Vochtige woonkamer > gevelroosters?

Peyke

  • #1
Hallo iedereen,

Ik heb sinds 6 mnd een vakantiewoning in Duitsland, geen spouw en massive bouwwijze. We hebben er een vochtprobleem, de woning ligt sowieso met de begane grond in een berg waardoor deze muur te vochtig is. Hiervoor gaat een specialistisch bedrijf aan de slag.
De woonkamer en keuken liggen een verdieping hoger en best ver van de vochtige muur af maar toch is het hier ook te vochtig >75% en zwarte schimmel in de hoeken.
Er is geen MV maar wel op 3 badkamers en 1 toilet een afzuiging op het licht met nalooptijd.

De vorige eigenaren hebben overal kunststof kozijnen zonder ventilatieroosters met dubbel glas geplaatst, zelf heb ik nog 2 wanden van binnenuit geisoleerd dmv voorzetwandjes en 6cm glaswol. Qua isolatiewaarde is de bouwstijl niet heel erg hoogwaardig, wel is alles nu potdicht. Na veel werk is de woning is zo nu zo goed als geheel gerenoveerd en juist nu neemt de schimmel erg toe. Omdat er een houtkachel is mag je in Duitsland in principe geen MV, ook geen afzuigkap naar buiten (ivm onderdruk, waardoor rookgassen de woonkamer in kunnen komen).

Zouden ventilatieroosters helpen? en welke diameter en waar zou ik deze moet plaatsen? De woonkamer heeft de vorm van vierkant en ik kan via 3 kanten naar buiten.

Misschien mis ik wel opties, ik hoop dat ervaringsdeskundige mij wat op weg kunnen helpen.
Bedankt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Peyke schreef:
zelf heb ik nog 2 wanden van binnenuit geisoleerd dmv voorzetwandjes en 6cm glaswol.
Toch maar even voor de zekerheid. Aan de dampremmende laag gedacht.
Als een woning niet wordt gebruikt is volgens mij een zwakke ventilatie voldoende.
Dus alle deuren zet je open.
Nergens hoog en onbereikbaar voor buiten een raam en dat op een kier.
Is de woning volledig ingericht iets meer ventilatie.
 

Peyke

  • #3
Die folie zit er tegen aan ja, maar de woning wordt verhuurd (straks als hij klaar is) momenteel alleen in de weekenden voor te renoveren. Een raam kan helaas alleen op kiepen of helemaal open, denk dat kiepen mss wat te koud wordt. Het is in duitsland in de Eifel, dus sowieso wat kouder dan bij ons. Vandaar dat ik aan 100mm of 80mm afvoer gaten dacht met roostertjes.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Om voldoende lucht door die kleine diameters te krijgen moet de luchtstroom hoog zijn en dat kan onprettig aanvoelen. Vooral als de temperaturen buiten laag zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu