Puls/pauze schakel vloerverwarming voorkomt zuinig instellen

Ralph69

  • #1
VRAAG:

Kan het gasgebruik worden verminderd door puls/pauze schakelaar nr. 1 in de onderstaande figuur anders in te kunnen stellen, bijvoorbeeld door deze continu open te zetten? Hoe kan ik nr. 1 instellen?

SITUATIE

Woning uit 2017.
Thermostaat: Chronotherm Modulation van Honeywell. Deze is op zolder verbonden met de CV en heeft in de woonkamer een bediening op batterijen.
CV: Intergas Kombi Kompakt op 2e etage.
Vloerverwarming, vloerverwarminginstallatie en thermostaat op begane grond.
Op 1e en 2e verdieping zijn radiatoren, maar die staan altijd uit. De verwachting is dat deze radiatoren nooit zullen worden gebruikt.

Vloerverwarming.png


0: altijd warm; waarschijnlijk doordat de ketel blijft rondpompen wanneer 1 het circuit sluit.

1: EMO-T. Dit is een aan/uit of puls/pauze schakelaar. Via de witte draad verdwijnt deze rechtstreeks via de grijze buis nr. 5 de wandcontactdoos in (dus geen contact met nr. 4). Waar deze naartoe gaat is onbekend. Bij de CV is deze draad niet zichtbaar. Zou het naar de thermostaat in de woonkamer gaan (het onderdeel dat op batterijen werkt)? Of zou het de voeding nr. 6 naar de pomp onderbreken?

2: verdeler staat op 35 graden; hier blijf ik dus vanaf.
3: verbonden met vloerpomp 4 en wandcontactdoos 6; vermoedelijk om de vloerpomp aan te sturen op de temperatuur van binnenkomend water.

7: temperatuur 20 graden wanneer niets wordt doorgelaten door nr. 1 en zo’n 30 graden wanneer wel warmte wordt doorgelaten.

8: doorstroomsnelheid t.g.v. vloerpomp. De snelheid is bij allen ongeveer gelijk, behalve bij 8d, waar het water sneller stroomt. Dit is te verwachten vanwege de geometrie.

OPMERKING:

CV blijft continu verwarmen, terwijl nr. 1 slechts van tijd tot tijd warmte doorlaat. Dit is begrijpelijk wanneer radiatoren elders in het huis onafhankelijk van de vloerverwarming moeten kunnen werken.

Graag wil ik weten of ik het gasgebruik kan verminderen. Hiervoor heb ik de CV-pompsnelheid (vermogen) gereduceerd van 60 naar 40% en de maximale temperatuur ingesteld op 45 graden. Doordat ik niet weet hoe ik nr. 1 kan instellen, lukt het mij niet om het systeem verder te optimaliseren, want alleen tijdens de pulsen dat nr. 1 open staat, kan er warmte worden toegevoegd. Dit staat dus los van warmte-regeling door de verdeler nr. 2. De thermostaat laat de CV op z’n maximum draaien, ook wanneer nr. 1 niets doorlaat. Mogelijk kan gasverbruik minder wanneer nr. 1 continu warm water zou doorlaten, zodat pompsnelheden van CV ketel en vloerpomp kunnen worden geoptimaliseerd. Op internet heb ik een handleiding van nr. 1 gevonden, maar hier begrijp ik niet uit hoe ik deze zou kunnen bedienen.

Zijn er hier klussers die suggesties, tips en wijsheid kunnen delen? Dit zou ik erg waarderen, want ik weet niet hoe ik verder kom!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
word die klep niet door een thermostaat bediend?
de ketel lijkt Weersafhankelijk te werken en dmv die klep word de ruimtetemperatuur bepaald.
 

Ralph69

  • #3
De thermostaat beweert inderdaad weersafhankelijk te zijn (chronotherm modulated). Het zou daarom goed kunnen dat de ketel weersafhankelijk werkt.

Ik heb het idee dat de ketel in opdracht van de thermostaat maar warmte blijft rondpompen in het circuit, terwijl de thermostaat via die klep de ruimte slechts gepulseerd wat warmte geeft. Mij gevoel zegt mij dat dit zuiniger kan worden ingesteld. Maar ik heb geen idee hoe?

Alternatieve vraagstelling: zou het systeem zuiniger kunnen werken wanneer ik ketelvermogen en ketelaanvoertemperatuur niet beperk?

De woning is vrij nieuw, dus ik nam aan dat de isolatie weersinvloeden beperkt en ik daardoor uit het dagelijks verbruik kon bepalen of een bepaalde instelling zuiniger is. Als het systeem weersafhankelijk werkt, dan gaat mijn manier van verbruiksmonitoring niet op.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
eerst uitzoeken hoe de regeling is.
Is het een WA regeling met een naregeling, wie stuurt wat en hoe.
Het is vaak zuiniger om een ketel pas aan te zetten als er ook een warmtevraag is.
 

Auto-Geen

  • #5
Ik denk dat je installatie bedient word door twee thermostaten.
De modulation op de ketel en de batterij gevoede op de vloerverwarming. De laatste schakelt de EMO-T en misschien ook de pomp. Advies 1e : Modulation weg. 2e : Batterij gevoede thermostaat op aan-uit contact van de ketel. 3e : Ketel op 50 graden. 4e: EMO-T eraf (staat dicht zonder spanning). 5e : Pomp constant spanning of via pompschakelaar. 6e : Buitenvoeler loskoppelen.
 
  • Like
Waarderingen: Ralph69

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Label A pompen niet schakelen met een pompschakelaar.
 

Ralph69

  • #7
SITUATIE
Er van uitgaande dat er twee thermostaten werkzaam zijn, n.a.v. dit idee, heb ik de thermostaat die direct met de CV is verbonden op 20 graden ingesteld. De temperatuur in het CV-ketelhok is 26 graden, dus deze thermostaat zou hiermee de CV op pauze horen te zetten. De ketel gaat echter helaas niet op pauze.

VRAAG
Mijn vraag is nu hoe ik de CV-ketel het signaal geef dat de temperatuur omlaag mag met de daar aangesloten thermostaat. Of hoe komt het dat het 26 graden in die kamer is, terwijl de thermostaat laag staat?

OPMERKING
De thermostaat in de woonkamer blijft ongewijzigd op 20,5 graden staan.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Omdat de ene thermostaat weersafhankelijk werkt en niet op ruimtetemperatuur.
 

Ralph69

  • #9
VRAAG
Een geopperde oplossing was om schakel nr. 1 open te laten staan (bijv. door de huidige woonkamerthermostaat op hoge temperatuur te zetten) en de CV-weerthermostaat te vervangen door een thermostaat die vanuit de woonkamer wordt geregeld.

Mijn vraag is of dit qua resulterende gasbesparing de moeite waard is?

CONCLUSIE (tot nu toe)
Er zijn dus twee onafhankelijke thermostaten: de woonkamerthermostaat en de CV-weerthermostaat.

In plaats van vraaggestuurd, houdt de ketel dus bij koud weer het water op constante aanvoertemperatuur. Opmerking: Wanneer deze temperatuur nagenoeg terugkomt, wordt er lijkt mij niet veel gas verbruikt (ketel uit 2017).

De hiervan onafhankelijke woonkamerthermostaat haalt hier alleen de gevraagde warmte uit middels een schakel.

TERZIJDE
Ik heb via de CV-weerthermostaat de aanvoertemperatuur ingesteld op 40 graden (aangezien de verdeler toch op 35 graden staat en de thermometer nr. 7 maar tot zo'n 30 graden opwarmt) en op de CV-ketel heb ik de pompsnelheid/vermogen 5% verlaagd, want deze maakt soms klapgeluiden. Ik ben voornemens deze aanvoertemperatuur in de CV-weerthermostaat de komende dagen langzaam wat te verlagen, zolang ik geen effect zie op thermometer nr. 7.
 

Ralph69

  • #10
LAATSTE INZICHT
Er blijkt sprake van twee onafhankelijke thermostaten: CV-weersafhankelijke thermostaat en kamerthermostaat.

De CV-weersafhankelijke thermostaat zorgt dat er altijd water in omloop is. Terzijde: hierop heb ik de aanvoertemperatuur op 40 graden ingesteld.

Wanneer de kamerthermostaat warmte nodig heeft zet deze schakel nr. 1 (bovenstaande figuur) open totdat de ruimte de gevraagde temperatuur heeft bereikt. Er zijn geen andere radiatoren in gebruik in het circuit. Doorgaans is er dus 40 graden in omloop, die z'n warmte niet afgeeft (behalve door verlies).

Een manier om de CV-ketel vraaggestuurd te maken is door een extra kamerthermostaat te plaatsen die in verbinding met de CV-ketel staat en de weersafhankelijke CV-thermostaat vervangt.

VRAAG
Hoeveel zal dit besparen op het gasverbruik? Of is het plaatsen van een vraaggestuurde CV-thermostaat de moeite waard? Als de CV 40 graden in omloop blijft houden hoeft deze dit immers ook alleen maar warm te houden. Kan iemand hier een uitspraak over doen? Bij een minimale besparing is het logischerwijs niet de moeite waard.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
2e thermostaat is niet nodig, je kan een thermomotor met eindcontacten plaatsen IPV de huidige en dat contact verbinden met de ketel.
Of als er verder geen thermostaten zijn de huidige kamerregelaar eraf, motor eraf en de ketel thermostaat als ruimte thermostaat gebruiken.
 

Ralph69

  • #12
VRAAG
Maar is het dan mogelijk om de weersregeling van de intergas uit te zetten? Dit is eerst nodig voordat het systeem naar een andere thermostaat luistert. Ik vind hier op de ketel geen parameter voor.

Op de ketel-thermostaat kan ik alleen de ruimtetemperatuur laten meewegen en de stooklijn minimaliseren om het zo onafhankelijk mogelijk te maken van de buitentemperatuur.

Ik ben er niet van overtuigd dat de voeler in de woonkamer is verbonden met de ketel-thermostaat. Hierdoor vrees is dat er geen draad loopt naar de CV-ketel. Dan zou ik een draadloze, modulerende thermostaat moeten plaatsen, die ook de thermomotor dient aan te drijven en ondanks de weersafhanelijkheid van de CV-ketel hier z'n eigen waarden weet door te drukken.

Iemand een idee?
 

Ralph69

  • #13
Nog even de specificaties:
Thermostaat woonkamer: Honeywell DT90E
CV-thermostaat: Chronotherm Modulation
CV: Intergas Kombi Kompakt
Naast de thermostaat in de woonkamer zit de ventilatiebediening die met het hok op de 2e etage is verbonden, dus het zou me ook verbazen als er geen aansluiting tussen CV en woonkamer zou liggen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
Moduleren heeft geen nut, u hebt een mengsysteem.

Je stuurt met een aan/uit thermostaat de klep.
In deze klep zitten bij sommige types een eindcontact, en deze sluit je aan. Op de thermostaat contacten van de ketel.
Je huidige thermostaat kan dan gewoon blijven.
De thermostaat vraagt warmte, de klep opent en als deze open is word de ketel gestart, thermostaat beindigd de warmte vraag klep loopt dicht en deze zet de ketel weer uit.

Wil per se draadloos dan zijn daar ook zeer mooie regelingen voor.
 

Ralph69

  • #15
Ik vraag me nog steeds af of het wel mogelijk is om de weersregeling van de intergas uit te zetten. Dit is eerst nodig voordat het systeem naar een andere thermostaat luistert. Ik vind hier op de ketel geen parameter voor. De twee smaken zijn weersafhankelijk of weersafhankelijk met compensatie voor ruimtetemperatuur.

Hartelijk dank voor je reactie Headhunter.
 

Ralph69

  • #16
UPDATE
Uit inspectie blijkt CV-thermostaat maar met twee draden met CV verbonden (zie onderstaande foto), dus de buitenvoeler is rechtstreeks aan de CV verbonden. En de kamerthermostaat is niet met de CV verbonden. Dit is al eerder gesuggereerd, maar nu is het duidelijk.

Intergas meldt op hun website over weersafhankelijkheid dat bij:

- opentherm thermostaat de weersafhankelijkheid van de ketel uitschakelt. De ketel geeft de buitentemperatuur dan door aan de thermostaat om er (n)iets mee te doen.

- aan/uit thermostaat alleen warmte wordt geleverd wanneer de thermostaat dit vraagt. De maximale keteltemperatuur hangt dan af van de buitentemperatuur.

Ik concludeer hieruit dat het niet uitmaakt welke thermostaat wordt gekozen, zolang de thermostaat maar niet de buitentemperatuur als leidende parameter neemt. De thermostaat dient draadloos te zijn en tegelijk een thermoklep te kunnen aansturen. Heeft iemand hier een advies voor een thermostaat?

20210211_180557.jpg
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #17
Je snapt het nog steeds niet.

Als jij de ketel gaat sturen op vraag uit de ruimte hoeft de klep er niet tussen, heeft geen nut.
Als je meerdere zones hebt dan zal je met de klep de ketel moeten sturen
 
  • Like
Waarderingen: Auto-Geen en Vonken_trekker

Ralph69

  • #18
Mijn onderliggende vraag is of de klep kan worden verwijderd of opengezet, zonder nattigheid. Het gaat om een emo-T.

Kun je me hier wat over vertellen, want uit de handleiding werd ik niet wijzer. De wens is dat de klep altijd open staat, of open staat wanneer de ketel warmtevraag krijgt uit de ruimte.
 
Laatst bewerkt:

The headhunter

Specialist Elektra
  • #19
Het motor deel kan eraf, meestal een klik verbinding.
Daaronder zit een kraan deel, deze staat zonder motor helemaal open.
 

Ralph69

  • #20
VRAAG EMO-T klep
Hoe kan ik het motor deel er af halen? Moet ik hiervoor het ringetje losdraaien of krijg ik dan een natte vloer?

STATUS
Inmiddels nieuwe thermostaat aangesloten (RF aan/uit) op CV die vanuit de woonkamer wordt aangestuurd.

20210221_130312.jpg
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
2
Gerelateerde onderwerpen
Pulserend warm water

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu