Zwembadwarmtepomp voor vloerverwarming

JvdB1975

  • #1
Ik al een aantal posts gezien over dit onderwerp, maar kan nog niet echt vinden wat ik zoek. Vandaar deze vraag:

Ik heb een goede warmtepomp voor mijn zwembad aangeschaft. Na heel veel problemen met het zwembad heb ik besloten het zwembad te sluiten. Echter, ik heb de warmtepomp net aangeschaft, welke niet goedkoop was.

Nu ben ik druk bezig met het verduurzamen van mijn woning, waaronder het plaatsen van nieuwe ketels. In een van de ruimtes wil ik een nieuwe ketel voor de vloerverwarming (ketel is aan vervanging toe). Ik zou deze graag willen combineren met mijn warmtepomp die ik reeds heb.

Is dit mogelijk? Zo ja, en volgens mij is dat zo, waar zou ik terug kunnen om dit te laten realiseren. Wat is er voor nodig om dit systeem op te zetten en te laten werken.

Bij voorbaat dank voor jullie reacties!
 

Marcn88

  • #2
U zou de warmtepomp kunnen gebruiken maar dan dient u hem wel op een buffervat aansluiten voor de minimale inhoud van de buffer kunt u als vuistregel gebruiken 20 ltr per kw groter mag natuurlijk altijd
 

Gamgra

  • #3
In principe kan de warmtepomp voor het verwarmen van je huis gebruikt worden.

Meestal is een vermogen van 5Kw voldoende voor een goed geïsoleerde woning.
De test die meestal gedaan wordt is, de CV instellen op een aanvoertemperatuur van 35 a 40 graden, indien je hiermee het huis comfortabel warm krijgt is een warmtepomp ideaal, en je huis geschikt.

Soms is het nuttig om een pomp met een klein vermogen te programmeren als hybride, dan kan tijdens een koude periode zoals afgelopen weken de CV als back-up fungeren, om dit te programmeren heb je wel een specialist nodig.
succes
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Ik vraag mij af of die pomp nog iets doet bij een lage buitentemperatuur.
 

JvdB1975

  • #5
Bedankt voor de antwoorden.

Het is een 21,5 kW warmtepomp en was bedoeld voor een groot zwembad. Dus vermogen genoeg. bij lage temperaturen is het niet meer rendabel, zo heb ik begrepen. Maar hoe vaak is het echt koud?

Ik vind het zonde om een warmtepomp van meer dan 6.000,- voor een schijntje te verkopen wanneer ik er mogelijk zelf nog een nuttige en duurzame toepassing van kan maken, toch.

Vandaar ook mijn vraag.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Je zal een behoorlijk grote buffer nodig hebben om die pomp te kunnen gebruiken.
Pendelen is voor een warmtepomp nl.een slijtageslag.
 

Gamgra

  • #7
JvdB1975: met een dergelijk vermogen je zou kunnen overwegen om een héél groot vat aan te schaffen, dat opvullen met water, vervolgens met dat "monster" het water opwarmen tot 40 a 45 graden, hiermee zou je het huis geruime tijd kunnen verwarmen.
Tijdens een echte vorstperiode, moet je dan genoegen nemen met je CV ketel.
 

JvdB1975

  • #8


Ik weet niet zeker of de afbeelding zichtbaar is, maar het betreft de pomp Inverter+ 22kW. Voor zover ik heb begrepen van mijn eerste zoektocht, hoef ik niet te rekenen met een vermogen van 22kW, aangezien dit voor hoge buitentemperaturen geldt.

Zou iemand weten vanuit welk vermogen ik zou moeten rekenen en hoe groot dan de buffer moet zijn om pendelen te voorkomen?
 

Marcn88

  • #9
Zoals ik t zie doet ie 14,5 kw bij een temp van 26 graden water dus houd maar een 15 kw aan x 20 liter zou je op 300 liter uitkomen, maar zoals al aangegeven het aantal startstops is slijtage voor je wp dus ik zou minimaal een buffer plaatsen van 500 liter en idealiter zou je richting de 1000 liter kunnen gaan
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #10
En denk er om dat deze warmtepompen waterzijdig waarschijnlijk niet tegen de druk van een cv installatie kunnen...
(ik zie het niet staan in de specs, maar bij zwembad toepassing is de druk minder hoog natuurlijk..)
 

JvdB1975

  • #11
Bedankt voor jullie reacties! Het lijkt me verstandig om er iemand naar te laten kijken die er verstand van heeft :-)
 

Vincent 293

  • #12
Ik heb twee jaar terug een zwembad warmtepomp op marktplaats gekocht voor 150 euro.
Ik heb verloop nippels gekocht om uit eindelijk naar 22mm te gaan.
En heb de warmtepomp parallel met een extra pomp op mijn CV ketel aangesloten.
Wel heb ik er een 1000 liter boiler tussen zitten, die hadden wij al in verband met de zonnecollectoren op het dak.
Ik heb er een regeling tussen gemaakt, dat als de temperatuur onder de 15 graden komt, de CV ketel het overneemt, dus ik gebruik de warmtepomp eigenlijk alleen in het voorjaar en najaar omdat in de zomer ik voldoende warmte heb door de zonnecollectoren en in de winter werkt de warmtepomp niet, omdat hij natuurlijk gemaakt is voor een zwembad, en hij niet gemaakt is om onder de 15 graden wat te doen.
Nu naar twee jaar, werkt de monoblok warmtepomp nog steeds heel goed.
Ik zie dit als een hobby project en kan altijd terug vallen op mijn CV ketel,ons huis heeft vloerverwarming.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu