3 standen schakelaar-Perilex ventilatie ombouwen tot WCD

Flippertje

  • #1
Beste forumleden,

Ik heb het volgende probleem. De drie standen schakelaar is verbonden met de Perilex contactdoos van de ventilatie via 1 in 2 uit schakel/fase draden in de schakelaar. Ik wil een nieuwe ventilator kopen, die via een 230v RF bediening werkt. Nu komt het probleem, ik moet dus een fase en nul hebben voor de RF bediening, die op de plaats van de 3 standen schakelaar komt. Als ik het goed heb, dan heb ik 2 fasedraden tot mijn beschikking, waarvan ik 1 wil gebruiken voor de nul vanaf de ventilatie. De nul wordt dus in mijn geval helaas zwart. Ik denk aan het volgende. (eerst alle draden los van de schakelaar) Ik open de Perilexdoos en verbind de nul met een van de fasedraden en meet welke draad de nul is geworden en tape deze blauw. Denk ik nu te simpel of lukt dit?

P.S. ik kan ook de Perilex stekker demonteren en deze verbinding in de stekker maken, dan is alles zoals het was als de stekker eraf is.
 

Prutslutser

  • #2
Die zwarte draad is 1,5 mm2, voor je wandcontactdoos is 2,5 mm2 benodigd.

Je kunt een nieuwe blauwe draad aan de zwarte maken en de zwarte eruit trekken zodat de blauwe ervoor in de plaats komt.

Wat bedoel je met “verbinding in de perilex stekker maken
 

Flippertje

  • #3
Ik bedoel een verbinding Tussen N en de L1 of L2 aansluiting in de stekker maken. Komt op hetzelfde neer.
De afstand is hooguit 15 meter. Bij een dikte van 1,5mm2 zou dit bij 230v een max. stroom van 16A geven. De gebruiker ( RF zender in dit geval) verbruikt ongeveer 1,2w. Ik gebruikte WCD om het inzichtelijker te maken, maar dat is dus niet het geval.
 

Prutslutser

  • #4
Het gaat in dit geval niet om het specifieke verbruik vd rf zender, het gaat erom dat wandcontactdozen in NL principieel met 2,5 mm2 worden aangesloten.

Wie weet vertrekt u volgend jaar uit die woning en steekt de volgende bewoner zijn 3,5kW combi magnetron in dat stopcontact?
Dan is de bedrading te dun en hij heeft geen weet van dit gevaar.

Ook zou ik bewust geen vage verbindingen in stekkers gaan maken.
Het geheel moet logisch blijven.
Dat blijft het niet wanneer u in de stekker kruisverbindingen maakt.
De nul naar die wandcontactdoos moet echt vanuit de doos onder het perilexstopcontact worden gemaakt, met de juiste lasklemmen en juiste diameter draad.
 

Flippertje

  • #5
Je hebt gelijk,maar in dit geval zou de nieuwe eigenaar de ingebouwde RF zender eerst moeten demonteren om vervolgens een WCD plaatsen.

Ik trek voor de zekerheid een blauwe 2,5mm2 draad.
 

CV__

  • #6
Als je maar één RF module gebruikt is het nogal onzinnig.

Die RF module heeft toch gewoon batterijen?

Naja, als die huidige schakelaar apart zit dan gewoon blauw (en geelgroen) erbij trekken vanaf de centraaldoos.
 

Flippertje

  • #7
De voeding van de RF is 230v
 

CV__

  • #8
Maar waarom dan een RF exemplaar als je een intacte 3-standen schakelaar hebt?
 

Flippertje

  • #9
De RF staat voor radiofrequentie en hoeft dus niet de afstandsbediening te zijn. Dit is een CO2 meter met RF signaal van Orcon en werkt alleen op 230v. De afstandsbediening komt elders in het huis.
 

Prutslutser

  • #10
Moet die co2 meter of (basis ervoor?) dan perse in de keuken komen te hangen waar eerst de drie standen schakelaar hing?

Dat apparaat kan misschien elders waar er ook spanning aanwezig is?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu