Zwevende of bevestigde lewisplaat op houten onderconstructie

Starter

  • #1
Beste medeklussers en experts,

N.a.v. een eerder advies via dit forum ben ik hier wederom verzeild met een vraagje (en dit zal vast niet de laatste zijn aangezien de voorgaande adviezen tot een erg bevredigend resultaat hebben geleid). Nu aansluitend bij alle vragen over lewisplaat vloertjes.

In mijn renovatie huisje/klusje heb ik ondertussen de houten constructievloer verstevigd en geëgaliseerd middels klampen, extra tussen balken enzovoorts. M'n vloer is uiteindelijk dichtgelegd met underlayment platen (18mm), behalve op de plek waar de badkamer zal komen.

Nu zal in deze badkamer ook een wasmachine komen te staan en dus rees bij mij de vraag of ik de standaard uitvoering (ca 30mm) voor een lewis-betonvloertje zou moeten toepassen of een geluidsisolerende versie (ca 50 mm, niet vastgetimmerd, maar opgelegd op isomateriaal)?

In de standaarduitvoering lijkt het me dat je een mooi samenwerkend geheel krijgt tussen balkenlaag en betonvloer, maar met mogelijk wat geluidslekken naar de onderliggende woning. De geluidsisolerende uitvoering (zwaarder, maar losliggend) lijkt dus voor de hand liggend, maar ik vrees dat de betonvloer misschien juist de balkenlaag in trilling zal brengen waardoor de geluidsoverlast veel ernstiger kan zijn. Is mijn vrees gerechtvaardigd of niet?

Onderstaand nog even de technische omstandigheden:
woning 10 meter (breedte) x 6 meter (diepte).
De houten vloerconstructie overspant 6 meter, de balken hebben een kopmaat van ca 200mmx 70mm en er is nu een HOH maat van 45 cm.

Dit pakket bestaat uit de oude balken (HOH ca 800mm) met klampen die in de steensmuren zijn opgelegd en ertussen nieuwe overspannende balken (195 x 71mm) in stalen schoentjes in de gevel opgehangen.
De badkamervloer wordt ca 2400 x 2400 mm in het midden van één van de lange gevelzijden.

Dus, is het in bovenstaande situatie mogelijk om de standaard lewisvloer toe te passen of kan het beter een zwevende lewisvloer worden?

Alvast bedankt voor alle tips en adviezen.
Starter

De foto:



"klussen wordt steeds leuker".
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Wanneer de wasmachine bij de muur geplaatst wordt kan het wel zonder isolerende tussenvloer mits u minimaal 50 mm beton op de lewisplaten gebruikt, dit niet alleen voor de wasmachine maar ook door de grootte van de overspanning van de lewisplaten.
 

Starter

  • #3
Hé Jan,

Dank voor de snelle reactie.

Daar heb je natuurlijk een punt: de locatie van de wasmachine. In mijn situatie zal deze niet langs de muur komen, want daar komt het bad. De machine zal dus ca 2 meter uit de muur geplaatst worden.

50 mm dikte is eigenlijk dus wel een must vanwege de stijfheid? Bij voorkeur wil ik 'm zo licht mogelijk maken, want het scheelt nogal in beton. Ik heb begrepen dat ik voor de 50mm dikte 42 liter/ m2 nodig heb, dus ca 250 liter (dat is dus ca 500 kg mortel?).

Dus het toepassen van Beamix 111 (lichtbeton) lijkt me dan wel pré.
Zou ik dan volgens jou in deze situatie de vloer wel zwevend moeten maken? Dus mijn vrees voor trillingen is ongegrond?

Alvast bedankt.
Geert
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Waar mogelijk schroef ik de lewisplaten op de balklaag eronder, met een overspanning zoals die u kunt u overwegen er ook nog een betonijzermat bij in te storten, de stijfheid wordt dan groter.

U kunt met lichtgewicht beton werken maar ook gewone beton is mogelijk en die is wat goedkoper voor zover ik weet, ook zelf de beton maken is wel te doen.
 

Starter

  • #5
Hoi,

Dank je voor de info. Ik zal 'm gewoon vastzetten aan de vloerconstructie en 50 mm dik maken (incl. profieldikte neem ik aan). Aan wat voor wapeningsnet moet ik denken, een kippengaasje of staven van rond 10?

Groeten,
Geert
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
De dikte exclusief profieldikte, dit i.v.m. de stabiliteit, u wilt zo min mogelijk geluid naar beneden.
Een mat van 8 mm is voldoende, houd ongeveer een 1 cm aan boven de lewisplaten, dit kan met stukjes steen of tegels ertussen.
 

Roman

  • #7
Ai, je hebt toch hopelijk wel wol tussen de balken van je vloer gelegd eh (lijkt niet zo op de foto).... wordt een mooie klankkast op deze manier. Als je wilt geluidsisoleren zou'k daar nog eens over nadenken, zeker als er een wasmachine komt te staan die dat effect nog eens versterkt.

Verder heb je het over "licht" materiaal... vergeet dan geluidsisolatie/trillingen maar rustig. Massa=isolatie.
Hoewel het bij jou met name om flankerende geluiden zullen gaan (trillingen door materiaal) zul je een combi moeten creeeren.

Sowieso het stukje vloer waar de machine komt los houden van de vloer. Dus zaag een "eilandje" in je vloer. De naden gewoon weer kitten. Op dit eilandje een constructie van massa-veer-massa maken.
Begin onderop met veel massa (beton vloertje, of 15 mm MDF.. mag gerust meerdere lagen, beter zelfs) Dan een ontkoppeling dmv bijvoorbeeld een rubberlaag, veren, bouwvilt.. wat je maar wilt. Daar weer een stuk massa op (bijvoorbeeld weer 15mm MDF, liefst 2x)

Wanneer je daar je machine op zet wordt het ontkoppeling materiaal weer ingedrukt (compressed). Dus je zult daar op moeten letten. Als het weer helemaal wordt ingedrukt verliest het zijn ontkoppelingswaarde. bouw er een mooie lijst omheen en viola.

Trillingen van een wasmachine zijn een ramp.
 

Starter

  • #8
Jep,

Er ligt 11 cm glaswol tussen, alleen is het idd niet zo duidelijk op de foto. De lewis betonvloer is op dempingsband (naam is me ff ontschoten) gelegd en die 5 cm lichtgewicht beton weegt bij elkaar alsnog ruim 350 kg, dus licht is maar relatief...

Het geheel met extra wapeningsnetje is afgelopen zondag gestort, maar omdat m'n spindel voor m'n boormachine brak moest ik de specie (nog 14 zakken) met de hand aanmaken...leuk, dus de wedstrijd NL-Ser. gemist.

Ter zijner tijd, als de wanden om de badkamer heen staan zal ik er nog een egalisatielaagje overheen gieten zodat het vloertje kaarsrecht wordt en ik misschien een coatingvloer kan toepassen. Egalisatie is toch wel nodig want de dikke specie was minder mooi af te reien dan verwacht. Al bij al wel erg blij zoals het er nu naar uit ziet en als het t.z.t. in gebruik wordt genomen zal ik het eindresultaat nog wel eens vermelden.

Geert
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu