Zonnepanelen aansluiten op 2 apparte aansluitingen

RitaRene

  • #1
Ik heb 2 stroomaansluitingen met elk een eigen slimme meter. (was voorheen dubbele bewoning)
De aansluitingen zijn van dezelfde netbeheerder en ook de stroomleverancier is bij de beide aansluitingen dezelfde.
Ik heb zonnepanelen die zijn aangesloten op 1 aansluiting kan ik de kabel afkomstig van de omvormer splitsen en ook op de tweede aansluiting zetten?
Wanneer het salderen dan vermindert of helemaal afgeschaft wordt gebruik ik zo veel mogelijk mijn eigen stroom.
Ter info beide aansluitingen zijn 3x25 A dat wil ik zo laten en niet overgaan naar 1 aansluiting van 3x35 A vanwege de kosten.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Nee, dat is niet mogelijk een helemaal niet veilig.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Ik heb hetzelfde en heb dat opgelost met een 2e omvormer.
De 10 panelen opgesplitst in 2 x een string van 5 panelen en de ene met een eigen omvormer op de 1e meterkast aangesloten en de ander met een eigen omvormer op de 2e meterkast.
Qua kosten viel het reuze mee aangezien je dan een veel minder zware omvormer nodig hebt.

Waar je wel rekening mee moet houden is dat als je 2 x een eigen meter hebt je ook 2 x de kosten betaald voor de aansluiting en vooral voor gas tikt dat aardig aan.
Zelf zit ik met datzelfde maar twijfel want maak ik er 1 aansluiting van en ik verkoop of verhuur een deel van het pand dan heeft die geen nuts aansluiting en komen er flinke kosten bij om dat weer operationeel te maken of moet ik met tussen meters gaan werken.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
RitaRene schreef:
Ik heb 2 stroomaansluitingen met elk een eigen slimme meter. (was voorheen dubbele bewoning)
1 aansluiting van 3x 25A moet toch genoeg zijn voor iedere woning? Kijk eens wat je aan vastrecht bespaard...
 

RitaRene

  • #5
Gerrit ik heb panelen met hun eigen micro omvormers en zal dus de helft van de panelen op de andere meterkast moeten aansluiten
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik denkt ook dat 1x 3x25A voldoende zal zijn.
Als dat het niet is, dan zou ik eerder daar wat in investeren.

Als het echt niet kan met 3x25A dan gaan rekenen, want de 800,- extra per jaar voor 3x35 (in plaats van 2 x 3x25) zou je er wel eens uit kunnen halen als het salderen helemaal stopt. (ik schreef dit met 250,- verschil, met 800,- verschil wordt het anders)
Bijvoorbeeld een wasmachine gebruikt redelijk kort veel stroom tegelijk en die zal als je gaat splitsen maar van de helft van de panelen gebruik kunnen maken.

edit: even wat getallen verandert, ik had oude vastrecht getallen.
De nieuwe cijfers, maken de besparing bij 1 in plaats van 2 aansluitingen ook groter. 400,- per jaar minder is 4000,- in 10 jaar. Dat is genoeg voor een kleine thuisaccu om pieken op te vangen en tegelijk om zonne-energie op te slaan voor de avond.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Walker

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #7
2 meters in 1 woning. Daar kun je heel handig en slim gebruik van maken.

Dynamisch contract op de ene en een normale op de andere. Thuisaccu en / of EV er bij en je kan heel veel geld besparen of zelfs verdienen.

Helemaal als die EV V2G is (Vehicle 2 Grid). Dan kun je de energie uit de EV accu terugleveren aan je huis. Heb je niet eens een thuisaccu meer nodig.

De auto laden aan de dynamische meter als de stroomprijs laag of zelfs negatief is en vervolgens aan de andere meter koppelen om de woning van stroom te voorzien.

Je kan zelfs omgebouwde accupakketten uit de Mitsubishi Outlander PHEV kopen en deze als thuisaccu inzetten. Wordt in een voetbalstadion al gedaan. Dacht dat het de ArenA was.
 
Laatst bewerkt:

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Helaas gaat die vlieger niet op, veel energie maatschappijen hebben al in het contract staan dat je op het moment van gratis stroom je geen auto op mag gaan laden of andere zeer grote verbruikers aan mag sluiten.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #9
Laat ze dat maar handhaven. Als je van huis bent kun je moeilijk de buurman opbellen met de vraag of die de stekker even uit je auto wil halen omdat de stroomprijs net negatief is geworden.

Het hele idee van een dynamisch contract is juist dat je de stroom gebruikt als het gratis is en daarmee het net ontlast.

Ik heb nog nooit van je opmerking gehoord overigens. Iedereen die ik ken en een dynamisch contract heeft zet juist grootverbruikers zo veel mogelijk aan als de prijs laag of negatief is. En als je wel gelijk hebt: niemand verplicht je om bij die betreffende stroomaanbieders een contract af te sluiten. Er zijn zo veel andere aanbieders op de markt.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu