Badkamerventilator in woonkamer?

Nihane

  • #1
Onze woonkamer (met keuken) is niet geweldig geventileerd (Type A). In de winterdag is het er te vochtig.

We hebben in de badkamer en in de bijkeuken vorig jaar een badkamerventilator geïnstalleerd. Deze draait constant op lage snelheid (weinig geluid). Bij teveel vocht en bij te lage luchtkwaliteit gaat hij harder draaien. Die ruimtes zijn er merkbaar op vooruit gegaan.
Nu overweeg ik er in de woonkamer (200 m3) ook een te plaatsen.
Denken jullie dat dit een goed idee is of juist zorgt voor veel meer verwarmen? Of dat een badkamerventilator te klein is?
Of dat het beter is om de deur tussen de keuken en bijkeuken van een rooster te voorzien, zodat de luchtstroom de bijkeuken beter kan bereiken?
Ik heb zoiets nog nooit in een woonkamer gezien dus dat zal wel een reden hebben?

Alvast bedankt.
 

Charel

  • #2
Zit er een voldoende ruime spleet onder de binnendeuren ? Dat is namelijk bij elke soort van ventilatie aangewezen.
Is er een toevoer van verse lucht in de woonkamer ? Ook dat is noodzakelijk om voldoende verversing en luchtverplaatsing te krijgen. De lucht moet zich kunnen verplaatsen van de droge ruimtes naar de vochtige ruimtes al dan niet via tussenruimtes.
 

Nihane

  • #3
Dank voor je snelle reactie. Die spleet is inderdaad niet voldoende. Dat is dan wellicht nog de eerste actie. Er zijn wel twee ventilatieroosters.
Maar waar ik het meest nieuwsgierig naar ben: is een badkamerventilator in de woonkamer überhaupt een zinvol idee?
 

Charel

  • #4
Dat is tegen het principe waarbij verse lucht wordt binnengetrokken in de droge leefruimtes zoals de woonkamer en de slaapkamers en de gebruikte lucht wordt buitengestuwd in de vochtige en ruikende ruimtes zoals bijvoorbeeld de badkamer, de wc en de keuken.
Als je de lucht in de woonkamer afvoert naar buiten bestaat de kans dat je zo ook de vochtige en ruikende lucht naar de woonkamer trekt.
Als je al een ventilator zou voorzien in een woonruimte dan zou die in feite andersom moeten werken, de lucht binnen trekken ipv buiten trekken.
 

Nihane

  • #5
Dank, helder!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu