Elektriciteitsschema woonkamer

Tilia

  • #1
Hoi,

Ik ben van plan de elektriciteit in een deel van de woonkamer aan te leggen. Ik kan uitgaan van meerdere leidingen die er al liggen, maar die nu los hangen ivm het doorbreken van een muur. Ik wil alleen een aantal stopcontacten toevoegen door door te lussen vanuit de stopcontacten die er al zijn.

Mijn vragen zijn:
Klopt onderstaande tekening die ik gemaakt heb of heb ik dingen over het hoofd gezien?
Is het beter om 40 of 50 mm dozen te gebruiken?
Hoe kan ik het beste de nieuwe stopcontacten doorlussen?

elektriciteit woonkamer-01.jpg


Alvast bedankt voor de informatie :)
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
IMG-20220402-WA0025_copy_109x104.jpg

Wat heb je hier precies bedoeld? Is dat een lichtpunt náást de bestaande centraaldoos?

Waarom teken je bruin + zwart van beide lichtschakelaars naar de centraaldoos? Er loopt al bedrading van de schakelaars rechtstreeks naar de bijbehorende lichtpunten dus een leiding terug naar de centraaldoos is overbodig. Ik neem aan dat de voeding voor de schakelaar uit de naastgelegen contactdoos komt.

Als je met lasklemmen wilt doorverbinden achter de WCD, altijd 50mm diepe dozen gebruiken.

Leidingen tussen de contactdozen het liefst door de vloer leggen. Horizontaal frezen in draagmuren kan/mag niet zomaar en je zult toch al via de vloer die deur moeten passeren.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
waarom niet zo
aangepast plan.jpg


Een plafonddoos heeft toch 8 tuiten/invoeren en die gebruik je niet allemaal .
Op deze manier hoef je ook niet te lassen achter je wcd, door de vloer of horizontaal te frezen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Afhankelijk van de bouwwijze is dat niet zo simpel, je zet niet zomaar even de frees in je breedplaatplafond ofzo...
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Is het geen breedplaatplafond maar gewoon houten balken met latten er onder dan is het een kleine moeite en heb je er later alleen maar voordeel van.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
In dat geval lijkt het me een no-brainer inderdaad.
 

Tilia

  • #7
Bedankt voor alle reacties en info.

Het is inderdaad een lichtpunt naast de bestaande centraaldoos. Omdat ik vijf andere lampen parallel wil schakelen vanuit daar heb ik ervoor gekozen een een andere inbouwdoos naast de centraaldoos te plaatsen.

Bedankt voor de diepte voor de inbouwdozen. Ik ga inderdaad met lasklemmen doorverbinden.

Ik moet het denk ik toch onder de vloer doen met de wcd's het plafond in de voormalige gang bestaat namelijk uit een oud gipsplafond met ornamenten. De vloer ligt op het moment nog open in de oude gang, dus daar kan ik makkelijker bij.

Ik heb te maken met de oude aanvoer van stroom vanuit de meterkast, daar zit helaas geen aardedraad bij, maar wel heel gek twee zwarte schakeldraden naast een bruine en blauwe. Ik houd me nu aan hoe het oude schema in elkaar zit en voeg wcd's toe. Ik heb het schema dus opnieuw getekend.
Inde oude situatie ging de zwarte schakeldraad eerst terug naar de centraaldoos voordat het naar de lamp ging, vandaar dat ik dat op de tekening ook heb gedaan.
De cijfertjes zijn de lasklemmen die ik nodig heb en de oranje blokjes zijn de lasdozen.

Dit is de nieuwe tekening:
elektriciteit woonkamer2-01.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Schema lijkt me prima zo, nu mist er alleen een doos voor de aftakkingen naar de 5 spots.

Als je alles vernieuwd zou ik toch proberen om er aarde bij te trekken. Mocht dat echt geen optie zijn plaats dan in ieder geval ook ongeaarde contactdozen terug! Contactdozen met randaarde plaatsen en deze vervolgens niet aansluiten is nooit de bedoeling.

Prima om vanuit de schakelaar naar de centraaldoos te gaan, maar dan moet je ook vanuit de centraaldoos naar de verlichting toe. In het vorige schema tekende je de verlichting direct vanuit de schakelaar, dat is dan een beetje dubbelop.

Is de contactdoos in het hokje rechtsonder nieuw? In plaats van een leiding door de muur of vloer kun je toch gewoon blauw en eventueel groen/geel erbij trekken vanuit de centraaldoos door de bestaande leiding naar de lichtschakelaar?
 

Tilia

  • #9
Bedankt, ik ga kijken of het lukt aarde erbij te trekken, is een beetje spannend want dan moet ik in de meterkast en dat heb ik nog nooit gedaan. Bedankt voor de uitleg met de geaarde wandcontactdozen, ik zal als het niet lukt met de aarde, ongeaarde wcd's kopen.

De contactdoos rechtsonder is inderdaad nieuw, goed idee om het gewoon door de leiding van de schakelaar te laten lopen, ik pas het aan.

Heel erg bedankt voor de informatie!
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #10
Er was toch altijd de regel dat je in 1 ruimte alleen maar hetzelfde soort stopcontacten mocht gebruiken?
Dus of alles zonder randaarde of alles met randaarde met als reden dat je anders gelijktijdig een geaard metalen apparaat en een niet geaard metalen apparaat vast kunt houden en zo alsnog een flinke schok op kunt lopen.
Of is dit inmiddels aangepast?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu