroep bevreemd mij, want er kan een metalen fornuis o.i.d. op worden aangesloten en dan zou ik graag wél aardlekbeveiliging willen. Is dat niet verplicht ?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #10
Randaarde is wat anders dan een aardlekbeveiliging.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu