Aansluiting 1x25A verzwaren (voor inductie)

Krunnie

Specialist Elektra
  • #21
De oude draad kleuren:

rood = blauw (nul)
groen = bruin (fase)
grijs = geel/groen (aarde)

Zwart wordt wel vaker als fasedraad gebruikt. De normen zijn hier niet heel hard in. Maar blauw (wat vroeger rood was) is uitsluitend voor de nulleiding.

De rood/groene kleurencombinatie is tot eind jaren zestig gebruikt en vervolgens vervangen door de internationale combinatie van blauw/bruin. Rood en groen zorgde gemakkelijk voor verwarring omdat rood vaak geassocieerd wordt met gevaar en groen met veilig, terwijl dat hier met de elektrische bedrading net anders om was. Ik denk dat de elektricien die de groepenkast heeft geplaatst ook daardoor op het verkeerde been is gezet.

Je kunt even controleren bij een lichtschakelaar of daar een rode of groene draad naar toe gaat. Als dat groen is, dan zit de bedrading in het veld wel goed en is alleen de groepenkast verkeerd om qua kleuren. Dan is het inderdaad beter binnenkort de rode en groene aders te laten wisselen.
 
  • Like
Waarderingen: NickS en Vonken_trekker

Sxnder

Specialist Elektra
  • #22
Wat bevind er zich aan de kant van de keuken op die rood/zwarte draden? Hoe is de rest van de installatie? Opbouw/inbouw/centraaldozen? Kwaliteit van het schakelmateriaal? Randaarde aanwezig? Als ik dit zo zou aantreffen en het zou mijn woning zijn, zouden mijn handen gaan jeuken om de boel totaal te saneren. Een afweging die uiteraard ieder voor zich moet maken.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #23
Als ik langer naar de foto's kijk valt mij nog wat op. Vanaf de meter komen twee dikke rode en zwarte draden die naar de hoofdschakelaar gaan en twee dunnere gele en groene. Die zijn afgewerkt op twee strookjes onderin de kast, maar de gele draad gaat vervolgens achter de automaten langs de linker buis in.

Zou iets van dag/nacht omschakeling kunnen zijn. Zit (of zat) er toevallig een elektrische boiler in de keuken die op nachtstroom werkt(e)?
 

NickS

  • #24
Aan die kant van de keuken zit nu gasfornuis, koelkast, combi-magnetron en net voorbij de keuken een berging met cv-ketel en wasmachine, maar die zitten allemaal op een andere groep! Ik heb de groep met rood/zwart uitgezet en nog niks tegengekomen wat het niet doet...

De helft van het appartement (incl keuken/wasmachine) zit op 1 groep, gang/woon- en slaapkamer op andere groep, dus dat is niet best. Vrijwel alles in ingebouwd, behalve de verbinding tussen schakelaar/wcd en lamp bij de eettafel en wat verlengdozen die op de muur geplakt zijn in de keuken. Ik ben echt een beginner (heb al wel wat geleerd in dit topic!)... Hoe weet ik of er centraaldozen zijn en randaarde?

Ik heb in de rest van het appartement net nieuwe vloer en muren/plafonds geverfd, dus zit er niet op te wachten daar alles om te gooien. Tenzij er iets gevaarlijks is natuurlijk.
De keuken wil ik nu wel goed doen. Ik ben van plan zelf de leidingen te leggen en dan aan te laten sluiten door een elektricien om het wel betaalbaar te houden.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #25
Zijn die rood/zwart/grijze draden ook dikker dan de anderen, of lijkt dat maar zo door perspectivische vertekening omdat de foto's van dichtbij genomen zijn?

Er is geen zonnepaneel installatie die nu niet meer teruglevert? (of een plantage bij de buren waar nu het licht uitgevallen is? :lol:)
 

NickS

  • #26
Die strook onderin is voor aarde toch?
Er schijnt in 2017 een cv-ketel geplaatst te zijn in het appartement, dus zou goed kunnen dat er voorheen een boiler was.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #27
Nergens achter in een keukenkastje een vreemde/onbekende aansluiting ontdekt? De wamachine op een aparte groep zou groep 1 iig wat meer lucht kunnen geven. De strook bovenin de groepenkast is voor de aarde, de strook onderin voor ??? Een centraaldoos is een aansluitdoos waar de lamp in een vertrek aanhangt. Zijn die wel aanwezig? Randaarde is:

1179272_orig (2).jpg


Ik zou iig kabels leggen voor: wasmachine, vaatwasser, oven en een 5 aderige voor de kookplaat.
Verder is het wenselijk dat de stopcontacten in de keuken over twee groepen verdeeld zijn.
Dan zit je al op 5 groepen, dus voor de kookgroep zou ik een apart kastje adviseren ipv twee bestaande groepen op te offeren. De twee bestaande groepen zou ik iig over beide aardlekschakelaars verdelen en tot slot zou ik het, door Krunnie aangehaalde probleem van de verwisseling fase en nul, (laten) controleren en corrigeren.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en NickS

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #28
Dat lijkt mij inderdaad ook slim. Nu ben je er toch eenmaal mee bezig. Dan maar meteen goed doen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #29
Krunnies punt is mi wel een veiligheids risico. Zo zou er bijv spanning op een lamp kunnen blijven staan terwijll de schakelaar uitstaat. Wees daar dus voorzichting mee!

NickS schreef:
Ik heb in de rest van het appartement net nieuwe vloer en muren/plafonds geverfd, dus zit er niet op te wachten daar alles om te gooien. Tenzij er iets gevaarlijks is natuurlijk.
Een complete sanering zal voor de veiligheid misschien niet direct nodig zijn en ik begrijp dat je niet zit te wachten op aanvoorziene uitgave hiervoor maar zo'n exotische kleurenparade als in jouw groepen kast geeft tot te denken...
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

NickS

  • #30
Aan die kant zitten nu geen keukenkastjes, alleen aanrechtblad en dus geen onbekende aansluitingen.

Heb even de handleiding erbij gepakt: de strook onderin is "Voedingsaansluitblokken met aansluitpunten voor 1- of 3-fasen en nul met doorverbindingsmogelijkheid naar naastliggende kast".

Bedankt voor de uitleg. Haha zover was ik nog net wel. In die zin is er wel randaarde. Ik zal straks even een stopcontact open maken om te kijken of er ook echt een aardedraad op zit aangesloten (eerst de spanning eraf uiteraard). En boven een lamp kijken of er een centraaldoos zit. Als ik nieuwe leidingen leg naar de keuken, moeten die dan ook naar een centraaldoos gaan?

In theorie is het dus wel mogelijk 2 bestaande groepautomaten eruit te halen en een fornuisgroep in de bestaande kast te zetten?
Ik had deze indeling bedacht:
1605178145706.png

Maar dan kom ik inderdaad niet uit met de stopcontacten. Dan misschien de wasmachine op een nieuwe groep en laat ik 1 wcd in de keuken op groep 1 (ipv 2) en andere wcd in de keuken op een nieuwe groep (ipv 5).

Ik heb nu een Eaton Holec System55 220x220mm. Wat zou een extra kastje ongeveer kosten? Is het handig hetzelfde merk te gebruiken? Er mogen 4 groepen op een ALS en een fornuisgroep telt als 1, kan het dus aan een bestaande ALS geschakeld worden of is er ook een nieuwe ALS nodig in het nieuwe kastje? Ik zag bijv een Eaton Holec mini installatiekast voor 4 modules die minder dan €10 kost. Is dat geschikt?

Voor de volledigheid heb ik nog een foto van de meterkast toegevoegd. Het wordt nog best krap tussen alle leidingen...

Heel erg bedankt voor de adviezen! Meterkast_boven.jpg
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #31
Zoals jij het voorsteld kan ook, behalve dat dan alle verlichting op aardlekschakelaar 1 zit. Dat is onwenselijk, omdat je je dan niet meer kunt orienteren in het donker als die betreffende aardlekschakelaar uitvalt. Centraaldozen zijn niet perse nodig maar je zal lasdozen wel ten alle tijden berijkbaar moeten houden.
 
  • Like
Waarderingen: NickS

NickS

  • #32
Goed punt! Dan laat ik groep 3 en groep 5 in de groepenkast omwisselen.
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

NickS

  • #33
Vonken_trekker,

Nou, even een update. Die 564 euro hoef ik niet te betalen en ik krijg toch 1x40A. Ik had gewoon 1x35A aangevraagd en nu kiest Liander ervoor de aansluiting te saneren en de smeltzekering te vervangen door een automaat!
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Krunnie

Specialist Elektra
  • #34
Kijk dat is weer een geluk bij een ongeluk. Nu hopen dat de afdeling "offertes" niet praat met de afdeling "uitvoering" en je uiteindelijk toch dat bedrag moet betalen omdat je geleverd heb gekregen wat ze in de oude offerte hadden staan :mrgreen:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu