Inductie fornuis slaat niet aan perilex

Michaeldepaikel

  • #1
Dag allemaal,

Ik heb gister een inductiefornuis opgehaald bij iemand via Marktplaats. Het gaat om een Pelgrim PF8231(RVS). Deze kan volgens het boekje alleen op drie fasen, maar deed het bij de man ook op twee fasen. Ik heb me ietsje ingelezen, waarbij ik zag dat er een verschil was tussen fornuizen die intern twee fasen niet herkennen en het niet doen, en fornuizen die het op twee ook wel doen, maar dat als je meer dan 7,2kw over de twee fasen trekt de stoppen om klappen. Omdat meneer thuis kon laten zien dat het fornuis het bij hem deed, zijn we uitgegaan van de tweede situatie.

Nu thuis aangekomen doe ik de perilex stekker in het stopcontact, maar gebeurt er niks. Ik hoor als ik aan de stekker rommel wel wat geklik (relais oid?) en wat gezoem uit het apparaat, maar er gebeurt verder helaas niks. Ik kan van dit specifieke model geen aansluitschema's vinden dus niet controleren of aanpassen.

Heeft iemand misschien raad?

Dank!

IMG_5225.jpg IMG_5226.jpg IMG_5227.jpg IMG_5228.jpg
 

Michaeldepaikel

  • #2
Ik zie bij het bekijken van een aantal andere posts vaak dit schema terugkomen. Kan ik daar wat mee? Ik zie dan Dit is hoe mijn perilex is aangesloten. Gaat daar wat fout?

IMG_6076.jpg IMG_5229.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Je komt een draad te kort in het aansluitsnoer.
Een kookgroep is niet hetzelfde als aansluiten op 2 fases.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Gelukkig werkt het niet, want een fornuis of kookplaat aansluiten op een kookgroep op 1 fase met maar 1 nulgeleider is simpelweg brandgevaarlijk.

Je zult tenminste een 5-aderig aansluitsnoer moeten gebruiken en 2 nulgeleiders moeten aansluiten.
 

Michaeldepaikel

  • #5
Dank voor jullie reacties! Daar had ik helemaal niet aan gedacht. Dus ik beschik niet over een kookgroep. Dat betekent dat ik een 5-aderig snoer moet halen met nog een nulgeleider op plek 5 (onder het andere blauwe snoer)? Mag ik het schema uit mijn tweede post aanhouden? Ik zie in de aansluiting dat er wel een brug zit tussen posities 4 en 5 uit dat schema. Maakt dat nog wat uit?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Michaeldepaikel schreef:
ik beschik niet over een kookgroep
Juist wel, en dat is hier het probleem.
 

Michaeldepaikel

  • #7
Oh sorry dan snap ik hem niet helemaal. Maar kan ik dus een 5 polige stekker kopen en deze verspreid aansluiten? Moet hij dan werken? Of begrijp ik het helemaal verkeerd?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Dat valt niet te beoordelen zo lang je het aansluitschema van de kookplaat niet deelt..
 

Michaeldepaikel

  • #9
Die zitten niet op het apparaat en kan ik online helaas ook niet vinden.. Vandaar de vraag of ik diegene in het tweede bericht mag overnemen. Ik zie die bij meer toestellen zo terugkomen.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #10
Je kunt niet een ander schema overnemen. De aansluitschema's en de nummering van de klemmen verschillen per merk en soms ook tussen verschillende modellen van hetzelfde merk. Ik zou contact opnemen met de fabrikant.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu