Bezuinigen op de verwarming....

Aag

  • #1
Ik begrijp niet zoveel van verwarmingssystemen, vandaar deze vraag. Wij wonen in een jaren 30 huis, betalen ons gek aan gas momenteel.... Onze verwarming is oud. We hebben nog van die dikke radiatoren in de woonkamer. De knoppen van de radiatoren werken vrijwel niet.
In de slaapkamer staat een verwarming daardoor vrijwel altijd aan (knop draait niet meer).
We hebben hier een discussie over: man zegt: t maakt niet veel uit welke radiatoren 'open' staan, de thermostaat bepaalt het verbruik. Die hangt in de woonkamer (naast de deur).
Dus als die op 19 staat dan maakt het niet uit of de slaapkamer ook verwarmd wordt of andere radiatoren in huis.

Is dat zo?
 
  • Like
Waarderingen: Bernhard

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Tijd voor:
  • Nieuwe efficiëntere radiatoren of vloerverwarming (of een combinatie daarvan)
  • Zoneregeling, waarmee de ruimtes die niet gebruikt hoeven worden ook niet verwarmd worden (en dat scheelt een heel stuk!!)
  • hier valt echt wat te besparen!
 
  • Like
Waarderingen: Aag

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
En wat dacht je van het beter isoleren (en een betere kierdichting!) van de woning? Wat je niet verliest, hoef je ook niet aan warmte toe te voegen.
 
  • Like
  • Dit heeft me geweldig geholpen!
Waarderingen: BertPleizier, Nono123, IJkenhout en nog 1 andere persoon

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #4
Om je vraag te beantwoorden: dat is onzin. Als je radiatoren boven aan staan, zal dat weinig invloed hebben op de temperatuur beneden - dus de thermostaat blijft langer aan. Daarnaast heb je meer gasverbruik omdat je boven meer warmte verliest. De eventuele besparing hangt natuurlijk wel weer af van hoe warm je het eigenlijk boven wilt hebben.

Maar je bent dus nog steeds aan het stoken? Wij hebben, met een matig geïsoleerd huis uit 1980, al ruim een maand de verwarming niet meer aangehad. Daarvoor heb ik wel de kierdichting goed aangepakt. Op 1 april hadden we namelijk het hoogste verbruik van het jaar, ondanks dat de 'winter' veel koudere periodes had.

Wat blijkt: door de vele zonnige dagen in maart, waren de deuren iets kromgetrokken en tochtte het als een malle. Dan kun je stoken wat je wil, maar krijg je het zelfs met goede isolatie lastig warm met een dito gasverbruik.

De terugverdientijd van isolatieverbeteringen zijn historisch kort, dus ook ik zou je aanraden om daar werk van te maken. Maar kierdichting is één van de belangrijkste stappen, die je snel en goedkoop kunt nemen.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik ga over op warmtepomp, maar de afgelopen jaren stookte ik eigenlijk alleen nog in december en januari en een klein beetje in november en februari. Kwestie van zonnepanelen leggen en een paar elektrische kacheltjes in de voornaamste ruimtes. Het vreet energie en een verwarmingsexpert zal je dit voor de lange termijn niet aanraden, maar je mag nog salderen en ik saldeerde dus alles wat ik opwekte weg (app in de gaten houden). Gasverbruik meer dan gehalveerd en elektrakosten compleet weggesaldeerd. Huis moet natuurlijk wel kierdicht zijn. Heb het zelf ook maar afgekeken van mensen uit mijn omgeving die op deze manier 1000 kuub gas per jaar bespaarden.... Nogmaals, niet iets voor lange termijn (de zonnepanelen natuurlijk wel), maar met deze gasprijzen kom je zo goedkoop een paar winters door.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Aag

  • #6
Dank! Fijne tips. Nee, we stoken nu niet meer hoor, al een tijd niet. We hebben ook wat elektrische kacheltjes aangeschaft. Ook zijn we aan het kijken voor folie en palstic zeil aanbrengen in de kruipkelder. Dat scheelt ook veel. Kieren, tja vreselijk, het is een huis uit 1926, waar zit geen kiertje...:-(

Dus kacheltjes gewoon lekker overal uit, behalve in de kamer bij de thermostaat, dat scheelt dus al.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #7
Zonder zonnepanelen en salderen zijn elektrische kacheltjes trouwens een enorm slecht idee. Daarmee verwarmen kan zomaar vier keer zoveel geld kosten als gas.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Kareltje333

  • #8
Om je vraag te beantwoorden:
Aag schreef:
We hebben hier een discussie over: man zegt: t maakt niet veel uit welke radiatoren 'open' staan, de thermostaat bepaalt het verbruik. Die hangt in de woonkamer (naast de deur).
Dus als die op 19 staat dan maakt het niet uit of de slaapkamer ook verwarmd wordt of andere radiatoren in huis.

Is dat zo?
Nee.

Hoe meer kamers worden warmgehouden, hoe hoger het energieverbruik.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier en Aag

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #9
Zou mooi zijn als het zo werkte, dan zou het verwarmen van een kasteel even veel energie kosten als het verwarmen van een studiootje.

De thermostaat in de woonkamer bepaald inderdaad wanneer er warmte afgegeven wordt. Maar of dan alleen de woonkamer verwarmt wordt of een compleet huis maakt uiteraard wel uit.
 
  • Like
Waarderingen: Aag

Aag

  • #10
Duidelijk. Dank voor het meedenken in de discussie thuis:P
@Impie : eens: maar er zijn tegenwoordig ook verwarmingspanelen of infrarood. Die zijn qua wattage wel heel wat lager dan het vroegere elektrische kacheltje (rond de 400 watt). Verwarmt natuurlijk ook wel wat minder....
 

Kareltje333

  • #11
Aag schreef:
maar er zijn tegenwoordig ook verwarmingspanelen of infrarood. Die zijn qua wattage wel heel wat lager dan het vroegere elektrische kacheltje (rond de 400 watt). Verwarmt natuurlijk ook wel wat minder....
Impe heeft gelijk. Electrisch verwarmen is, behoudens uitzonderingssituaties, extreem duur en slecht voor het milieu.
Er zijn dus uitzonderingen, en die vind je bijv. hier: Milieu Centraal - Infraroodpanelen. Dat is een club die je geen verwarmingspanelen wil aansmeren, dus betrouwbaarder dan de website van een fabrikant of verkoper.
 
  • Like
Waarderingen: Aag

Tomboo

  • #12
Ik zie al een hoop goede suggesties langs komen, hier wil ik nog een paar makkelijke, laag drempelige aan toevoegen:

Mocht je nog op gas stoken dan kan je proberen de ketel temperatuur terug te draaien. Vaak heb je de hoge leiding temperaturen enkel nodig tijdens extreme kou. Aangezien we dit niet vaak hebben kan je kijken of je ketel in stapjes (even testen) terug kan draaien in temperatuur en kijken of hij de boel nog warm houd. Grof gezegd kan je stellen dat hoe lagere je ketel draait hoe efficiënter hij zal lopen (dus minder verbruik). Let wel even op dat je je tapwater wel gewoon op dezelfde stand laat staan ivm legionella.

Kijk ook is kritisch naar je klokprogramma (indien je dit niet hebt, een klokthermostaat is de investering waard). Veel mensen zijn kritischer gaan kijken naar de temperatuur, maar kijk je ook naar het aantal uren dat je de verwarming hebt draaien? Die heeft ook een hoop invloed en hier kijken mensen na het instellen eigenlijk nooit meer naar. Ben je elke dinsdag en donderdagavond heel de avond op de voetbalclub? Zet tijdens die tijden automatisch de verwarming uit. Ben je van het uitslapen in het weekend? Zet de verwarming pas later aan etc. etc. Ga je elke avond om 11u naar bed? Zet je klok programma rond 10u al uit, de warmte blijft tot je naar bed gaat nog wel hangen.

Ohja en de mythe dat je een huis op temperatuur moet houden om zuinig te zijn is een broodje aap, een lagere temperatuur in huis betekend minder warmte verlies en dus minder stoken.

Zet de thermostaat dus op een lage stand als je er niet bent (niet lager dan 16*C) en enkel als je er bent.

Het zijn allemaal kleine puntjes maar als je ze stapelt heb je zo 10-20% lager verbruik zonder aanpassingen of kosten.
 
  • Geweldig
  • Like
Waarderingen: Nono123 en Aag

Ronny

Specialist Verwarming
  • #13
E.e.a. is natuurlijk sterk afhankelijk van het huis, de situatie en de installatie zelf.
Als ik de eerste post zo doorlees dan is er door het verbeteren van de installatie nog heel veel
te verbeteren.
 
  • Like
Waarderingen: Aag

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #14
Op deze site lees je meer tips om het energiezuinig te maken: https://zetmop60.nl/

Elektrische kachels zorgen er momenteel voor dat de CO2 uitstoot in Nederland toeneemt. Dus het milieu is er niet echt mee gebaat.

Je kan in je jaren 30 huis het beste een energieadviseur bijhalen. Veel gemeentes bieden die gratis aan. Jullie gasrekening zal vast zo hoog zijn, dat zelfs het zelf betalen van een goede adviseur zich ook snel terugverdiend.
 
  • Like
  • Informatief
Waarderingen: Aag, Nono123 en Walker

Vraagsteller

  • #15
wij hebben boven vrijwel nooit de radiatoren open staan, ook niet in de gang, want daar wonen we niet. Een koele slaapkamer, slaapt ook beter.
Alleen de badkamer in de winter.
In een koele gang kun je mooi etenswaren kwijt, die koel , droog, maar niet té koud mogen liggen.
Gelukkig hebben we voor de oorlog nog een goedkoop langdurig energiecontract afgesloten, vaste tarieven.
Alles dichtmaken is trouwens niet goed voor het binnenklimaat, de lucht, moet juist de hele dag goed ventileren.
 
  • Like
Waarderingen: Aag

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #16
Vraagsteller schreef:
Alles dichtmaken is trouwens niet goed voor het binnenklimaat, de lucht, moet juist de hele dag goed ventileren.
Kierdichting is iets anders dan ventileren. Beide is belangrijk en goed voor je gezondheid. Als derde heb je zelfs nog spuien (=luchten), ook dat is af en toe belangrijk.

 
  • Like
Waarderingen: Aag

HRC 22 98

  • #17
Kijk ook eens naar de mogelijkheid van airco's.
Sommige hebben al een C van 4.
1 kW stroom er in, 4 kW warmte (kou) er uit.
Zal in een koude winter minder zijn, maar dan kan je met gas bij verwarmen.
Monteer (laat) eerst thermostaat radiator knoppen.
Heb je ook al met app's etc.
Kun je de die verliezen al opheffen.
Met 16 graden is het prima te doen in huis, muv als het regent dan merk je dat
er meer nodig is om het vocht buiten te houden.
 
  • Like
Waarderingen: Aag

Ronny

Specialist Verwarming
  • #18
Ik probeer me even in te houden.
 
  • Like
Waarderingen: Walker en ADDave

HRC 22 98

  • #19
Doe ik al jaren.
Zit nu op 800 kuub, straks naar 500.
Stroom bijna gratis.
Kennissen met Airco's zien hun gasverbruik ook bijna halveren.
Scheelt een dure installatie en ja dat gaat misschien met wat inleveren
van comfort.
 
  • Like
Waarderingen: Aag

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #20
Ik zie het hier in de omgeving ook veel. Zonnepanelen en een airco in de woonkamer en de slaapkamer. Alles wat je niet wegsaldeert met je normale elektriciteitsverbruik in de winter opgebruiken en gasverbruik naar maximaal een paar 100 kuub. Mensen verzinnen de gekste dingen met deze gasprijzen. Onbedoelde neveneffecten van het zonnepanelen-stimuleringsbeleid.
 
  • Like
Waarderingen: Aag en Vonken_trekker
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu