Zuinigste verplaatsbare, tijdelijke elektrische verwarming

Dekraan

  • #1
Hallo allemaal,

Ik ben - met de kou en hoge gasprijzen op komst - op zoek naar een manier om een woonkamer tijdelijk bij te verwarmen/sneller warm te krijgen. KwH hebben we namelijk wel over, dankzij onze zonnepanelen, maar gas niet.

De woonkamer heeft nu vloerverwarming, maar ik wil kijken of een elektrische kachel kan helpen om het wat sneller warm te krijgen.

Maar door de bomen zie ik het bos niet meer: straal, convector, ventilator, keramisch, infrarood. Wat is nu het zuinigst en meest effectief, bv voor een woonkamer van zo'n 35m2?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Hoeveel kWh heb je over? Voor electrisch verwarmen zou dat al minimaal 1500 - 2000 kWh op jaarbasis moeten zijn..

Als je plaatselijk warmte nodig hebt (bv boven de bank), zou infrarood een optie kunnen zijn.

Anders is een splitairco welke ook kan verwarmen wellicht een optie.

Beide zijn NIET verplaatsbaar.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #3
Zo'n electrische verwarming verbruikt 8kwh electriceit voor het equivalent van 1 kuub gas. Maak even het sommetje met je gasprijs en terugleververgoeding of dat zelfs met eigen opwek wel uitkomt.

Het door walker aangehaalde alternatief van infraroodverwarming is even onzuinig, maar als je deze boven de bank hangt en daardoor je cv een paar graden lager kunt instellen kan het wel interessant zijn.

Een goede airco zoals Walker aanhaalt het een cop van 4 is 4x efficiënter en heeft dus maar 2kwh nodig voor het equivalent van een kuub gas. Investeringskosten zijn uiteraard wel hoger.

Maak voor jezelf even het sommetje wat het meest voordelig is, investeren in airco, elec verwarming/infrarood of het gewoon bij gas houden.
 

Dekraan

  • #4
Ha @Walker en @Job_04,

Zulke rekensommen gaan mij meestal boven de pet. Fijn dat ik daarom hier dat advies krijg.

We hebben op dit moment een verbruik van zo'n 3000KwH, en de panelen zouden zo'n 4500KwH kunnen opwekken. Ze liggen er sinds mei, dus of dat daadwerkelijk zo is weet ik nog niet.

We hebben een airco, eeen vrij oude, maar alleen met unit in de slaapkamer. Dat zie ik zelf nu ook als beste mogelijkheid om volgend jaar uit te breiden naar de woonkamer.

Maar bv met een 1000w elektrische kachel s ochtends even een uurtje de woonkamer een graadje of 2 verwarmen - geen rendabele optie?

Onze terugleververgoeding is onlangs geloof ik flink verlaagd naar 9 cent (Oxxio), dus langs die weg levert die extra stroom ons eigenlijk niet veel meer op.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Dan is het inderdaad handig om die 1500 kWh anders in te gaan zetten. Maar dit werkt alleen zolang de salderingsregeling van kracht is: In de winter wekken je PV-panelen amper iets op, terwijl je verbruik voor verwarmen dan hoog is.

Investeer dan ook in een P1-meter, zodat je via een app kunt bijhouden wat je daadwerkelijke verbruik en opbrengst zijn.
 

Dekraan

  • #6
@Walker, ja, tegen die tijd moeten we allemaal aan de thuisaccu denk ik, zodat je nog iets overhoudt aan de stroom die je zelf opwekt.

Naar die p1-meter kijk ik al een tijdje. Klinkt handig!

Wat zou je verder denken qua kachel? Maakt dat veel uit voor nu? Ik denk nu aan een 2400w (maar ook instelbaar op 1000w) convectorkachel met vermogen voor 90m3. Heeft zelf een thermostaat. Infrarood lijkt me dan toch bv wat minder omdat je daarmee misschien geen hele kamer verwarmt?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu