Lichtplan woonkamer

Majinchaos

  • #1
Hi Klussers,

Voor onze nieuwe woning heb ik een lichtplan gemaakt. Alle grijze rondjes in de tekening zijn de spotjes. De spotjes gaan we gebruiken als hoofdverlichting. Wat vinden jullie van de indeling en hoeveelheidspotjes?

Alle advies en tips zijn welkom!
145AACF1-E359-4C63-9249-11AE03A38FA8.jpeg
 

ABCDE

  • #2
Denk de linkerrij te dicht bij de muur. Let ook op de gekozen stralingshoek. Zelfs als je 60 graden spots hebt geven die een cirkel van ca. 1,8m rond op vloerniveau als je ze op 2,6m hoog hebt. Er komen dan een aantal donkere delen...
 

KareldeKlusser

  • #3
Let ook op de hoeveelheid lumen die de spotjes hebben eventueel een hogere aantal lumen kiezen en een of meerdere dimmers plaaten.
 

WilhelmusB

  • #4
Denk ook na over de bekabeling of buizen trafos enz enz. Altijd een ladder pakken als een spotje kapot gaat.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Het zou mij mateloos storen dat de spots horizontaal niet op een lijn zitten.

IMG-20210317-WA0000_copy_600x800.jpg


Is de indeling van de woonkamer al bekend? Daar zou ik zeker rekening mee willen houden! Nu oogt de verdeling nogal lukraak gekozen maar misschien is daar een reden voor? Boven een hoge servieskast hoef je waarschijnlijk geen spot maar boven de eettafel weer wel (of is daar de plafondlamp voor)?
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Hoe ga je ze schakelen, wat gaat tegelijkertijd aan?
 

Majinchaos

  • #7
Bedankt voor de nuttige tips allemaal! De tekening is idd een eerste schets. De exacte afmetingen moet nog besproken worden. Ik wil ze zeker strak op 1 lijn hebben. Hopelijk is dat geen probleem. Het ging mij vooral om dat dit genoeg spotjes zijn om de woonkamer een beetje normaal te verlichten. Met het schakelen ben ik nog aan het twijfelen tussen 2 of 3 schakelaars. Links en rechts. Waarschijnlijk hangen we Philips Hue spotjes op.
 

ABCDE

  • #8
WilhelmusB schreef:
Denk ook na over de bekabeling of buizen trafos enz enz. Altijd een ladder pakken als een spotje kapot gaat.
Ladder?? Gewoon een stoel, tafel, Systainer... whatever. Het is waarschijnlijk maar 2,6m he. En anders hebben de meeste mensen daar gewoon een klein trapje voor.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu