Nieuwe HR-ketels zuiniger?

Hvdk

  • #1
Zit te denken om mijn huidige cv-ketel te vervangen. Heb een Intergas HR22A uit 2004. Dat is toch al weer zo'n 17 a 18 jaar oud. Volgens onderhoudsmonteur was de staat nog prima.
Mijn vraag: Zijn de huidige HR-ketels zuiniger dan die uit 2004? Het is en blijft tenslotte HR. Gezien de hoge gasprijzen is vervanging een optie mochten de nieuwe ketels een stuk zuiniger zijn. Wanneer het niets uitmaakt kan ik ook wachten totdat die op is.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #2
Nee, vervangen is niet zinvol. Je zult er geen gas mee besparen. Enkel wat elektriciteit omdat een nieuwe pomp en elektronica minder verbruiken. Al is dat ook nog relatief, omdat een deel van de warmte die van de pomp afkomt ook weer het cv circuit ingaat.

Ik heb er ook een hangen en zolang die het doet, laat ik deze hangen.
 

Hvdk

  • #3
Duidelijk. Installatiebedrijf deed overkomen dat ik met een nieuwe ketel flink wat energie ging besparen... Daarom de vraag op dit forum ivm de belangenloosheid.
Hoe lang gaat zo'n ketel ongeveer mee denk je als je deze om de 2 jaar laat nakijken?
En is de gasafvoer (buizen naar buiten) na zo'n tijd nog betrouwbaar? Deze hebben niet de eeuwige levensduur heb ik begrepen. Wanneer je een ketel vervangt wordt het sterk aangeraden deze altijd mee te vervangen, vandaar mijn vraag.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Levensduur is helemaal aan de gebruiksomstandigheden. Zo zal een ketel waar 2500 m³ gas per jaar mee wordt verstookt eerder versleten zijn dan een ketel waar maar 1000 m³ gas per jaar door heen gaat. Regelmatig onderhoud heeft ook een gunstig effect en tenslotte moet je ook wat geluk hebben. Een nieuw toestel kan per slot van rekening ook kapot.

De rookgasafvoer slijt in principe ook. Daar geldt ook voor dat de levensduur o.a. afhankelijk is van de belasting en hoe de leidingen lopen. Een lange afvoer die zo goed als horizontaal loopt en/of een afvoer waarin veel condensatie plaatsvindt, heeft meer te lijden dan een korte verticale leiding.

Overigens valt het in mijn beleving nog wel mee met de slijtage van dikwandige aluminium rookgasafvoeren. Ik heb er verschillende in mijn handen gehad en nog niet meegemaakt dat het aluminium was doorgerot. Slechte lipringen heb ik wel gezien, maar ook wel binnen de tien jaar. Maar goed, als je rookgasafvoer niet weggetimmerd is, dan kan deze bij het ketelonderhoud ook eenvoudig worden gecontroleerd.

Vervangen van een rookgasafvoer wordt bij ketelvervanging aangeraden en dat is met name omdat je als bedrijf moeilijk kunt garanderen dat de rookgasafvoer nog in prima staat is. Daarvoor zou je goed opgeleide monteurs nodig hebben en daarnaast kost inspectie tijd. Daarom wordt vervangen geadviseerd, weet je zeker dat het weer voldoet.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
Er zal wel een verschil zijn bij een oude ketel met boiler voorraadvat en een nieuwe zonder voorraadvat.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Dat is ook niet altijd zo Ronny, dat hangt ook nog af van hoe vaak en hoeveel warm water er wordt gepakt. Het op temperatuur houden van een warmtewisselaar kost ook gas.

Het achterwege laten van een voorraadvat is niet alleen ingegeven door een gasbesparing. Ketels worden er vooral goedkoper van door het voorraadvat weg te laten.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Installateur vervangen?
 

Hvdk

  • #8
Grappig. Helaas heb je in elk vakgebied tegenstrijdig uitspraken...
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #9
Mn22 schreef:
Dat is ook niet altijd zo Ronny, dat hangt ook nog af van hoe vaak en hoeveel warm water er wordt gepakt. Het op temperatuur houden van een warmtewisselaar kost ook gas.

Het achterwege laten van een voorraadvat is niet alleen ingegeven door een gasbesparing. Ketels worden er vooral goedkoper van door het voorraadvat weg te laten.
Mijn mening is hierbij op basis van gevoel, ik heb niets berekend of iets dergelijks.
Als ik kijk naar mijn huidige ketel met groot voorraadvat die elke keer opgewarmd moet worden
in vergelijk met een nieuwere ketel zonder voorraadvat dan lijkt mij het goedkoper om alleen een
warmtewisselaar wat op te warmen. (maar dat blijft een aanname)
Het op temperatuur houden van deze warmtewisselaar is bijna ook altijd uit te schakelen en in
ons geval zou dat bijna niets uitmaken qua comfort.
(moderne 100°C boiler in de keuken en ww alleen voor de badkamer)
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #10
Een voorraadvat is uitstekend geïsoleerd, een warmtewisselaar in een ketel is dat niet. Verder heb je minder starts van de ketel met een voorraadvat. Verder is het jaartaprendement van sommige ketels met voorraadvat zelfs beter als van ketels zonder. Maar daarbij speelt ook de manier waarop de ketel wordt ingezet voor verwarming nog een rol.

Maar goed, aangezien het warmwatergebruik maar voor ongeveer 1/3 het gasverbruik bepaalt, is een paar procent verschil in rendement niet zo schokkend. Een beetje comfort is ook wel lekker en dan scoort een goed toestel met een voorraadvat beter.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu