Zwevend bureau 411cm/100kg tussen 3 muren bevestigen

digital_IMEI

 • #1
Hallo allemaal,

na een aantal jaren hier meelezen voor de nodige info is vandaag de dag gekomen dat ik mijn antwoord echt niet kan vinden.

Zoals de titel al aangeeft ben ik voornemens om een zwevend bureau te maken tussen 3 muren. De uitdaging zit hem in het overbruggen van ruim 4 meter zonder het gebruik van plankdrager of andere beugels (als het even kan).
Als blad gaan we een aanrechtblad gebruiken van 411x84cm. Uit de informatie van internet zou het gewicht rond de 100KG komen. Met 2 rond rennende kinderen kan ik niet uitsluiten dat er eens 1 aan gaat hangen of op klimt. Met andere woorden, het geheel zal wel wat gewicht moeten kunnen dragen. Het bureau wil ik om verschillende redenen op +/- 80cm hoogte hangen.

Rondom wil ik L profielen gebruiken om het blad te bevestigen. Echter hoe zorg je voor voldoende draagkracht? Mijn inziens zijn er 2 opties;
 • Houten balken, dit worden al snel dikke balken. Deze zullen erg zichtbaar zijn wanneer er op een afstand naar het bureau gekeken wordt. Daarnaast zal door het gewicht een behoorlijke dikte gebruikt moeten worden wat weer nadelig is voor de ruimte tussen de benen en het bureau. Aangezien ik zelf ook bijna 2 meter ben is vooral dit laatste spannend. Hout is echter wel bewerkelijk en makkelijker te realiseren (voor mij).
 • Stalen kokers, van wat ik kan vinden zou 40x40 met 4mm dik staal stevig genoeg moeten zijn. Optisch zal dit een veel mooier resultaat opleveren en ook de ruimte onder het bureau zal waarschijnlijk merkbaar hoger zijn. Het nadeel is dat ik geen flauw idee heb hoe ik dit het beste tussen de muren kan bevestigen. Is 1 balk genoeg of kan ik er wellicht beter 2 gebruiken? En dan? Zijn regeldragers sterk genoeg en verkrijgbaar voor deze maten of kan ik beter een rechthoek (411x40 bijvoorbeeld) laten lassen en de korte zijden in de muur schroeven? Is zo`n lasnaad stevig genoeg?
Aan de lange muurzijde komt nog een uitsparing voor een radiator maar ik verwacht niet dat dit veel effect zal hebben op de constructie toch?

Dus wellicht een ambitieus plan, ik hoop dat iemand het juiste antwoord kan geven!

Ivo

bureau.png
 

ABCDE

 • #2
Stalen koker 40x40x4 met tweezijdige vrije oplegging en overspanning 4300mm geeft 42mm doorbuiging in het midden bij gelijk verdeelde belasting van 25 kg / m...

Ofwel; je kokertje 40x40 is veel te slap. Wil je meer weerstand tegen doorbuigen moet je de koker voornamelijk hoger pakken. Bij 80mm hoge koker (en 40 breed) is de doorbuiging bijvoorbeeld nog maar 7,5mm. Om hetzelfde te bereiken met 40x40 kokers heb je er zes nodig.

In jouw geval heb je natuurlijk nog wel wat steun aan de ophanging aan de muur, maar dan nog gaat de voorkant van je bureau enorm doorbuigen.

Wil je dat niet en wil je geen grotere dikte dan is het het makkelijkste de overspanning te verminderen. Met gehalveerde overspanning ga je van 42mm doorbuiging naar 2,6, en dat komt geheel overeen met een 16x hogere doorbuiging bij 2x grotere lengte.

Maar ik zou sowieso niet beginnen met zo'n veel te dik aanrechtblad. Of althans... hoe dik is dat ding? Die 38mm? Met stalen koker krijg je dan 78mm totaal. Ik erger me al aan bureaus die met ondersteuningsprofielen 60mm dik zijn.. Makkelijkste winst is dan een blad wat dunner is.
 
Laatst bewerkt:
 • Like
Waarderingen: digital_IMEI

digital_IMEI

 • #3
Hoi ABCDE,

je bent mijn held! Bedankt voor dit inzicht.
Het blad is inderdaad 38mm dik.
Denk je niet dat er ook nog stevigheid uit het blad komt?

Ik ga kijken of er dunnere panelen langer dan 410cm te verkrijgen zijn. In m’n zoektocht ben ik erachter gekomen dat 410 het maximale is tenzij je voor maatwerk/massief gaat, wat weer erg prijzig is.

6 balken zou ik ook nog kunnen overwegen, echter wordt het frame dan bijna even duur als het blad.
Eventueel aanvullen met 1 plankdrager in het midden.

Link verwijderd, is niet nodig voor advies, mod
 
Laatst bewerkt door een moderator:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #4
Een aanrechtblad wordt normaal elke 60cm ondersteund. Het is maar spaanplaat he.

Een bureaublad hoort niet dikker dan 25mm te zijn. Anders is het niet ergonomisch.

De balk in de lengte kan eventueel voor het blad. Maar ook dan kom je met de dikte niet goed uit. Je kan beter in plaats van in de lengte ondersteunen in de breedte iets bedenken.
 
Laatst bewerkt:

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #5
zet er gewoon twee pootjes onder
het is best fijn als je er op kan zitten zonder bang te zijn dat hij het begeeft
 

ABCDE

 • #6
IJkenhout schreef:
Een bureaublad hoort niet dikker dan 25cm te zijn. Anders is het niet ergonomisch
25mm bedoel je?

Bedankt voor de correctie. Aangepast - mod
 
Laatst bewerkt door een moderator:
 • Like
Waarderingen: Jackd

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #7
Merk bureau's hebben vaak één koker in het midden, met "armen" die het blad ondersteunen. Die zijn dan maar 2 meter breed, maar een dikke koker zie je niet als die in het midden zit en knieën zitten meestal wat lager dan de bovenbenen.
De voorste 10 a 20 cm hoeft niet ondersteund te worden, hoever je hiermee kan gaan is afhankelijk van de plaat. Bij m'n merkblad (80/100 x 180cm) van maar 18mm dik is een deel ruim 20cm niet ondersteund en het moet toch twee dronken personen tegelijk kunnen hebben na een vrijdagmiddagborrel..

Eén zwevend blad klinkt mooi, maar om dat goed te doen wordt geld in factor.
Ik zou 2 (2e hands) bureau's ook als optie houden, zeker nu kantoren weer eens gaan inkrimpen worden die goedkoop. Dan kan je er eventueel ééntje lager zetten als je kinderen een werkplek nodig hebben.

ps. Ik zou 6 stuks 40x20x2 koker (uit een berekening in een reactie) ook als optie zien, je tikt dan wel rond de 200,- aan staal af en nog even rekenen want een persoon op tafel is geen gelijk verdeelde belasting..
 

ABCDE

 • #8
En 25 kg/m is sowieso nog belachelijk weinig. Ik haal met monitoren, desktop, speakers, boeken etc. al wel meer. Laat staan als je wat met je bovenlichaam leunt op het bureau.

Bij meer staal zou ik sowieso een dunner blad doen. Of het staal inkameren in het blad ofzo.

digital_IMEI schreef:
Denk je niet dat er ook nog stevigheid uit het blad komt?
Hangt van het type blad af, maar op zo'n lengte... niet echt. Wat wel vast staat is dat het blad in z'n eentje al voor die 25 kg/m zorgt ;)

digital_IMEI schreef:
Ik ga kijken of er dunnere panelen langer dan 410cm te verkrijgen zijn. In m’n zoektocht ben ik erachter gekomen dat 410 het maximale is tenzij je voor maatwerk/massief gaat, wat weer erg prijzig is.
Zo lang en dun gaat niet goed samen. Dan wordt transport al heel lastig. Maar keukenbladen kun je op zich heel mooi aan elkaar bevestigen. Hooguit moet je dan een muismat gebruiken als je precies daar muist.
Dan is de vraag waar je muur van gemaakt is, want het bovenste bevestigingspunt van die drager krijgt een enorme trekkracht te verduren. De schoor die in dat ding zit is ook niet echt stabiel. Hier had ik een soortgelijke constructie, maar die schoor tegen knikken verstevigd dmv een stuk hardhout.

Terplekke van de plankdrager kun je toch al niet zitten. Dan kun je daar netzogoed een 'paal' naar de vloer gebruiken. Bijkomstig voordeel is dat het ook veel minder pijnlijk is als je met bureaustoel en al perongeluk tegen die paal aan rijdt dan dat je met je knieën tegen die plankendrager aan knalt. En die paal zie je aankomen, die drager niet.

P.s.; de constructie die ik had betrof een plank aan de muur achter een regulier bureau. Omdat reguliere bureau's altijd te ondiep zijn voor gebruik van grotere monitoren.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #9
Je kunt toch ook dragers uit de muur laten komen? Dan heb je geen pootjes in het zicht.

Alleen zou ik er dan wel minimaal 3 stuks plaatsen. Desnoods laat je 75 cm diepe en moment-vaste dragers maken door een constructie-bedrijf. Dan zie je ook geen schoor.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #10
Zoek ik op: Plankdrager zwaar 50x33 cm gegalvaniseerd
En ik krijg er o.a. een die 200 kg per stuk aan kan. Moet de muur het ook aankunnen
Ook een van 55 zonder schoor, die kan "maar" 125 kg hebben.

Even doorzoeken of wat laten maken. Een 60x60cm (minder muur belasting) van bijvoorbeeld 30x30mm koker lijkt me ideaal met een kleine schoor. Met een stuk of 7 heb je dan helemaal geen balken nodig.

Ps. misschien had ik eerst moeten vragen: Waarom geen plankdragers?
 

digital_IMEI

 • #11
Interessante discussie die is ontstaan.

Plankdragers zijn zeker ook nog een optie. Als ik het bovenstaande lees is dat ook m`n enige optie icm kokers.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #12
Bij mijn zoon jaren geleden deze gebruikt, 45x50 cm
Kunnen 160 kg dragen per stuk.
Te koop bij de bouwmarkt (elke bouwmarkt verkoopt deze, verwijzing naar een winkel niet nodig - mod)
Over de lengte van 4 meter 4 stuks gebruikt plus op de kopse kant ondersteund door een lat.
Dat heeft meer als voldoende draagkracht.
Blad was een werkblad van ongeveer 3 cm dik.
En ook geen balk er onder tegen het doorbuigen.
Voordeel van deze is dat er geen schoren onder zitten, waar je iedere keer met je benen tegenaan stoot
Belangrijk is wel goede schroeven en pluggen gebruiken.
Zoon is ict manager en heeft heel veel monitoren en andere spullen op de blad staan, plus wordt het ook gebruikt om bv pc in elkaar te zetten.
Alles zit nog steeds goed vast, zonder dat het doorbuigt.

DV_8_2443278_01_4c_DE_20180621091654.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:

ABCDE

 • #13
45 (of 50) is veel minder dan 84cm. Draaggewicht van die beugels neemt fors af naarmate je verder van de muur gaat zitten. Het is bijna nooit een probleem van afschuiving, maar van moment.
Zie; boodschappentas van 50 kg kun je gewoon aan je arm laten laten. Maar met je arm recht voor je uit wordt die 50 kg toch wat lastig...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu