Stroom perilex en aardestopcontact

Aristonos

  • #1
Op zolder heb ik al ruim 20 jaar een stopcontact voor de wasmachine, en dat is afgetapt van een perilex stopcontact.De Bruine, blauwe en aarde is dus doorgetrokken. Dat hangt boven het trappengat.
Maar ik wil die perilex meer naar het gewone stopcontact hebben. En dan een lasdoos op het punt waar nu de vijf draden uitkomen. En dan de L bruin, N blauw en aarde met lasklemmen naar het gewone stopcontact, en de andere samen met de L2 en L3 zwarte schakeldraden ook met L en N met aarde naar een aparte perilex. Dus dat de lasdoos een centraal punt wordt. Is dit de goede manier van werken ? Verder heb ik geen aarde op zolder, dus ik heb dat punt nodig voor de wasmachine.
20231203_104910.jpg

20231203_104928.jpg
 

Aristonos

  • #2
Nou het is me helemaal duidelijk.Geen bericht is dus dat het allemaal goed zit.
 

HenkL14

  • #3
Nou nou

Er zijn twee kanten aan dit verhaal.

De ene is dat de manier zoals je beschrijft, wel klopt.
Een lasdoos op het huidige punt, dan een kabel naar de perilex en een kabel naar het wasmachine stopcontact.

De andere kant van het verhaal is dat de wasmachine in principe een aparte groep nodig heeft en het aftakken van het stopcontact vanuit de algemene groep dan daarvoor niet de bedoeling is.

Dus de vraag is hier vooral: wil je het goed doen, moet je even naar de aansluitwaarde van de wasmachine kijken en dan verder bepalen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Aftakken van het MV-stopcontact is nooit goed.
 

Kaajee

  • #5
Betreft het wel een perilex van een mechanische ventilatie?

Daarbij mag dit officieel niet. Je mag officieel niet van een (dedicated) meerfasige aansluiting aparte fases maken (voor zover ik altijd begrijpen).

En trouwens: Een aparte groep voor een wasmachine is tegenwoordig niet meer de norm/eis, blijft altijd goed en verstandig om wel even naar het totale vermogen van de te gebruiken groep te kijken.
 

HenkL14

  • #6
Dit ziet er inderdaad uit als mechanische ventilatie.

Die aansluiting is niet meerfasig, maar fase, nul, aarde en twee schakeldraden voor de ventilatiestanden 2&3.
De fase, nul en aarde komen meestal vanuit de keuken algemene installatie.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Kaajee

  • #7
Bij nader inzien denk ik dat ook, maar dat vergat TS er bij te zetten.

(Off topic: vind het sowieso curieus in ons landje met alle regeltjes en normen, dat er (ooit) toegestaan/bedacht is, dat zo'n MV installatie met een perilex stekker en wandcontactdoos uitgevoerd en bediend kan worden, over mogelijke verwarringen en verassingen gesproken, een 'echt' perilex apparaat hierin stoppen is nog tot daar aan toe; werkt gewoon niet, maar een MV in een 'echte' perilex wcd stoppen....... )
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
MV met een vast bedrade driestanden schakelaar wordt toegepast in woningen.

Het Perilexsysteem is in de handel vanaf begin 1960. De laatste jaren is het systeem meer en meer op de achtergrond geraakt, omdat steeds vaker stekkers volgens IEC 60309-2 (kraagsteekverbindingen) gebruikt werden. Het systeem heeft eigenlijk ook alleen in Zweden, Duitsland en Nederland toepassing gekend, de rest van Europa was al langer op de IEC60309-2 stekker overgeschakeld.

Het Perilexsysteem wordt slechts toegepast in kleinere bedrijven (bakkerijen, horeca), de gezondheidszorg (ziekenhuizen, laboratoria) en de woningbouw voor het aansluiten van bijvoorbeeld ovens en elektrische kookplaten.
 

Kaajee

  • #9
Interessant te lezen, maar mijn punt blijft staan vind ik. Verwarrend.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
De toepassing voldoet aan de regels. Daar is niets verwarrends aan.

En op zich snap ik de industrie ook wel. Het is een eenvoudige manier om toch een regeling op afstand in een woning te maken, zonder allerlei nieuwe componenten te moeten maken.
En het is enorm foolproof.

Bedenk dat er in die tijd nog geen standaard was voor draadloze protocollen.
 

Kaajee

  • #11
Walker schreef:
En het is enorm foolproof
Behalve als je een MV installatie/unit met perilex stekker op een 2 of 3 fasen perilex wcd aansluit dan....
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #12
En hoe groot is de kans dat je een kookgroep of 3 fase perilex op zolder aantreft. In de keuken onder de aanrecht wel, op zolder nihil.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Kaajee

  • #13
Klopt, alhoewel ik laatst ergens een mv in de keuken aantrof.
En ik bedoelde ook andersom, bij een kookplaat op een mv perilex gaat er niet zoveel mis, maar een MV op een "keuken perilex" daarentegen....

Ging mij ook meer om het principe en de potentiële verwarring, met name gezien alle andere (nen) normen en regels (waar ook regelmatig op dit forum mee gestrooid wordt). Ook dan stellen de mensen/"leken" vaak; "maar wat is de kans?")

Maar laat maar verder, dit voert te ver voor dit topic
 

Aristonos

  • #14
Het zit al meer dan 20 jaar zo.Het is inderdaad perilex voor mechanische ventilatie. De schakelaar zit op de benedenverdieping. Ik kocht een nieuw ventilatie apparaat en ik kon kiezen, perilex of gewoon een aardestekker.In dit geval kun je uitsluitend met een afstandsbediening bedienen. Ik nam perilex, omdat de aansluiting er toch zat. En ik heb er nog een draadloze afstandsbediening bij. Die is voor in de badkamer. En ik begrijp dat een aparte groep voor een wasmachine beter is. Nu zit ze wasmachine op de stroom van de mechanische ventilator, en op die groep zit nog wel meer. Ik las ook dat een apparaat van 2000 W of meer een aparte groep moet. Natuurlijk belast je één groep niet met van alles tegelijk. De wasmachine zit nu dus niet op de keukengroep, waar de meeste zware apparaten staan. Daarom bedacht ik, een lasdoos en vanuit dat een draad aarde/blauw/bruin naar een aarde stopcontact voor de wasmachine, en vanuit diezelfde lasdoos aarde/blauw/bruin/zwart/zwart naar een perilexdoos. Dit is een alternatief voor het trekken van een aparte draad vanuit de meterkast naar boven, vanuit een aparte groep. Zeg er nogmaals bij het zit al 20 jaar zo, zoals het nu nog op de foto staat. Vind het zelf ook wel een beetje goedkoop staan. Maar liet onlangs zonnepanelen leggen,. en de elektricien, die ook de hele groepenkast heeft vervangen, zei dat hij dit als elektricien niet zo mocht aansluiten inzake NEN 1010, maar dat het praktisch wel gewoon kon. Inderdaad ligt het er aan wat die groep verder nog trekt, als de wasmachine aan staat. Toen ik vroeger in een flat woonde, stond de wasmachine gewoon in de badkamer en/of keuken, in het stopcontact waar je ook andere apparaten mee gebruikte. Dat was dus niet een aparte wasmachine groep. Ik weet van dat perilex ook voor koken wordt gebruikt. Vorig jaar nieuwe kookplaat ingebouwd, en de perilex goed aangesloten. Die zit verstopt onder het aanrecht.Ja, daar moet je geen ventilator op aansluiten. Daar heb ik dus wel drie fase groep voor.
Screen Shot 12-05-23 at 10.10 AM.JPG
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #15
Aristonos schreef:
dat hij dit als elektricien niet zo mocht aansluiten inzake NEN 1010, maar dat het praktisch wel gewoon kon.
Die is fijn... Dat is hetzelfde als zeggen: Zonder autogordel om mag je niet rijden, maar in de praktijk kan ik ze wel voor je demonteren.

Bij een APK heb je dan wel afkeur...
 

Aristonos

  • #16
In principe zei hij, je mag je fatbike formeel niet opvoeren, maar in de praktijk rijden ze allemaal harder en gaan er niet kapot van .En het apparaat doet het even goed. Bij een politiecontrole heb je dan wel een wok status.Maar ik begrijp dus dat dit niet de juiste manier is die ik voornemen heb ? Al kan het geen kwaad gezien het al 20 jaar zo zit.
 

HenkL14

  • #17
Nogmaals, je uitleg over hoe je de draden wilt verbinden klopt wel.

Maar als je met een opgevoerde fatbike, brommer of wat dan ook, een ongeluk krijgt, ben je bijvoorbeeld niet verzekerd. Dat maakt het hele verhaal nog niet volgens de regels...

Dus: je doet wat je wilt, je manier van bedrading klopt wel maar of het volgens de regels is, is onder andere afhankelijk van de aansluitwaarde van de wasmachine.

Dat het al 20 jaar zo zit, is geen garantie dat het ook al 20 jaar correct is.

Heb je toevallig een omvormer op dezelfde zolder laten aanleggen voor de zonnepanelen?
 

Aristonos

  • #18
Je hebt gelijk dat het niet correct zit. Maar het werkt wel gewoon goed. Maar ik vraag dus hoe anderen er over denken. Aansluitwaarde wasmachine lees ik als nominaal vermogen 2300 W
Ik heb daar een omvormer in de buurt op zolder hangen, en die gaat zoals in vele gevallen langs de gevel achter de regenpijp naar de meterkast op een aparte groep 2. Zie mijn indeling. Ik heb nog een open loze groep 1 tot in een lasdoos. Speciaal er bij besteld. Kan de wasmachine op. Maar dan offer ik voor slechts één apparaat een hele groep op en moet ik een kabel via de kruipruimte en dan omhoog in de koof langs het ventilatiekanaal naar dat MV punt aanleggen. Ik zou heel misschien de rolluikgroep 6 kunnen gebruiken, dat is een automaat en aardlek in één. Daar zit verder niks op, behalve dan de rolluiken. Speciaal apart laten doen, zodat de rolluik nooit buiten werking komt door de aardlek van een andere groep.

20231205_124533.jpg
 

Kaajee

  • #19
Als je het netjes zou willen doen, ga je je MV box (laten) ombouwen naar een gewone 230v stekker. Je geeft dan je bediening via de perilex op (louter via afstandsbediening), maakt van de perilex een lasdoos en dan twee 230v wcd's. De wasmachine en MV kunnen prima samen op die groep.
(Zoals gezegd, de 'eis' van een aparte groep voor een machine van 2000w (wasmachine bijvoorbeeld) is er niet meer).

(Maar persoonlijk zou ik het ook doen zoals jezelf voorstelt, lijkt me best foolproof ;) )
 
  • Like
Waarderingen: Aristonos

Aristonos

  • #20
Bedankt voor de reacties. Ik weet dat het dus niet volgens protocol wordt gedaan. Maar wat ik dus ga doen is een normale lasdoos op de plek waar nu de perilex zit, en dan met een wago klem de bruine ,blauwe en aarde samen met de schakeldraden naar een perilex lasdoos. Dan is het alleen nog verlengd. En dan de bruine blauwe en aarde naar een normaal stopcontact vanuit de wagoklemmen.. Het zit nu direct door gelust achterin die perilex en dat staat inderdaad prutserig. Hoewel ik elders wel stopcontacten heb met doorlus mogelijkheid en zo hier en daar wat uitgebreid heb. Het ombouwen van de motorkast weet ik niet of dat kan. Dit is een speciale die bedraad en met AB bediend kan worden. De laatst gebruikte bediening wordt als master gezien. Is ook wel handig.Komt er ooit nog eens een nieuwe MV dan wellicht zonder perilex.
Screen Shot 12-06-23 at 09.05 AM.JPG

Screen Shot 12-06-23 at 09.06 AM.JPG
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu