Natuurlijke ventilatie (woonkamer heeft hoog vochtgehalte)

tessela

  • #1
Sinds kort woon ik in mijn woning uit 1927. Er zit geen kruipruimte meer in want de ondervloer is dichtgestort met beton (we weten niet wanneer). Het vochtgehalte lag afgelopen winter in veel ruimtes vrij hoog (60 a 70%). Ik heb het vermoeden dat slechte ventilatie (door dichtstorten kruipruimte) de oorzaak is. Er is geen enkele vorm van ventilatie naast wat natuurlijke kieren.
In de woonkamer is het zelfs zo dat als we de deur gesloten houden, dat er echt vrij rap een muffe lucht ontstaat. We houden de deur naar de keuken dus altijd open.

Om de ventilatie op de begane grond te verbeteren denk ik aan natuurlijk ventilatie (mechanisch is een te grote ingreep). Raamroosters zijn een optie, maar dat willen we eigenlijk niet want past niet bij de woning.

Twee concrete vragen:
- Zijn (zelfregelende) muurroosters een goede optie?
- Zien jullie mogelijke andere oorzaken dan mijn genoemde slechte ventilatie voor de muffe lucht die ontstaat?

Alvast dank. Groet!
 

Charel

  • #2
- Muurroosters in de plaats van raamroosters kan even goed werken. In beide gevallen worden die geplaatst in de droge leefruimtes zoals slaapkamers, woonkamer, bureel enz..om daar verse lucht binnen te trekken.
Maar daarnaast moet de gebruikte lucht vanuit die ruimtes kunnen doorstromen om te worden afgevoerd in de vochtige of ruikende ruimtes zoals de badkamer, de keuken, de wasplaats en de wc.
Via natuurlijke ventilatie gaat dat vrijwel nooit voldoende kunnen werken. Je zal dus toch één of andere vorm van mechanische ventilatie moeten voorzien.
- Er kunnen altijd andere oorzaken voor de muffe lucht zijn maar een gebrekkige of onbestaande ventilatie is altijd oorzaak nr 1 en iets wat je sowieso prioritair in orde moet brengen, vooral voor uw eigen gezondheid maar ook voor die van de woning.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #3
Bij aanpassen bestaande bouw kun je ook decentrale balansventilatie overwegen. Ook dit gaat via een gat in de muur. Google even voor wat meer info. Dan wij je nog een groot deel van de warmte terug uit de afgevoerde lucht.

Los daarvan is afzuiging in de natte ruimtes zoals charel aangeeft ook erg belangrijk. Tenminste wanneer ze in gebruik zijn. Of zoals charel voorstelt continue via een type c systeem.

Overigens hoeft er met het huis zelf verder niet veel mis te zijn. Zonder ventilatie is leefvocht al genoeg om de luchtvochtigheid te te hoog te maken. Het huis was tijdens e bouw zo lek als een mandje, ondertussen is de kier dichtheid waarschijnlijk een stuk verbeterd, maar is er geen rekening met ventilatie gehouden.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Chuckles

  • #4
Een ventilerende kruipruimte heeft meer tot doel je houten vloer vrij te houden van vocht en schimmels.
De betonnen vloer die er nu in ligt is tussen je fundering gestort. Als dit steensmuren zijn, heb je optrekkend vocht? Is het steens? Zo ja dan kun je het vochtgehalte maar op 1 manier naar beneden krijgen en dat is bij de bron aanpakken
 

MvanV

  • #5
Er is ook eem bedrijfje dat ventilerende tussenstenen in een muur slijpt, dat is makkelijker dan beton slopen, een loodslabbe of cellenglasblokkenlijn er tussen zetten
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
@MvanV Ventilerende tussenstenen... Ik denk dat zou kunnen werken om een spouw te ventileren. Maar niet om de binnenruimte van voldoende verse lucht te voorzien.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu