Aanleggen/aansluiten bedrading LED woonkamer

JFW

  • #1
Allereerst de beste wensen aan alle mede-klussers op dit forum!

Dit jaar gaan we gelijk beginnen met een verbouwing bij mijn ouders thuis.
In de woonkamer gaat al het hout van de wanden en de plafonds af in de woonkamer en tegen het oude ragelwerk erachter moet overal gips komen om weer mooi strak te stucen eind februari. Nu wil mijn vader alle verlichting ook gelijk opnieuw 'strak' gedaan hebben d.m.v. (LED) spots en strips, maar hier heb ik wat vragen over aangezien ik het allemaal mag gaan realiseren :roll:
  1. Bij mij thuis heb ik op enkele plekken (plafond WC, nis keuken, nis gang) verschillende keren gebruik gemaakt van 230v spots die ik vanuit een (bereikbare) lasdoos met DIE oranje klemmetjes in serie op elkaar geschakeld heb. Dit zijn per situatie maar 2 spotjes achter elkaar die met 0,75mm2 kabel zijn (door)verbonden, kabels liggen los erboven. Mijn vraag, kan dit met 10/15 spotjes ook? Of kun je dan beter lager voltage gebruiken met trafo ertussen en niet zo vaak achter elkaar doorschakelen?
  2. Er zitten in de woonkamer 3 koven/nissen voor de gordijnen(rails), hier zitten ouderwets TL-buizen voor de verlichting. Het mooiste lijkt ons om LED profielen mee te stucen maar de aansluiting van de ledstrips achteraf heb ik geen kaas van gegeten. Bij spotjes laat je de kabel boven het gat liggen en na aansluiten dekt de spot het gat mooi af. Bij zon stuc profiel heb je dit niet. Iemand tips hiervoor? Uberhaubt weet ik nog niet welke aansluiting hiervoor nodig is, bouw je in je verlaagd plafond een geschakeld stopcontact en gebruik je een ledstrip met stekker? Of heb je ook 230v led strips die je net als de spotjes rechtstreeks aan kan sluiten op installatiekabel?
 

HenkL14

  • #2
Beste wensen!!

Leuk zo'n verbouwing :prima:

1.
Voor 10-15 spotjes kan het prima met 230V. 12v spotjes hebben trafo's nodig en na een trafo heb je vaak maar 2m kabel en anders kunnen ze wat gaan storen.
230v spotjes zijn dan de beste oplossing.
Ik zou de 10-15 spotjes over twee verschillende snoeren verdelen in een verdeelpunt dat bereikbaar blijft. Gebruik dan wel 1,5mm2 snoer, dat is beter.

Wil je ze allemaal tegelijk schakelen?
 

JFW

  • #3
HenkL14 schreef:
Ik zou de 10-15 spotjes over twee verschillende snoeren verdelen in een verdeelpunt dat bereikbaar blijft. Gebruik dan wel 1,5mm2 snoer, dat is beter.
Dus vanuit de dimmer met 2,5mm2 draad naar een verdeelpunt gaan en vanuit daar met lasklemmen naar 2 setjes 1,5mm2 kabel naar 2 series met spotjes en in serie schakelen?

HenkL14 schreef:
Wil je ze allemaal tegelijk schakelen?
Het zal uiteindelijk allemaal via 1 of via 2 dimmers te schakelen moeten zijn.
 

Tfro71

  • #4
Denk eens na over draadloos bedienbare spotjes als het er zoveel zin. Dan kun je ze per stuk schakelen en/of dimmen. Met zoveel spots zijn leuke meerdere scenes mogelijk.
 

Tfro71

  • #5
en deze is wellicht ook relevant als je 230V spots gaat gebruiken (ook bij 12) trouwens.

Ik heb in het verlaagde plafond overal een wandcontactoos gemonteerd direct boven de plekken waar een spotje moest komen. Aansluiten met een stekker en klaar.
 

JFW

  • #6
Tfro71 schreef:
Denk eens na over draadloos bedienbare spotjes als het er zoveel zin. Dan kun je ze per stuk schakelen en/of dimmen. Met zoveel spots zijn leuke meerdere scenes mogelijk.
Mijn ouders zijn wat ouder en veel praktischer, die willen geen 'poes-pas' maar met een druk op de knop iets dat werkt haha. Kan een hele hoop tijd en geld gaan steken in iets geavanceerders maar dit zullen ze er nooit uit halen/vol gebruik van maken.

Om spotjes in te bouwen in plaats van TL balken tegen het plafond te monteren heeft me al de nodige overtuigingskracht gekost :lol:

Toch bedankt voor je tip.
 

HenkL14

  • #7
Heb je al een verdeelpunt of centraaldoos in het plafond aanwezig?
 

JFW

  • #8
Ik heb geen idee! container is besteld om komend weekend al het hout van het plafond te slopen dus dan gaan we kijken wat we aantreffen. Het huis betreft een vrijstaande woonboerderij uit 1959, durf niet te zeggen wat toen de standaard was.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu