3 fase aansluiting op jaarrekening

BJVR

  • #1
Wij hebben 9 zonnepanelen op ons huis liggen. Deze zijn nog door de vorige eigenaar aangeschaft, voordat we zijn bouwval kochten.

Ik heb altijd in mijn hoofd gehad dat we een zeer beperkte meterkast hadden omdat er maar een heel klein aantal groepen zijn.

IMG_0177.JPG


Dus al rekening gehouden met een nieuwe inrichting en groepenkast. Echter, nu was ik aan het denken om een 3-fase aansluiting te nemen dus ben ik op zoek gegaan naar hoe je kunt herkenen welke aansluiting je op dit moment hebt en wat dit gaat kosten om te laten upgraden door de netbeheerder.

Op de jaarrekening van Oxxio staat dit.

CleanShot 2023-12-21 at 13.52.00.png


Betekent dit (3 x 25 amp) dat er al een 3 fase aansluiting is en dat we dus meer dan 12 groepen in de nieuwe kast kunnen maken?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Plaats even een leesbare foto van de tekst op de energiemeter zelf. Want het tarief voor 1x35A of 3x25A is gelijk.
 

RobD

  • #3
Ik zie dat je in enexis gebied woont.
Hier kun je simpel achterhalen welke aansluitingen je hebt
 

Sander 1972

  • #4
Is die kas met automaten alles? of heb je er nog een want ik zie smelt zekeringen.
Maak een wat duidelijkere foto van je meter, waarschijnlijk staat er wel iets van l1 l2 l3
 

BJVR

  • #5
RobD schreef:
Hier kun je simpel achterhalen welke aansluitingen je hebt
Thanks, het is dus jammergenoeg een 1 fase aansluiting. 1 x 25 amp.

Dat gaat extra geld kosten om te upgraden.

Sander 1972 schreef:
Is die kas met automaten alles?
Ja dat is alles.

Rechts aardlekschakelaar, drie groepen in het midden en links een aparte voor de zonnepanelen.

Echter de twee tijdelijke stopcontacten naast de meter op de muur is alles qua stroompunten dat we hebben in het huis. Beide stopcontacten zitten ook nog op een aparte groep van elkaar - was vereiste tijdens asbestsanering.

Kortom de zekeringen krijgen amper kans om te smelten - lijkt mij.

IMG_2565.JPG
 

RobD

  • #6
BJVR schreef:
Thanks, het is dus jammergenoeg een 1 fase aansluiting. 1 x 25 amp.

Dat gaat extra geld kosten om te upgraden.
dit jaar nog aanvragen, in’24 stijgt de prijs!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Nog een tip: Flexleiding is prima om in een gefreesde sleuf te drukken. Maar bij opbouw kun je beter gewoon buis gebruiken.
 

BJVR

  • #8
Al het nieuwe stroom zal in de muur en het plafond komen te liggen.

RobD schreef:
dit jaar nog aanvragen, in’24 stijgt de prijs!
Thanks, zal het vandaag meteen aanvragen.
 

RobD

  • #9
Wel eerst de kast laten aanpassen naar 3 fase, als deze niet is voorbereid.
Aanvragen kan altijd, in overleg enexis kan dan gepland worden als de elektricien is geweest.
 
Laatst bewerkt:

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #10
Ik zou de 3 fase aansluiting vandaag nog aanvragen via mijnaansluitingen. Dat gaat wel even duren, want er is flink wat werk voor nodig: veel graafwerk en belangrijker nog: een slimme meter en die zijn schaars.

Kan zomaar 6 maanden gaan duren. Als de aanvraag loopt heb je tijd zat om een nieuwe 3 fase groepenkast te laten installeren.
 

BJVR

  • #11
Ik zat eerst te denken aan deze groepenkast.


Als ik even snel begin te tellen, qua groepen.
- Zonnepanelen
- Wasmachine
- Droger
- Vaatwasser
- Oven
- Inductiekookplaat

Dat zijn al 6 groepen, dus je komt heel snel boven het aantal van 8 groepen uit. Echter, volgens mij als je een extra groep aan bovenstaande kast wilt toevoegen dan moet je geloof ik ook weer een aardlekschakelaar toevoegen (4 groepen per aardlek) ??
 

RobD

  • #12
Enexis is snel, binnen 4 weken kun je ze verwachten, als je via enexis aanvraagt. Een installateur in die tijd vinden word lastiger, denk ik.

persoonlijk zou ik een iets ruimere kast nemen voor wat extra’s die in de toekomst eventueel nodig zijn. (Laadpaal, warmtepomp e.d.)
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #13
Ik spreek hier uit Stedin ervaring en die hebben het werktempo niet uitgevonden zal ik maar zeggen. Ze komen het liefst met 5 man of meer zodat het tussentijds koffie drinken en roker gezelliger is en om 13:00 uur zit de werkdag er al weer op. Zo doe je niet veel op een dag, terwijl de aanvragen binnenstromen.

Wellicht heb je een beetje geluk omdat je nog een 1 fase aansluiting hebt en krijg je voorrang op mensen die een verzwaring van hun 3 fase aansluiting willen.

Je moet inderdaad 1 aardlekschakelaar per 4 groepen hebben. Ik zou je adviseren om gelijk 12 groepen te nemen, dan ben je op de toekomst voorbereid. Neem absoluut geen kast (dus echt de ombouw / kast zelf) die precies pas is voor wat je nu nodig hebt, want mocht je later willen uitbreiden dan kan dat niet omdat de kast letterlijk al vol zit. Houd altijd rekening met uitbreiding. Denk aan een autolader, warmtepomp, boiler, buitenverlichting, , meer zonnepanelen, enz..
 

BJVR

  • #14
RobD schreef:
persoonlijk zou ik een iets ruimere kast nemen voor wat extra’s die in de toekomst eventueel nodig zijn. (Laadpaal, warmtepomp e.d.)
Ik neem aan dat lege groepenkasten gewoon modulair zijn en dat je deze twee kunt koppelen om ruimte voor 36 plaatsen te creëren?
 

Sander 1972

  • #15
De muur is nu kaal, op je foto lagen 2 doosjes met stoppen (smeltzekeringen) vandaar de vraag.
Voor je groepenkast kun je ook een 1/3 fase kast bestellen.
Maar als je nu een kast besteld doe het wel met voldoende ruimte en minimaal 3 x aardlek dan kun je simpel een groep erbij plaatsen. Ik zou persoonlijk wachten tot alles erin zit.
 

RobD

  • #16
BJVR schreef:
Ik neem aan dat lege groepenkasten gewoon modulair zijn en dat je deze twee kunt koppelen om ruimte voor 36 plaatsen te creëren?

jawel, maar 2 kleine kasten zijn duurder dan 1 grote. Plaats je nu een grotere bv 12 groepen is het later sneller en een stuk eenvoudiger om groepen bij te plaatsen. In verhouding is een wat grotere qua prijs niet zo veel duurder.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #17
Uiteraard kun je altijd een kast bijplaatsen, maar ik vind het zelf altijd mooier als alles hetzelfde is. Over een paar jaar is het model weer net anders en dan zie je altijd dat er later wat bijgeplaatst is en dat is zonde.
 

BJVR

  • #18
Daarom vroeg ik het ook. Ik wil meteen voldoende plaats hebben. Als ik beide kasten koop dan heb ik 36 plaatsen voor modules. Volgens mij moet dat wel afdoende zijn of is tegenwoordig (nog) meer de norm?

CleanShot 2023-12-22 at 17.07.22@2x.png
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #19
Je begint al met een grote hoofdschakelaar. Dan heb je nog minimaal 3 aardlekschakelaars en 12 automaten nodig. Dan zit je al aan 19 plekken die bezet zijn.

Een buitengroep (voor de tuin) zou ik altijd als aardlekautomaat nemen (aardlek en automaat in 1). Mocht daar ooit sluiting in komen dan springt alleen de buitengroep er uit en geen groepen van de woning zelf (er mogen immers 4 groepen achter 1 aardlek). Een normale aardlekautomaat is 2 posities breed.

Houd ook rekening met krachtgroepen voor je autolader, warmtepomp, inductieplaat, enz. Deze zijn 4 posities breed.

Al bij al zit een grote kast al snel vol. Vooraf goed bedenken wat je wilt en wat nog gaat komen is belangrijk.
 
Laatst bewerkt:

HenkL14

  • #20
Voor je zonnepanelen hoor je links en rechts naast de automaat ook ruimte te houden ivm warmteontwikkeling. Dus dan ben je weer twee extra plekken kwijt.

Veel ruimte in een groepenkast werkt ook prettiger en geeft meer overzicht.

Ik zou gelijk twee van die grote naast elkaar plaatsen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu